Възстановяване след раждане със секцио


Секцио раждането е процедура, по време на която няма болка, но след това няколко дни и дори седмици чувствате силна болка и дискомфорт. Вие ще приемате различни медикаменти за облекчаване на болката, но определено няма да се чувствате много добре, защото много от нещата, които искате да правите ще ви бъдат непосилни. След раждането може би ще откриете, че имате нужда от помощ за ежедневните си дейности, като се започне от ставането от леглото. Вероятно ще ви бъде трудно да кашляте и да се смеете, но има няколко неща, които е добре да правите, за да се почувствате по-добре. 

1. Хранете се добре и пийте много течности
Има голяма вероятност няколко дни след раждането със секцио, червата и пикочният ви мехур да не функционират много добре. Възможно е да започнете да страдате от запек и съответно да имате газове и тежест в корема. Затова е най-добре да приемате много течности, особено чай и топла вода, които стимулират работата на червата. Избягвайте газираните напитки и прясното мляко, които предизвикват газове. Ако имате възможност се движете, за да подпомогнете храносмилането. Яжте храни, богати на фибри, дори е добре да дъвчите дъвка, защото тя стимулира движението на червата. 
Бебешка козметика Kokona- www.Reia.bg
2. Следвайте правилата за къпане
Смята се, че до 40-я ден след раждането не е препоръчително да се взема вана. Къпането е позволено след третия ден, но при определени правила. В началото не е добре да ползвате шампоан и душ-гел. Когато започнете да ги ползвате внимавайте да не попадне пяна върху шева докато се изплаквате. Избирайте бебешки шампоани, защото са по-щадящи. Важно е да следите прецизно раната и това е най-лесно в банята. Наблюдавайте я как зараства и следете за развитието на инфекции. Ако забележите допълнително възпаление или зачервяване или ако чувствате парене в тази област е добре да се консултирате с лекар. 
След като се изкъпете внимателно подсушете с кърпа. Тесните дрехи и дантелените материи могат да възпалят мястото, така че носете само памучно бельо и дрехи. 


3. Намерете най-удобната поза за кърмене
Ако кърмите вашето бебе се подгответе, че раната ще ви боли, защото бебето ще притиска шева. Поговорете с консултант по кърменето, който да ви посъветва коя поза а най-удобна, за да се избегне притискането. 
Много вероятно е след секциото да се чувствате изтощена и да започнете да страдате от главоболие. Можете да потърсите някакви медикаменти, но следете те да не са вредни за кърмата. Кърменето е важно поради много причини и една от тях е, че стимулира зарастването на раната и възстановяването на матката. 
Възглавници за кърмене Babylonia- www.Reia.bg
4. Постепенно увеличавайте натоварването
В началото след операцията ще ви бъде много трудно да ставате от леглото, но не забравяйте, че движението е това, което ще ускори възстановителния процес и ще ви предпази от тромбоза. Важното е в началото да не носите нещо, което да тези повече от бебето ви и да започнете постепенно да се качвате по стълбите с него. То расте с всеки изминал ден, така че процесът ще е бавен, но пък постоянен. Избягвате шофирането през първите две седмици, защото спирането и тръгването могат да напрегнат нараненото място, а освен това е по-добре да се движите пеш на малки разстояния. 


5. Правете упражнения за тазовото дъно
Един-два месеца след раждането е добре да започнете да правите упражнения, особено за тазовото дъно, защото през бременността тази зона е била доста натоварена.  
Неразливаща чаша Софи жирафчето-www.sophiegiraffe.bg

Източник: www.mayoclinic.org
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"