Левичар или десничар е детето? Кога ще разберем?


Дали детето ще бъде спортист или математически гении? Ние възрастните често се опитваме да доловим едва забележими улики, които да ни покажат какво ще е бъдещето на рожбата ни. Сигурно и вие сте забелязвали как вашето дете посяга към някой предмет с лявата ръка и сте се питали дали ще бъде спортист-левичар. 

Кога всъщност може да се определи предпочитанието на детето към ляво или дясно?
За да разберем дали детето е левичар или десничар, то трябва да е навършило поне 6 месеца. Така че ако това е моментът, в който вие мислите, че детето ви е десничар може би сте прави. Независимо от това обаче, предпочитанията на децата варират до детската градина. В началото може да използва само едната си ръка при извършване на определена дейност, но след няколко седмици то може да започне да се справя еднакво добре и с двете ръце. Детето може да сменя предпочитанията си многократно до навършването на 18 месеца. 


От научна гледна точка бебетата има предпочитание към една от страните още в утробата. Те отправят ударите си в една и съща посока и въртят главата си в една и съща посока. Според проучване, в което са наблюдавани 75 бебета в утробата и след това на 12-годишна възраст показва, че 60 от любителите на дясната страна в утробата са десничари на 12 години, а 10 от 15-те любители на лявото са левичари на 12 години. 
Има достатъчно основания за това в началото бебетата да използват и двете си ръце. Мозъците ни са свързани така, че сме еднакво добри и с двете си страни, докато се учим на новите двигателни умения. Така например, децата, които използват дясната си ръка след раждането, ще започнат да използват еднакво и двете си ръце след като започнат да се учат да пълзят. 
Друго проучване, в което деца трябва да извадят играчка от кутия, в периода, в който се учат да пълзят, установява, че тези, за които се смята, че са десничари използват лявата си ръка също толкова често, колкото и дясната, за да отворят кутията и да извадят играчката. Бебетата използват двете си ръце симетрично, защото все още не са сигурни в това, което правят. 
Подложки против изпотяване за столче и кола и количка Air Layer- www.Reia.bg
Ръцете изглеждат симетрични, но ние избираме една любима и изглеждат еднакво, но не работят по един и същи начин. 
Докато малките деца имат предпочитание към едната си ръка, но могат да боравят еднакво и с двете, то при възрастните не е точно така. Обикновено едната страна на човек е по-развита, а другата има един вид тромавост. Все още няма консенсус по въпроса за това, кога едната страна започва да става тромава, но се смята, че това се случва някъде между 3-та и 12-та година, защото най-ясно може да се разбере коя е предпочитана ръка около 4-та година. Децата имат нужда от определено време, за да развият предпочитаната страна, за да може да се види разликата когато вече са възрастни. Практиката да използваме една си ръка повече от другата ни помага с някои определени задачи като писане и хранене, докато сме деца. Така че за период от няколко години, в които децата усъвършенстват фината моторика, могат да използват и не-доминиращата си ръка докато изучават новите умения, включително рязане с ножица и рисуване. Всъщност предпочитанието може да се забележи във всички дейности, стига да наблюдаваме внимателно. 


90% от населението са десничари
Когато бебетата избират предпочитана страна определено има и генетична предразположеност, но тя е едва доловима. Възрастните също много често се опитват да насърчават използването на едната ръка, но най-важното е, че децата обикновено наблюдават своите родители и техните действия, така че ако вие използвате повече лявата си ръка, то е много вероятно и детето ви да прави същото. Ако в повечето случи носите бебето си в лявата ръка или го слагате на лявото си бедро, то може да развие лявата си страна преференциално. 
Независимо дали детето има предпочитание към дясната или лявата ръка, то това зависи много и от дейностите, на които е изложено и неговата генетика. Ние не можем да контролираме генетиката, но можем да предоставим на детето набор от прости и сложни дейности, благодарение на които то да развие и двете си ръце. Кой знае, може да е двустранно развита личност. 
Няма значение коя от двете си ръце ще предпочете детето, защото чисто физически това не представлява проблем, нито отклонение от нормите за правилност(въпреки че преди години писането с лявата ръка се е смятало за проблем). Важното е коя ръка е по-удобна за детето, защото в крайна сметка то ще оперира с нея цял живот. Не е правилно да бъде насилвано да използва ръката, която не му е удобна, защото това може да предизвика редица нарушения.  
Комплект Софи жирафчето плюшена играчка и чесалка- www.sophiegiraffe.bg


Източник: www.babyscience.info
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"