Важните постижения на детето: 25-36 месеца


Имайте предвид, че написаното в тези редове е само една насока към това, което трябва да очаквате от малчуганите в периода 25-36 месеца, защото все пак всяко дете е уникално и се развива със собствено темпо. 
Има един много широк спектър от явления, които могат да се приемат за нормални и по-скоро не е необходимо да бъдат засягани, освен ако забележите някои от червените флагове, описани по-долу. Въпреки че 2-годишното дете вече не е бебе, то все пак не е ясно изграден човек и това по някакъв начин доста обърква родителите. "Трудните две" е често срещано нарицателно за този период, защото тогава детето започва да упорства, но същевременно е все така зависимо от родителите си. Промяната на настроенията е много характерна и за това е важна вашата роля, за да му обяснявате защо нещата са такива, каквито са.  


Важни събития
Въображението на вашето дете в периода между 2 и 3-годишната му възраст започва да работи на пълни обороти. Играта "на ужким" е отличителен белег за тази възраст, заедно с опасенията от въображаеми чудовища и по-обикновените неща като страх от тъмното и от прахосмукачката. Децата често губят способността си да различат фантазия от реалност. 
В тази възраст речта на децата става достатъчно ясна, за да могат да ги разбират дори и непознати хора. Те могат да използват някои местоимения правилно и да следват определени инструкции, а лексиката им се увеличава драстично. Стигнат ли 3-годишна възраст децата вече използват стотици думи. Могат да споделят спокойно с вас това, което виждат, чуват и усещат, което ги кара все повече да се наслаждават на ролевите игри. 
Минат ли 2 години и половина децата вече могат да слизат по стълби, да скачат и да достигат педалите на триколката. Сръчността им също се подобрява и вече се опитват да отварят врати и да манипулират движещите се части на играчките. Едно от най-важните постижения е, че децата вече могат да редят малки пъзели, което значи, че развиват своят интелект и мисъл. 
Ще забележите, че около тази възраст децата вече започват да заформят приятелства, показващи обич и съпричастност. 
Софи жирафчето с утешител-одеялце за гушканеwww.sophiegiraffe.bg
Вашата роля
Давайте колкото се може повече възможности на вашето дете да играе с други деца на неговата възраст, защото това е от изключително значение за неговото социализиране и за развитието му. Позволете на детето само да решава възникващите между него и другарчетата му спорове, без да се месите, но все пак наблюдавайте и бъдете готови ако се наложи да поемете инициативата. По този начин детето ви ще се научи да се справя със различни ситуации и да контролира емоциите си. 
Играйте с детето си образователни игри, редете пъзели, карайте детето да свързва различни предмети, купете му конструктор, готварски комплект и кукли. Тези игри ще помогнат на детето да започне да се ориентира по-добре, да развива логическото си мислене, насърчават координацията и сръчността и развиват говора. Уверете се, че то има достатъчно време, в което да играе навън, да тича, да скача и да кара колело, за да може да развива и своите мускулни групи, както и чувството за баланс и пространство. 
Децата в тази възраст са много пъргави и сръчни и колкото по-активно играят, толкова по-бързо развиват своите здравословни навици. Те вече умеят да държат вилица и лъжица и освен това упражняват активно фината си моторика като използват ципове, копчета или стягат обувките си с лепенки. 
Бъдете постоянно в крак с постиженията на детето и обезопасете вашия дом ако се налага. 
www.moderncamelot.com


Червени знамена
Както казахме всяко дете се развива със свое собствено темпо, но все пак може би е добре да се консултирате с лекар ако детето все още:
--Не може да се пребори с раздялата с вас сутрин
--Не си взаимодейства с хора извън семейството ви
--Не си играе с други деца
--Избягва контакт с очите
--Не може да хвърля топка или да скача
--Не може да изкачва стълби с редуващи се крака
--Не използва повече от три думи в изречение
--Не е в състояние да завърши изречението
--Често е трудно за чуждите хора да разберат какво говори
--Не си играе "на ужким" 
--Прекалено много се спъва в грижата за себе си, като например да закопчае ципа си. 
--Губи уменията, които преди това е имало
Ръчно изработени кукли Rubens Barn-www.Reia.bg


Източник: www.babycenter.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"