Диета за здрави кърмещи майки



1.Коя храна е най-подходяща за кърмещи майки
Не е нужно да се храните с някакви много специални храни докато кърмите вашето бебе. Въпреки това трябва да се опитвате да следвате здравословна диета, която да включва храни като хляб и ориз, освен това е хубаво да избирате пълнозърнести сортове с добавени фибри и задължително в менюто ви трябва да има изобилие от зеленчуци. Необходимo е да си набавяте протеини, а те се съдържат в месото, яйцата и варивата. Хубаво е два пъти в седмицата да ядете риба, сьомгата е препоръчителна. Можете също да добавите в менюто си и нискомаслено прясно или кисело мляко.
www.bvtttw1.com.vn


2. Какво не трябва да ядете когато кърмите
Принципно можете да ядете всякакви продукти докато сте бременни, но в умерени количества. Въпреки това може да останат следи от храната или питието във вашата кърма, а това може да повлияе на вашето бебе. Например при някои бебета остава следа от протеина в храните и това може да причини дискомфорт. Той се изразява в:
  • подуване на корема
  • сърбеж по кожата и обрив
  • подуване на очите, лицето или устните
  • хрипове или кашляне
  • диария
  • запек
  • повръщане или рефлукс
  • лош апетит
  • екзема
  • не расте добре
Ако подозирате, че някои от храните, които вие консумирате не влияят добре на вашето бебе, то е добре да ги извадите за една седмица от менюто си, за да видите дали това ще има положителен ефект. Макар че ако бебето ви има диагноза от алерголог, че е алергично към мляко и млечни продукти, то е най-добре да се консултирате с доктора, за да може той да ви посъветва как напълно да премахнете млечните продукти от менюто си. Може да се наложи да приемате калций и витамин Д.
www.wikihow.com
Няма много доказателства, според които определени храни, които вие консумирате могат да спомогнат за това вашето бебе да има по-силни колики. По-скоро коликите се дължат на редица други неща като това, че бебето не захапва добре или пък гълта прекалено ентусиазирано и по този начин поема много въздух.
Някои майки се тревожат, че приeмането на фъстъци по време на кърменето може да спомогне бебето да развие алергия към тях, но всъщност няма реални доказателства, които да потвърдят това. Така че стига вие да не сте алергични към тях можете да ги добавите към вашата балансирана диета.

3. Трябва ли да се пие повече вода когато кърмите?
Много често при кърмачките изниква въпросът дали трябва в този период да се пие повече вода. Според специалисти това не е необходимо, а е достатъчно да пиете вода, колкото да задоволите жаждата си. Пиенето на повече вода няма да пивлияе на количеството  кърма, защото вашето тяло е достатъчно добро в това да регулира резервите си, за да контролира притока на мляко.
www.momjunction.com
Все пак, имайте предвид, че по време на кърмене тялото ви освобождава хормона окситоцин, който ви кара да се чувствате жадни. Така че имайте питие наблизо, когато кърмите. И ако въпреки всичко се притеснявате за това дали пиете достатъчно вода, тогава проверете цвета на вашата урина. Ако тя е с блед цвят значи вие пиете вода повече от необходимото, а ако цветът й е тъмно жълт, мирише и се чувствате сънлива и слаба, може бе сте се дехидратирали и в този случай се налага да пиете повече вода.    

4. Трябват ли допълнителни калории в периода на кърмене?
Не са необходими повече калории, след като сте станали майка, защото вашето тяло е много ефективно в производството на мляко. Ръководете се от апетита си и се хранете когато сте гладни. Тялото ви може да произведе мастни депа докато сте бременна, а кърменето може да помогне те да се запълнят.
Количеството храна, което трябва да ядете зависи от това, колко килограма сте били преди да забременеете и колко килограма сте качили по време на бременността. Много важно също е това колко сте физически активни.
Както установихме кърменето дава голям апетит на майката. Така че ако в този период вие на чувствате глад, може би имате някакъв емоционален проблем и се нуждаете от малко подкрепа от близки, защото жените, които имат следродилна депресия понякога губят апетит. Ако след помощта от близък вие все още нямате апетит, то тогава е добре да се свържете с лекар. 
Сет за хранене- всичко в едно- www.Reia.bg
5. Отслабва ли се по време на кърмене
Нормално е когато една жена е в период на кърмене да изгуби малко от теглото си и това е добре. Загубата  на 500 гр до 1кг на седмица няма да се отрази на количеството кърма, което произвеждате.
Все пак когато имате новородено вие изразходвате много енергия, така че не е необходимо да се опитвате да отслабнете, защото загубата на тегло ще ви накара да се чувствате още по-слаби и изтощени. За това е по-добре да изчакате вашият лекар да ви направи постнатална проверка и вашето тяло да се възстанови след раждането и тогава да започнете процедури по сваляне на килограми.  
Здравословното хранене и правенето на леки упражнения ще ви помогне да влезете във форма. Това е по-добрият вариант вместо да се подлагате на строги нискокалорични диети в периода, в който кърмите. Можете да увеличите натоварването след 6-8 седмица след раждането, защото тогава тялото вече почти се е възстановило.



6. Можете ли да пиете чай и кафе в периода на кърмене?
Когато сте в период на кърмене е добре да се избягват висококофеиновите напитки. Няма точно определено количество кофеин, което една кърмачка може да поема, но в САЩ например се препоръчва да не се приемат повече от 200 мг на ден. Това са около две чаши чай, две чаши разтворимо кафе или една чаша филтрирано кафе на ден.
Повече от това количество кофеин по принцип няма да навреди на вашето бебе, но ако все пак усетите, че то изглежда объркано или е нервно или пък не спи добре, по-добре е да намалите количеството на приемания кофеин или изобщо да го спрете. Веднага ще усетите разликата в поведението на вашето бебе.

7. Алкохол по време на кърмене
Малко вероятно е алкохолът в умерени количества да навреди на вашето бебе. Все пак за да сте сигурни, че вашето бебе ще се чувства добре докато го кърмите не пийте повече от една или две единици алкохол веднъж или два пъти седмично.
www.wikihow.com
Алкохолът, който изпивате преминава във вашата кърма и ако изпиете повече от една или две единици един или два пъти в седмицата, това може да повлияе зле както на кърмата, защото може да намали нейното количество, така и на бебето, защото може да забави развтието му.

Като груба ориентация:
малка (125ml) чаша вино е две единици
халба силна бира е три единици
слабоалкохолен коктейл е между една и две единици
Разбира се силата на алкохола зависи от процентното съдържание, което е отбелязано на етикета, колкото по-висок е процентът, толкова по-силно алкохолна е напитката.
Колко бързо алкохолът влиза в кръвта и съответно в кърмата, зависи от това колко килограма тежите и дали преди това сте се хранили или сте с празен стомах. Количеството алкохол в кръвта достига своя връх между 30-та и 90-та минута след като е бил изпит. След това са необходими един или два часа на организма, за да се изчисти от една единица алкохол.
Така че ако искате да пиете алкохол в периода на кърмене, тогава трябва да изпиете питието известно време преди да храните бебето си. Два или три часа по-късно когато дойде моментът, в който да кърмите нивото на алкохола в кръвта ви трябва да е достатъчно ниско, за да не се отрази на бебето ви.
Ако обаче, вашето бебе е новородено, то се нуждае от по-често от веднъж на два или три часа хранене, така че специалистите препоръчват изцяло да се избягва алкохолът в този период.

8. Трябва ли да се приемат каквито и да било добавки по време на кърмене?
В периода на кърмене е препоръчително да се приемат добави за кърмещи жени, която съдържа 10 микрограма витамин Д. Кърмените бебета си набавят витамин Д единствено от кърмата, така че той трябва да присъства във вашата здравословна диета. Ако докато сте била бременна сте приемали като добавка витамин Д, то можете да продължите и докато кърмите. Защото ако го правите бебето ви ще получи достатъчно витамин Д докато го кърмите в първите няколко месеца. Ако обаче, не сте приемали витамин Д по време на бременността, а сега кърмите, може би бебето ви ще се нуждае от допълнителен прием на витамин Д през първия един месец.
Витамин Д се произвежда от тялото ни, когато кожата ни е изложена на слънчева светлина. Той е много важен защото помага на костите и зъбите да растат правилно За живеещите във Великобритания например е много трудно да си набавят витамин Д по естествен път през цялата година, защото там обикновено е дъждовно.
Ако не можете да прецените дали бебето ви получава достатъчно витамин Д, можете да се консултирате с вашия лекар.
Бижута за бременни Bola- www.Reia.bg
9. Можете ли да приемате лекарства на билкова основа в периода на кърмене?
Хубаво е да приемате повече повече билкови чайове в периода, в който кърмите бебето си. Можете да си закупувате от супермаркетите такива чайове, които съдържат съставки като лайка и мента, които за безопасни за пиене в умерени количества. 
Лекарствата на билкова основа обаче, са друго нещо, те не трябва да се приемат без лекарско предписание, докато кърмите, защото все още няма сведения за това как те влияят на кърмата и съответно на вашето бебе. 
www.lactationconsultantresources.com


Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"