За околоплодните води и още нещо


Всички знаем, че докато жената е бременна нейното дете се чувства изключително удобно в утробата й и съответно по време на раждането то е изложено на силен стрес поради промяната на неговата среда. Защо всъщност утробата е толкова комфортна можете да научите сега. 
Околоплодните води са тези, които осигуряват на бебето едни прекрасни девет месеца в утробата на майката. Те всъщност представляват амниотична течност, която заобикаля бебето почти от началото на бременността до края. До 10-та седмица обемът на течността е приблизително 30мл, а в края на бременността количеството значително се увеличава и достига 1000-1500мл. Околоплодните води служат за изравняване на температурата и предпазват плода от вредни влияния, бактерии и вируси. Освен това има главна роля в обмяната на хранителни вещества

Съставът на околоплодните води не е еднакъв през бременността, той има сложна биохимична структура, но по-голямата част е вода. В началото има сходна структура със състава на кръвната плазма, но към края вече може да се открие и урина от бебето. Точно поради тази причина е много важно пиенето на вода, особено преди раждането. Амниотичната течност се обменя на всеки три часа, като в този процес участват освен плацентата, пъпната връв, белите доробе, бъбреците и трахеята, но и мама, татко и бебето. 
www.carewhizz.com

Поради важността на околоплдоните води лекарите следят стриктно тяхното състояние. Могат да се срещнат два проблема, които са наистина сериозни. Това са маловодие и многоводие. Маловодието се наблюдава когато течността е под половин литър. Това са случаи, в които бебето се развива с някакви увреждания или с плацентна недостатъчност и тогава размерът на матката и плода не съответстват на гестационната седмица. Следователно може да има забавяне на развитието на плода и да се наложи принудително цезарово сечение, защото плодът може да страда от хипоксия. Ултразвуковото изследване показва количеството околоплодни води, но лекарят също може да опипа корема, да го измери и да определи количеството амниотична течност. 
Многоводие е когато околоплодната течност е над 2л. Може да се срещне при многоплодна бременност, диабет или сърдечни заболявания на родилката или пък при наличие на инфекции. Разположението на матката, както и размера на корема са по-големи от нормалното за гестационната седмица. Проблемът при многоводието е, че плодът може да се движи по-активно когато течността е в големи количества и съответно има опасност то да се оплете в пъпъната връв и да се задуши. В този момент околоплодният мехур е разтегнат повече от нормалното и може да доведе до преждевременно раждане. 
Околоплодните води са тези, които дават материал за изследвания за състоянието на плода, за различни наследствени заболявания или генетични отклонения. Освен това бебето гълта част от водите, което спомага за развитието на бъбреците. 
www.webmd.com

По време на самото раждане околоплодните води се стичат в долния полюс на матката и образуват т.нар. предни води, които помагат на шийката на матката да се разшири. След скъсване на обвивката течността изтича и прави родилните пътища по-хлъзгави. Задните води изтичат в момента след раждането, а ако те се спукат преди това няма почти никакъв риск от инфекции, защото мембраните имат способността да се възстановяват от само себе си. Изтекат ли предните води, раждането трябва задължително да се случи от 12-24ч. 

Околоплодните води не винаги изтичат внезапно. Има случи, в които изтичането може да се определи като сълзене на влагалището и дори може да се обърка с изпускане на урина. Разликата обаче, е, че околоплодната течност е безцветна или с цвят на слама и има сладникава миризма. Задължително е да обърнете внимание на цвета и миризмата, защото неприятната миризма и кафеникавият цвят са индикатори за развита инфекция или наличие на мекониум, което означава, че детето има липса на кислород и следователно веднага трябва да потърсите лекарска помощ. 
Изтичането на малка част от околоплодните води не е споходено с контракции и противно на митовете не означава, че раждането е започнало. Неговото начало дава обилното изтичане на водите, съпроводено с контракции. 
www.parents.com

Има случи, в които се налага прилагането на Амниотомия, което означава принудително пукане на околоплодния мехур. От една страна такава процедура помага при трудно и бавно раждане, но от друга е доста опасна, защото околоплодният мехур защитава главата на бебето и вагината на родилката, а изкуственото му спукване увеличава риска от инфекции както и налагането на епидурлана упойка, защото предизвиканото раждане е наистина болезнено. Преди да прибегнете до Амниотомия обсъдете това добре с лекаря си и определено недейте да се плашите от продължителното раждане. Просто пийте много вода преди раждането, за да ускорите процеса. Но ако все пак се наложи принудително спукване се пригответе за по-силни контракции и доста по-болезнено раждане. Важно е след това да избегнете гинекологичните прегледи за известно време, освен ако наистина не са наложителни, защото можете да рискувате да развиете инфекции. 
www.sales.rocketmedical.com

За да имате по-безболезнено и бързо раждане е хубаво по време на бременността да си почивате и да бъдете наистина спокойни. Можете да го направите с възглавницата за бременни Babylonia Form Fix, която осигурява наистина максимален комфорт. Научете повече тук: http://www.reia.bg/za-mayki/babylonia-vzglavnici-za-krmene/babylonia-nursing-pillow-form-fix.html






Слава Георгиева
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"