10 стъпки за отглеждането на емоционално интелигентно дете


Като всеки добър родител сигурно и вие сте се чудили как да провокирате децата си и как да развивате интелигентността им. Но замисляли ли сте се, че има и един друг вид интелигентност, която също е от изключително значение. Това е т.нар. емоционална интелигентност (EQ) и според различни изследвания е много по-важна за успеха от коефициента на интелигентност (IQ). 
Емоционалната интелигентност е способността ни да бъдем наясно със собствените си емоции и същевременно да умеем да разчитаме и тези на околните. Тя е умението да използваме тази съзнателност в управлението на нашето собствено поведение във взаимоотношенията ни. 
Според учени хората с по-здрава емоционална интелигентност имат по-високо самочувствие, по-емпатични са и освен това успяват да изкарват по-високи резултати на различни тестове, поради умението да контролират емоциите си. 
Не е ли всичко това, нещо което всеки родител иска за детето си? Ето няколко съвета за това как да развиете тези способности вашето собствено дете. 
Утешители за гушкане Gro-www.grobag.bg
1. Нека играе по свои собствени правила
През целия ден животът на детето ви е изпълнен с правила. 
--Не може да ядеш десерт преди обяд!
--Облечи си палто и си сложи шапка, защото навън е студено!
--Не пипай това, не пипай онова!
Тези правила очевидно са наистина важни, но когато дойде време за игра е хубаво да освободите детето от тях. Играта е царството на въображението, а вашето дете е крал/кралица в своето царство и  трябва да налага правила. 
Според Денис Даниелс, експерт по детското развитие, подобен тип поведение развива лидерски умения, а креативността помага за здравословното развитие на мозъка. 
Позволете на детето си да избере това, с което иска да играе и начина, по който да го прави.

2. Научете детето си да категоризира емоциите си с лесни за него думи
Хубаво е да помогнете на вашето дете да се научи да категоризира своите емоции. Карайте го да ви обяснява подробно как се чувства и каква е причината за това като задавате много въпроси. Това ще му помогне да си даде ясна представа как би реагирало в дадена ситуация, което е предпоставка за успех.

www.nacentralohio.com
3. Покажете как изглеждат вашите емоции
Да се научи да категоризира своите емоции е лесна стъпка за детето. Малко по-трудно е обаче да разкрие вашите емоции. Затова е добре когато сте тъжни да го споделяте, за да може да знае какъв е езикът на тялото ви в този момент. Същото важи и за радостните ви мигове. Идентифицирането на положителните емоции е също толкова важно, колкото и на отрицателните. 

4. Никога не винете детето за начина, по-който се чувствате
Вашите емоции са си вашите емоции. Никой не може да ви накара да се чувствате по какъвто и да било начин, защото вие (вашият мозък) решавате това. Обсъдете емоциите си с детето, но недейте да го обвинявате.


5. Не омаловажавайте чувствата му
Вредно е за децата когато не обръщате внимание на дадена ситуация, която предизвиква дълбока емоция у тях. Казвайте на детето си, че не трябва да се чувства тъжно защото брат му го е ударил или пък да се страхува от тъмното. Ако не го правите детето ви ще мисли, че нещо с него не е наред. 
Колекция Париж от Renolux- www.Reia.bg
6. Мислете преди да говорите
Много често емоционалното избухване има лоши последствия. Когато сте афектирани можете да кажете неща, за които след това да съжалявате. Затова задължително преди да кажете нещо  на детето замълчете за миг, обмислете отговора си и тогава решете как да продължите. 


7. Разберете причините за действията на детето
Когато вашето дете направи някаква беля, поговорете с него и разберете кои са емоциите, довели до тези действия. Дали белята е направена умишлено или е просто от скука. Ядосано ли е било от нещо или по-скоро е страх? Разберете ли причината ще ви бъде по-лесно да изберете адекватен начин за дисциплиниране.

8. Обяснявайте последствията от действията им
www.raisesmartkid.com
Вашето дете трябва да е наясно, че действия му имат своите последствия и ако е извършило нещо лошо трябва да си понесе наказанието. Част от емоционалната интелигентност е идентифицирането на тези чувства и тяхното положително овладяване. В крайна сметка детето трябва да се научи да действа рационално когато емоциите, които изпитва са негативни. 

9. Детето ви заслужава уважение
Нека детето ви знае, че го уважавате и подкрепяте неговите желания. В никакъв случай недейте да игнорирате, това което то ви казва. Така няма да се чувства принизено, а ще изгради високо самочувствие на значим човек.

10. Увеличете социалните контакти на детето си
За емоционалната интелигентност е много важен контактът с хората. Вашето дете трябва да общува с колкото се може повече хора, от всякакви възрастови групи, за да може да се научи да разпознава всякакъв вид емоции. По този начин ще развие емпатия, която да му бъде полезна занапред. 
Охлаждащи гризалки Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg



Източник: www.familyshare.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"