"Петата болест" при децата

"Петата болест" всъщност представлява инфекция, която се проявява при деца от 5 до 15-годишна възраст, но за щастие отминава бързо. Характерни за нея са обриви по кожата, която започват от лицето и след това слизат надолу по корема, ръцете и краката. Обривът по лицето наподобява следа от шамар и обикновено се разпространява в края на зимата и началото на пролетта, но може да се срещне и в другите сезони и дори да го забележите трудно, защото понякога протича без силно изразени симптоми.  
"Петата болест" е вирусно заболяване, наричано също "erythema indectiosum" и неин причинител е парвовирус B19 . Важно е да се запомни, че този вирус не трябва да се бърка с парвовируса при домашните любимици. Това са два различни вируса и не се предават от животно на човек и обратно. 
Проучвания сочат, че въпреки че 40-60% от възрастните са преминали парвовирус B19, то много малко от тях си спомнят да са имали изразени симптоми.
Детско столче за кола Renolux Stream 0-18kg. -www.Reia.bg
Симптоми на болестта
Обикновено "петата болест" започва със субфебрилна температура (37-38 градуса C), главоболие и леки симптоми на настинка, включващи запушен и течащ нос. След като тези симптоми отшумят и вие си помислите, че болестта си отива се появяват и обривите. 
Яркият червен обрив първо се забелязва по лицето на детето и след това по корема, ръцете и краката. Всъщност обривът прилича на дателна. Силно слънце, увреждане или стрес могат повторно да предизвикат обрива след като той тръгне да изчезва. Това може да отнеме от 1 до 3 седмици. 
Други симптоми, които са характерни за "петата болест" са подутите лимфни възли, червени очи, болки в гърлото, диария или дори обриви, които са във вид на мехури, но те са рядко срещани. 
При по-големите деца болестта може да е споходена и от подуване и болки в ставите, най-често в ръцете, китките, коленете и глезените. 


Заразяване
Най-заразният етап от "петата болест" е нейният инкубационен период, които е между, грубо казано, 4 до 28 дни, най-често 16-17 дни, точно преди появата на обрива, когато детето изглежда здраво или са на лице само респираторните проблеми. Смята се, че обривът е защитна реакция на организма, който се опитва да се бори с инфекцията и със сигурност детето е било заразено преди появата му. Дете, което има обрив от "петата болест" може да посещава учебно заведение, защото инкубационният му период вече е отминал. 
Болестта се разпространява по въздух, най-често когато децата кихат и кашлят и ако детето е у дома и комуникира с хора, които не са преминали този вирус, то вероятността да ги зарази е около 50%. Но ако човек е преминал тази инфекция, то той вече е изградил имунитет и няма вариант отново да се разболее. 
www.diseasespictures.com
"Петата болест" по време на бременност
Ако парвовирусът B19 възникне по време на бременността той може да предизвика усложнения с плода, особено ако това се случи през първия триместър. Но подобен тип трудности възникват едва при 5% от бременните жени. 


Как да се предпазим?
Все още не е открита ваксина, която бързо и лесно да се справи с вируса, а още по-малко е намерен начин да се предотврати тази инфекция. Все пак не трябва да забравяме, че точно когато детето е в инкубационен период то изглежда здраво. Единственото нещо, които можем да правим е да спазваме добра лична хигиена и да мием ръцете си колкото се може по-често, защото това не само ще ни предпази от "петата болест". но ще ни защити и от много други. 

Диагноза
Лекарите обикновено могат да диагностицират "петата болест" само като погледнат обрива, но ако детето все още няма такъв, а вие се съмнявате, лекарят ще пусне кръвни изследвания на детето, за да потвърди или изключи подозренията ви. 
Утешители Gro- www.grobag.bg
Лечение
"Петата болест" се причинява от вирус и следователно не може да бъде лекувана с антибиотици, защото те убиват само бактериите. Просто трябва да изчакате да премине, като можете да подсилвате имунната система с различни медикаменти. Болестта не е толкова тежка, така че не винаги се нуждае от лекарства, Обикновено децата, които имат този тип инфекция не се чувстват зле и имат нужда само от няколко дни почивка у дома. След като температурата отмине остава само дискомфортът от обрива. Посъветвайте се с лекаря си относно облекчаването на сърбежа и за евентуалните боли в ставите. 

Усложнения
По-голямата част от децата преминават през "петата болест" без появата на усложнения. Когато обривът се появи те обикновено се чувстват добре и могат да извършват обичайните си дейности. 
Въпреки това има деца, които са със слаба имунна система, поради различни болести като левкемия, СПИН или силна анемия и могат да имат тежки усложнения. Вирусът може да забави образуването на червени кръвни телца в организма. При напълно здравите деца това не се забелязва, защото не влияе на цялостното здраве. Ниските нива на червени кръвни телца, могат да доведат до намаляване доставките на кислород до тъканите на тялото. 


Кога да се обадим на лекаря?
Ако вашето дете получи обрив, който се разпространява по цялото тяло и е придружен от други симптоми, то веднага се свържете с лекаря си. 
Ако сте бременна и забележите този обрив по тялото си е добре да се консултирате с лекар, за да предпазите плода. 
В крайна сметка когато и да забележите някакъв обрив е добре да потърсите медицинска помощ, вместо сами да се лекувате неправилно. 
Подаръчен комплект Софи жирафчето- плюшена играчка+чесалка- www.sophiegiraffe.bg
Източник: www.kidshealth.org
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"