Какво съдържа в себе си понятието "майка"?


Вие не сте ли се замисляли какво всъщност означава да си майка. За някои хора майката се свързва с топло любящо чувство, но за други концепцията за майка е жената да бъде един вид на пълен работен ден. Нито едно от тези две описания не стигат, за да се разбере понятието майка. Всъщност да родиш дете определено не стига, за да може една жена да се нарече майка. И така какво е майката и как се измерва нейната любов и сила?
Когато мислим за една жена като за майка какво е това, което очакваме от нея?
Слингове Babylonia- www.Reia.bg

Първо нашата майка е нашата болногледачка, тя е медицинска сестра ако се налага. Тя се грижи за нас, тя ни готви, купува ни всичко необходимо и ни осигурява дом. Нашата майка е нашият ментор, дава ни напътствия през целия живот, а не само в детството. Дава ни съвети когато сме объркани и когато сме изправени пред нови предизвикателства. Тя е човек с безкрайно търпение. Мама е наистина добра в това да бъде на точното място тогава, когато се нуждаем от нея. Тя ни възпитава и ни успокоява. Всяка майка е първият учител на своето дете. Тя е тази, която ни учи да говорим и дори много повече, тя ни учи на всичко. Мама винаги е най-добрият ни приятел и ние правим много неща заедно, смеем се и плачем. Най-важното обаче, е че майката е любов. Тя е тази, към която можем да се обърнем независимо за какво и тя ще ни подкрепи напълно безусловно, с всичката сила, на която е способна. Майката е шампион. 
Мексикански бижута Bola- www.Reia.bg
Истинските майки разбира се, никога не са толкова перфектни. Причината за това е, че и те са хора, а всички хора правят грешки, ядосват се и губят самообладание. Понякога майките са нетърпеливи и казват нещо погрешно. Има моменти, в които майките се разсейват и ни игнорират. Това е така защото и те имат своите собствени нужди, които понякога оказват влияние върху способността им да изпълняват нашите. Не се ли хващате понякога, че и вие допускате грешките, които е правила майка ви, а вие сте презирали и сте я винили за тях. Няма как това да не ви се е случвало, но от друга страна всеки един от нас е горд когато установи, че се държи като майка си към хората, които обича. Ние прощаваме, винаги търсим добрата страна на нещата, точно като мама. 


Докато мислим за майката като човек, който ни отглежда и ни води по пътя на живота, то има майки, които са такива само по биологичен признак. Ето защо някои хора не могат да нарекат такава жена майка. Дори тя да присъства физически ако не подхранва емоционалните ни нужди, тя не може да изпълни със смисъл понятието майка. Това са майки по дефиниция. Ето защо концепцията за майката е много по-голяма, не е само предаване на гени. Много деца са привързани към хора, които не са техни биологични майки, но им дават всичката необходима грижа, доброта и подкрепа. Много учители често приемат тази роля, особено за деца, които са малтретирани в семейството си. Понякога тази роля се изпълнява и от съсед, идеята е този човек да може да бъде на разположение, да изслушва и да носи някои от чертите, характерни за идеалната майка. 
Кой е този човек за вас, кой ви подкрепя, изслушва, дава ви сили? Кой ви разсмива, кой е вашият ментор? Майка ви ли е това или е друг човек? Може би е вашата леля, вашият учител вашата съседка? На кого искате да благодарите? Направете го! 
Гъвкава гризалка Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg


Източник: www.drdianemahoney.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"