Тайните на цезаровото сечение(това, за което никой не говори)


В днешно време раждането с цезарово сечение доста нашумява и жените го избират, дори да не се налага по медицински причини. В интернет вече има достатъчно информация за този вид интервенция, но въпреки това голяма част от майките не са напълно запознати със секциото когато отидат да раждат. Около този тип раждане има някои подробности, за които почти никой не иска да говори. Независимо, че всички правят сериозни проучвания по въпроса, то има тайни, в които се пропуска да се надникне. Още повече тайни има за жените, които не са избрали цезаровото сечение, но когато отидат в болницата то се налага. 
Обикновено жените научават всички тайни на секциото и възстановяването след него, когато го преживеят. Тогава започват да обръщат повече внимание на статии по въпроса, съветват се с лекари и достигат до извода, че всъщност голяма част от преживяванията им вече са описани в учебниците и в интернет. Ето някои от тайните на секциото, за които никой не говори: 
Възглавница за кърмене babylonia- www.Reia.bg
Вината
Много жени изпитват силна вина, свързана с цезаровото сечение, особено когато този тип раждане се налага спешно и възможността за избор не е на лице. Те не се чувстват добре от това, че не могат да дадат живот по естествен път. Чувстват се по-малко майки поради този факт и смятат, че са разочаровали детето и съпруга си. Това чувство за вина може да се задържи няколко месеца, а при някои то винаги остава някъде там, дълбоко в съзнанието. 


Игнориране по време на операцията
Лекарите, медицинските сестри и дори анестезиолозите са заети с бебето и с операцията като цяло. Понякога медицинският персонал комуникира с всеки друг, но забравят че родителят е в съзнание, майката е под спинална упойка, което значи, че вижда всичко и иска да знае какво и как се случва. 
www.babycentre.co.uk
Студ
По време на цезаровото сечение в повечето случаи майката е под спинална упойка и чува и вижда всичко и последиците от загубата на кръв водят до едно чувство за студ, подобно на втрисане. Това треперене може да започне още по време на операцията и да продължи след това в периода на възстановяване. Това е съвсем нормално, но жените няма как да се подготвят за това. 

Връзване за масата
Секциото се счита за сериозна операция, защото жените са будни през цялото време. Ръцете им обаче биват връзвани за масата, за да са сигурни лекарите, че няма да има движение, което може да наруши раждането, Слагат се и щипки на пръстите. Всичко това звучи доста стресиращо и много жени не са запознати с тези подробности и в първия момент се шокират, но няма нищо страшно. Важното е всичко да бъде наред. 
Пелени за повиване от органичен памук- www.grobag.bg
Първото ходене до тоалетна
Възстановяването след секцио раждане е процес, в който жената преминава през доста трудности. Една от тях е първото ходене по голяма нужда, както и газовете, които се образуват в червата. Все пак това е коремна операция, при която се режат всички мускули в областта и съответно след това напрежението там не е желателно. Всичко това може да бъде стресиращо и неприятно. Обикновено жените не са подготвени за болката, която спохожда ходенето до тоалетна, но пък има различни методи, които да облекчат този процес. 

Следродилно кървене
Следродилно кървене има както при нормалното раждане, така и след цезаровото сечение и може да продължи няколко седмици. За жените, родили със секцио е характерно кървенето да продължи по-дълго време, поради факта, че след операцията остава травма. 


Следродилно подуване
По време на операцията тялото на майката се изпълва с течности, за да може да се избегне падането на кръвното от упойката и това може да доведе до подуване на краката, ръцете, лицето и ставите. Възстановителният процес трябва да включва масажи, които да решат този проблем. 

Белегът изчезва и се появява отново
При много жени първоначално, след махането на превръзките, сякаш почти няма белег от операцията, но с течение на времето този белег става по-тъмен и по-ясно изразен. 
www.padresehijos.com.mx
Секс
След секциото сексът може да бъде доста болезнен за жената, така че трябва да сте подготвени за това и да бъдете търпеливи. След като премине възстановителният период всичко ще бъде както преди. 

Прием на окситоцин
Много майки не знаят, че след операцията е добре да приемат окситоцин, за да може матката да се свие по-бързо. 
Аксесоари за хранене Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg


Източник: www.bluebirdkisses.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"