10 ценни съвета от бавачката, която може да разговаря с всяко дете


 Неведнъж сме казвали, че всички деца са коренно различни и не можете да очаквате еднакви реакции от тях. Има обаче някои ясно изразени принципи, които важат за всички малчовци. Джо Фрост е британски експерт в телевизионното шоу Супербавачки и е идол на много майки по целия свят, защото тя им дава ценни съвети за това как да реагират на капризите на децата си и да “създадат една здравословна атмосфера” у дома, за да може всички да бъдат щастливи. Нейните методи могат да бъдат разпределени в 10 принципа, а ние от Happy mama ги представяме на вас, нашите читатели.

1.Похвала и награда
 Децата винаги трябва да знаят, че сте доволни от тях. Насърчаването не може да се изрази само с подаръци и играчки, нужни са и думи като “добро момче/момиче”, “браво”, :гордея се с теб” и пр. За възприятията на децата е много важно да усещат близостта на родителите си, така че вие трябва да ги прегръщате колкото се може по-често. Много е полезно да възнаградите децата си с нещо като медал или с различни звезди в зависимост от постиженията. Можете да поставяте тези награди на видно място, да ги лепите върху хладилника, за да бъдат под зоркото око на детето и по този начин то да се мотивира относно поведението си.


  2.  Съгласуваност
  Вашите деца трябва да са наясно, че когато вие сте казали  “не” това означава, че въпросът повече не се обсъжда. Но за да сте сигурни в резултата това правило трябва да се спазва от всички членове на вашето семейство, както и от тези, които ви посещават, Ако вие на позволявате на детето си да пие кока-кола и да гледа телевизия до късно, то това трябва да се знае от всички, които прекарват време с него. Ако отиде на гости при баба си правилата трябва да бъдат същите, защото по този начин се изгражда дисциплина.

 3.  Определено време за различните дейности
  Вашите деца ще се чувстват по-уверни ако някои неща се случват в определено време от деня, в даден момент. Ето защо родителите трябва да оформят и поддържат някаква програма за различните дейности. По този начин децата ще знаят, че има време за всичко и няма да настояват напразно и да се инатят и сърдят. Другият плюс на този метод е, че помага за справянето с проблема на децата със това, че не искат да си лягат или не искат да стават.  

 4.  Поставяне на граници

  Много родители погрешно смятат, че е редно децата им сами да могат да преценят дали това, което правят е редно или не. Това не е правилно защото малките членове на вашето семейство все още нямат достатъчно познания и опит, за да могат да категоризират постъпките си като добри и лоши без чужда помощ. В такива случаи е работа на родителите да обяснят на децата, че едно нещо не е хубаво защото наранява или обижда други хора. Добре е да се дават примери и да се поставят граници, с които детето да се научи да се съобразява.

 5.  Дисциплина  
 Определянето на граници е почти невъзможно ако не се налагат дисциплинарни накаразания когато се налага. Ако децата ви са нарушили определени правила и норми, те трябва да знаят, че това няма как да остане без последствия. Наказанията могат да варират от степента на лошото поведение. Могат да бъдат както строго мъмрене, така и забрана да се излиза навън, преустановен достъп до любими играчки или забарана да се гледа телевизия.(боят разбира се, не е вариант). Родителите трябва да осъзнаят, че наказанието не е заплаха, а е действие и ако детето не постъпва правилно, то те трябва да направят това, което е необходимо, независимо, че е трудно.
 GRO COMPANY - УТЕШИТЕЛИ

 6.  Предупреждения
  Предупрежденията позволяват на децата да преосмислят и променят поведението си ако то не е наред. Можете да ги предупреждавате по два начина: първият път с нежен и спокоен тон и ако се наложи втори път, но по-строго. Спокойните предупреждения са от сорта на “Побързай, трябва да тръгваме, а ти все още не си си измил зъбите” или “Време е за вечеря, остави играчките за после”. Строгите предупреждения трябва да се използват само ако децата ви са наистина непослушни и не са приели първото ви съобщение. Пример за това е “Ако не оставиш игрите и не отидеш да си измиеш ръцете за вечеря ще те накажа”. Ако и тови път действията ви останат без положителен резултат е време да наложите наказание.

 7.  Очаквания
  Не е тайна, че децата не се раждат с разбиране за това кое е добро и кое лошо или пък какво се очаква от тях. Родителите са тези, които трябва да им го изяснят. Това може да стане по много различни начини като един от тях е да напиште тези универсални истини на едни плакат, който да залепите на вратата на детската стая. Така вашето дете ще разбере, че всички добри деца си поддържат стаята чиста, помагат на възрастните хора и не спорят с родителите си.

 8.  Самоконтрол
 Без значение колко лошо се държи вашето дете вие трябва винаги да се стараете да запазите самоконтрол. Недейте да крещите и не избухвайте. Опитвайте се да не изкривявате лицето си, а тона запазете спокоен, но строг. Чрез запазването на самоконтрол ще покажете на детето, че нарушаването на правилата ще доведе до наказание и това ще се повтаря всеки път, в който то не се държи добре.

 9.  Отговорност
 За да създадете добра дисциплина на вашите деца те трябва да имат определени отговорности още от ранна детска възраст и тези отговорности да стават все по-големи докато децата растат. Гледайте обаче, да внимавате, не трябва да им възлагате задачи, за които има и най-малък шанс да не бъдат извършени успешно, защото така демотивирате детето и то става нервно и започва да прави напук.

10.  Почивка
  Всеки един човек има нужда от почивка, дори и най-малките членове на семейството. Недейте да правите ежедневния график на децата си много тежък и натоварен, недейте да запълвате всяка секунда с извънкласни дейности и курсове, защото това ще направи детето ви нещастно. Все пак и най-малките трябва да имат едно определено време, в което да правят това, което искат и им доставя удоволствие-да гледат телевизия, да си играят, да рисуват или да тичат в парка с другите деца.

Източник: https://brightside.me
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"