Топ 7 на основните причини, поради които родителите на малки деца се развеждат




В последно време е много характерна тенденцията “ще се оженим защото очакваме дете”, но много често след това тези бракове се разтрогват много бързо. Ново проучване очертава най-честите причини, поради които двойките се развеждат малко след като им се родят деца, както и начините за справяне с този проблем.

Проучване от 2012г. в Швеция показва, че една от всеки три двoйки с малки деца се разпадат. Като се има предвид, че родителството е една наистина много тежка задача, този факт не е изненадващ. За щастие много учени са решили да разглеждат проблема малко по-дълбоко, за да достигнат наистина до неговите корени с надеждата, че все повече двойки ще решат да преразгледат решението си преди да се разделят.
Шведските анализатори изследват 452 разделени двойки, (средната възраст на разделяне е когато едното дете е на най-много 4 години, а другото на около 8 месеца) и разграничават 7 фактора, които са причина за края на брака им.
www.strongermarriages.com


  • Напрежение от родителството
  • Стресови състояния
  • Липса на интимност
  • Недостатъчна комуникация
  • Различни характери и интереси
  • Не гледат сериозно на връзката си
  • Прекалена пристрастеност един към друг
www.dailymail.co.uk

Без съмнение децата са една от причините за възникването на тези 7 фактора, тъй като отглеждането им е наистина доста стресиращо и колкото е прекрасно, толкова е и трудно. Благодарение на тях интимността вече се е превърнала в среднощно сменяване на памперси и чистене на повръщано, а пък комуникацията е заменена от говоренето с бебето или с други думи казано с повтаряне на едни и същи неща по десетки пъти.
  Водещият автор на изследването Малин Хенсън, заедно с другия автор Уенди Уолш предлагат някои ценни съвети, благодарение на които семейството може да остане едно цяло.
  • Бъдете еднакво активни по отношение на родителството
  • Показвайте на половинката си, че сте му признателни, дори ако става въпрос за съвсем дребни неща като изхвърляне на боклука
  • Не забравяйте в ежедневието простите жестове като прегръдки и целувки
  • Говорете за начина, по който се чувствате, независимо дали сте уморени, самотни и разочаровани или пък сте щастливи или дори възбудени.
  • Недейте да вините партньора си затова, че не е свършил нещо както трябва, по-добре просто обяснете какви са вашите изисквания. Изполвайте фрази като “Бих искала повече да ми помагаш в къщи”, а не “Ти не правиш абсолютно нищо, с което да ми помогнеш”.
  • От време на време отделяйте време, в което да правите нещата, които обичате и сте правили преди да се появят децата, разбира се, предварително се уверете, че можете да получите това време.
  • Потърсете консултация със специалист преди да вземете окончателно решение за вашата раздяла. Не се отказвайте до последно, за да не съжалявате след това. Решенията на проблемите не са лесна задача, но с общи усилия можете да бъдете отново щастливи.
www.meaninglove.weebly.com

Всъщност възприемането за брака с деца е, че той е една изключително трудна задача, но пък дарява с пълно щастие. Ако съсредоточим цялата си енергия върху тежките предизвикателства, пред които той ни поставя, а не върху радостите, които носи, много лесно ще се почувстваме победени и ще поискаме да си тръгнем, като мислим, че по този начин ще разрешим проблема. Вместо това трябва да се направят съзнателни усилия за връщане назад във времето когато всичко е било наред и детските рисунки са описвали семейството като щастливо и задружно. Това са моментите, в които осъзнаваме, че всички усилия си заслужават и точно заради тях не трябва да се отказваме.

 Никога не забравяйте човека до себе си, дори това да означава да се целунете много бързо между смяната на пелените. Това е доказателство, че още ви е грижа един за друг, а след като знаете, че е така значи можете да се преборите с тежката задача “родителство”. Много е важно да правите малки неща за партньора си като любимо ястие или подарък. По този начин вие ще се сближавате още повече, съответно ще запазите връзката си здрава дълго време.

 Как вие възприемате резултатите от това проучване?


Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"