Светилната е живот, а животът е щастие! 10 начина да направим дома си по-светъл


В днешното модерно общество всеки може да декорира дома си сам по какъвто начин поиска. Независимо дали апартаментът е голям или малък можем да го направим наистина уютен и да го превърнем в място, на което наистина да си почиваме и да се презареждаме. За да може обаче, това да се случи е задължително да се постараем да осветим дома си максимално, защото светлината е този компонент, който превръща къщата в дом, и който ни кара да се усмихваме сутрин. 
Има много различни съвети, които са давани по този повод, затова ние от Happy mama събрахме няколко от тях за вас и ги съчетахме с още няколко хитринки, чрез които вашият дом да свети. 

1. Кое прави помещението мрачно и тъмно?
Ако една стая изглежда тъмна и неуютна значи трябва да помислите добре каква е причината. Ако имате тъмни завеси, може би е време да ги смените с по-светли и освен това е добре да не закривате прозорците, а да позволявате на светлината максимално да прониква в помещението. Има и други предмети, които също могат да носят мрак, като например картина или тъмна мебел. Ако е така просто ги преместете в друго помещение, което би било по-подходящо.
www.curtainsmarket.com

2. За какво се използва помещението?
Различните помещения се нуждаят от различно количество светлина. Ако стаята е кабинет например, може да е декорирана с по-тъмни предмети, защото там обикновено се използва изкуствена светлина. Ако мястото е обитавано от възрастни хора, обаче е необходима повече светлина, а пък ако това е стая, която не се използва често просто очертайте мястото, на което ще ви е нужна светлина. 
www.redforestbb.com

3. Вратите...
Ако искате помещенията в дома ви да са озарени от много светлина значи трябва да смените масивните всички врати и да поставите стъклени такива. По този начин светлината ще достига дори и в най-тъмните кътчета на апартамента, а пък и стъклото внася усещането свобода, което ще освежи целия ви дом. 
www.beeyoutifullife.com

4. Стените...
В последно време стана много модерно стените в домовете да бъдат боядисвани в различни цветове. Това е една наистина интересна техника, но колкото и да е различна тя може да доведе тъмнината в дома ви ако не сте внимателни. Има цветове, които затварят помещението и го правят наистина тъмно и депресиращо и това са тъмните цветове, затова недейте да ги използвате да цялостно боядисване, Белите стени и таван правят помещението да изглежда по-светло и по-обширно. Но ако все пак искате да разнообразите стаята можете да боядисате една от стените в друг цвят. Най-подходяща е тази, която е най-силно и най-пряко осветявана от външна светлина. 
www.homedit.com

5. Къде да поставите лампи?
Много е важно за едно помещение къде се намират изкуствените източници на светлина. Преди да поставите своите лампи е добре предварително да обозначите местата, които най-много се нуждаят от осветление да поставите лампите там. Същото се отнася и за контактите. Преди да бъдат поставени си направете сметка къде би било най-добре да бъдат поставени. 
www.houzz.com

6. Огледалата...
Не е тайна, че благодарение на огледалата всеки от нас може да си играе с пространството и да се създаде представа, че помещението е по-голямо отколкото всъщност е. Затова е добре да поставите на една от стените голямо огледало, което освен да разширява оптически стаята, да я прави по-светла
www.arkilys.com

7. Еднаквостта...
Независимо, че всяка стая е сама по себе си различна и цветовете на стените създават различна илюзия е добре да се постараете да уеднаквите осветлението. По този начин всички помещения яе придобият стил и уют.
www.pinterest.com

8. Източниците на светлина
Колкото повече различни източници на светлина има в дома ви, толкова по-приятно ще изглежда той. Можете да използвате лампи и свещи, които да поставите на различна височина, за да можете да осветите всяко едно кътче. Добра практика е поставянето на лампа, която да е насочена към стена, на която има картина например. Соларните тръби също са добра идея, защото те използват лещи и отразяващо повърхности, за да доведат светлината от покрива в стаята, но те могат да се използват само в жилища, които са на последния етаж. 
www.interiorexteriorplan.com

9. Гланцираните повърхности.
Ако искате в дома ви да има наистина много светлина, освен всичко предложени до тук, можете да обзаведете с гланцирани мебели, защото те отразяват светлината и правят помещението по-жизнено. 
www.photos.hgtv.com

10. Килимите...
Както вече споменах цветовете, в които е обагрен дома ви са от голяма важност. Това обаче, не важи само за стените, но и за пода. Не е добре да използвате тъмни цветове при избора на килим, по -добре изберете светли килими, които могат да омекотят мрачното излъчване на помещението. 
www.transaway.org

Бонус: 
Ако детската стая е наистина мрачна и до нея не достига достатъчно светлина е важно да направите нещо. Можете да използвате стикерите за стена, които английската марка Gro предлага, защото те са изработени в светли тонове и освен това изображенията по тях са весели и полезни за обучението. Можете да ги разгледате тук: http://www.reia.bg/za-bebeta/za-stayata/aksesoari-za-dekoraciya-stikeri.html 






Слава Герогиева
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"