Кърмата и правилното хранене могат да предпазят бебето ви от пневмония


Пневмонията е най-голямата инфекциозна причина за смъртност при деца по целия свят, убила 900 000 деца през 2015г. 
Това е резултат от проучване, проведено от Световната здравна организация(СЗО). Пневмонията е причина за 16% от всички смъртни случаи при деца под 5-годишна възраст. В качеството си на трудно лечимо заболяване, което същевременно е много сериозно и животозастрашаващо изниква въпросът как всъщност можем да се справим с това. 

Какво всъщност представлява пневмонията?
Пневмонията е инфекция на белите дробове, която може да предизвика както леко, така и тежко заболяване, така е определена от Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Може да бъде причинена от редица вируси или бактерии и гъбички с вируса на инфлунеца (грип) най-често. Според Организацията по детското здраве тази инфекция започва от горните дихателни пътища(инфекция на носа и гърлото). Симптомите на пневмонията започват да се появяват няколко дни след настинка или възпалено гърло като инфектират белите дробове. Въздушните пространства в белите дробове се блокират и въздухът не може да преминава гладко.
www.livestrong.com
Пневмонията също може да се разпространява от човек на човек чрез пряк контакт, посредством слюнка, чрез кашляне и споделяне на прибори. Според Американската академия по педиатрия някои деца, които са по-отслабен имунитет и бели дробове са по-податливи на пневмония. Същото се отнася и за деца. чийто бели дробове и дихателни пътища имат вродени аномалии. 

Симптоми
Подобно на много инфекции и пневмонията може да причини треска, която се състои във втрисане, изпотяване, висока температура и зачервена кожа. Децата с пневмония често губят апетита си и са осезаемо по-малко енергични. 
Тъй като пневмонията е инфекция на белите дробове, симптомите й обикновено са свързани с дихателни затруднения. Ето какви са те: 
  • Кашлица
  • Учестено, затруднено дишане
  • Повишена активност на мускулите, участващи в дишането, долу между ребрата и над ключицата.
  • Разширяване на ноздрите 
  • Болки в гърдите, особено при кашлица и дълбоко дишане
  • Хрипове
  • Синкав отенък на устните или ноктите, поради намаляването на кислорода в кръвта
Децата с пневмония, причинена от бактерии обикновено се разболяват много бързо като се започне с внезапна висока температура и учестено дишане. Родителите могат да установят това дишане като следят дали ноздрите на детето се разширяват като си поема въздух и дали има хрипове в гърдите. 
www.essentialoilspedia.com
Пневмонията, причинена от вирус обикновено започва като настинка. Симптомите обаче идват по-бавно и постепенно се влошават. Децата с вирусна пневмония също могат да имат проблеми с дишането, характеризиращи се с влошена кашлица, хрипове и учестено дишане. Симптомите на пневмонията, причинена от вирус много често са по-тежки от тези на бактериалната. 

Лечение
Когато пневмонията се причинява от бактерия педиатърът може да изпише антибиотик като амоксицилин, казва СЗО. Напомняме обаче, че е важно родители да дават лекарството на децата си толкова време, колкото е предписал докторът. Дори ако вашето дете се чувства добре по средата на курса на лечение бактериите все още може да не са унищожени. Един пълен курс на лечение ви дава по-голяма сигурност за това, че болестта няма отново да се върне. 
От друга страна, инфекциите причинени от вирус в много случаи не реагират на лечение с антибиотици. Така, че лечението на подобен тип пневмония може да включва много почивка, мерки за контрол на температурата и разбира се течности. Детето трябва да има спокоен сън, за да може да се възстанови напълно. Затова ние от Happy mama предлагаме на вашето внимание спалните чували на английската компания Gro. Те са създадени по европейски стандарти с идеята да направят съня пълноценен. Поддържат една температура, което спомага за това бебето да не прегрява и да не измръзва. Вижте ги: http://www.reia.bg/za-bebeta/bebeshki-produkti-za-spane/grobag-spalni-chuvali.html 

Очаква се пациентът да се подобри след една седмица, независимо, че кашлицата обикновено продължава по-дълго, от порядъка на 3 седмици. Медикаменти, които потискат кашлицата не трябва да се дават, защото е необходими да се изчистят всички секрети, причинени от инфекцията. 

Предотвратяване
За да предпазите детето си от пневмония СЗО препоръчва кърмене поне до 6-я месец като профилактика. Кърменето може да е единствената защита на бебето от болестите и освен това може да съкрати периода на възстановяване ако все пак бебето се разболее. Другият възможен вариант са ваксините, които се правят на децата, но в последно време те са изключително спорни, така че кърмете детето си докато имате възможност, за да бъде то здраво и силно. 
Ако родителите пушат също има голяма вероятност детето да бъде изложено на риск от пневмония. Ако се откажете от пушенето предпазвате децата си от този вид инфекция, а и от много други. 
Другото много важно нещо е личната хигиена. Измивайте вашите ръце и тези на детето си винаги преди хранене. Ако е по-голямо следете дали спазва хигиена след игра или след като е използвало тоалетната. Убедете го, че не е добре да се храни и пие от едни и същи прибори с другите деца. Личната хигиена би била много по-лесна с тоалетният комплект на Софи жирафчето, който предлага всичко необходимо за това. Включва нокторезачка, ножичка, прибор за вакуумно почистване на носа и най-важното точен електронен термометър, за да можете да сте сигурни, когато измервате температурата на детето си. Научете повече тук: http://www.reia.bg/za-bebeta/za-banya/peripoiisi-aksesoyar-mpanioy-bg/toaleten-komplekt.html 

Задължително е да се консултирате с лекар ако видите някой от гореспоменатите симптоми. Дори се препоръчва хоспитализация ако случаят е по-тежък и в по-напреднала фаза.

Как да предпазим детето си в студените зимни дни?
Зимата идва и става все по-трудно на майките с малки деца да излизат навън, поради факта, че могат да бъдат изложени на риск от пневмония и други вирусни заболявания. Въпреки това има начин бебето да излезе навън и да подиша чист въздух. Вариант са чувалчетата за бебешки колички на испанската фирма Naf-Naf, които отговарят на всички европейски стандарти за идеална бебешка среда. Те са меки, топли и удобни. Разгледайте различните модели тук: http://www.reia.bg/za-bebeta/za-razhodka/chuvalcheta-za-kolichki.html

Бъдете здрави и се грижете за себе си!

Източник: www.smartparenting.com.ph



Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"