За интернет културата и здравето с д-р Баракова


Датата е първи февруари, а денят е слънчев и тих. С д-р Баракова имаме среща в едно симпатично благоевградско заведение. Тя е част от екипа на МБАЛ Пулс- Благоевград от две години, но от 10 е щастлива да бъде акушер-гинеколог. Това са години неуморен, денонощен труд с моменти на радост и тъга. Моменти, благодарение на които обожава професията си е се надява да има сили, за да може да я практикува по най-добрия начин. Решаваме да изпием по една чаша вино докато разговаряме, защото все пак е празник на виното и лозята. Докато поръчките ни пристигат разговорът започва...

1. Какво можете да ни кажете за себе си? От колко време сте акушер-гинеколог и как избрахте тази професия?
Това, което мога да кажа за себе си е, че от 10 години съм лекар. Още от самото начало започнах да се занимавам с акушерство и гинекология като първоначално нямах специалност. Специалност взех преди две години. Имам три деца и работя активно в тази област през цялото това време. 

2. Във времето на новите технологии става все по-честа практика да се лекуваме с "чичко гугъл" вместо да отидем на лекар. Одобрявате ли това и в тази връзка как всъщност влияят технологиите на здравето ни? Не ни ли разболяват повече?
Прави ми впечатление, че жените доста четат, доста се интересуват. Да, понякога прибягват към самолечение, понякога закъсняваме с диагнозата самолекувайки се, но всъщност това е и полезно. Колкото по-информирани са жените, толкова повече се наблюдават, следователно има и плюсове има и минуси на това, че четат повече, защото по този начин се наплашват един вид. Специално в Гугъл, и особено в сайтовете за майки, в които те комуникират, срещат повече информация от пациенти, които са получили някакви усложнения, някакви травми и мисля, че има полза до някъде, така че се радваме, че си набират информация
Дъждобрани Penny Scallan- www.Reia.bg
3. А като се има предвид всичката тази информираност всъщност знаят ли младите какво да правят когато им дойде цикълът или когато решат да имат дете?
В интерес на истината момичетата рядко идват като им дойде цикълът. Може би майките, лелите, каките предават това, което и ние трябва да кажем на учениците. Аз имам дъщеря на 13 години и в нейното училище също ги бяха информирали кога идва цикълът, какво се случва, какво да направят, така че това също е добре. С други думи има полза от това, че четат, че се информират и, че общуват с близките си. Но по принцип се търси помощ когато нещо не е наред, ако цикълът го няма дълго време примерно. Специално за бременността, това, което ми прави впечатление е, че младите жени по-често не плануват бременността, по-често тя се случва и идват след това, да я установим, да я потвърдим или да решим какво да правим с нея. На по-зряла възраст жените по-често плануват бременността си. 

Д-р Баракова с най-доброто родилно легло в света- www.facebook.com
4. Младите идват ли на контролни прегледи, все пак ние жените трябва да се следим, или по-скоро идват когато имат проблем?
По-скоро идват когато имат проблем.

5. Няма как да не споменем темата за цигарите. Какво е Вашето мнение за бременните и майките пушачи. 
Категорично съм против и няма как да кажа друго. Категорично съм против пушенето по време на бременност. На пациентки, които ми споделят, че не могат без цигара, разрешавам по една две цигари, примерно с кафето сутрин или следобяд, но това са по-скоро изключения. На всички обяснявам, че това е вредно, че е по-скоро нещо, от което трябва да се откажат поне за малко. 

6. Наистина ли е по-голям шок за плода ако бременна жена откаже цигарите през бременността?
Няма такова нещо, категорично не. Няма как нещо, което е вредно да повлияе положително и няма как плодът да се стресира повече ако не приема някакви вещества, от които може би майката има нужда.

7. А какво мислите за кърменето? Все повече жени имат проблеми с това да кърмят, други пък отказват, а трети не са успели да се откажат от пушенето...
С две ръце съм "за" кърменето. То е изключително полезно, това е възможно най-доброто, което една майка може да даде на детето си. Кърмата съдържа най-полезното за плода, в най-добрите концентрации, в най-подходящата температура, във времето, в което е необходима, така че с две ръце съм за кърменето. Майките, които се оплакват, че не могат, че не им идва кърмата, че бебето не иска, просто може би не са достатъчно мотивирани да кърмят. Вероятно в тях има малко повече егоизъм, било то заради това, че боли или че е трудно. Да, така е, но това е едно безценно нещо, което могат да дадат. 
Сбруя за стол Gro Chair Harness-www.grobag.bg
8. Вече на пазара има млека, за които се смята, че наподобяват майчиното мляко почти 95%. Тогава защо е толкова важен приема на естествена кърма, какво има в нея, което не може да се намери в адаптираното мляко?
Кърмата освен, че е в най-доброто съотношение, тя е един готов имунитет. Всички знаят за него, това е изготвения имунитет на майката, който тя предоставя на бебето, за да го предпази от някои инфекции, които са й се случвали в миналото и има вече изградени антитела. Тя ги предава на бебето и то пасивно, приемайки тези антитела, се пази от тези заболявания. Освен всичко това в кърмата има готови вещества, които бебето директно може да използва за градивни единици, с които да изгражда своя организъм. Има енергия, която то веднага може да използва. Това е най-лесно смилаемата храна за него. Все пак животинското мляко, от което се прави адаптираното мляко има други функции, там протеините, които помагат за изграждането, са предназначени за организма на животното. А главната цел на животните е да порастат колко се може по-бързо. Растежните фактори са повече, защото те трябва да се предпазват от неприятелите, трябва да изграждат маса, така че адаптираното мляко е съвсем различно от кърмата.

9. С други думи, няма как кърмата да бъде заместена, каквото и да се случва с адаптираните млека?
Няма как на 100%. Кърмата е 100% най-най-доброто и най-най-подходящото.

www.facebook.com
10. Като се има предвид днешната социална обстановка, какво се случва с детеродната възраст. Сякаш е все по-често срещано явление младите да имат репродуктивни проблеми. на какво се дължи това, според Вас?
Може би сега младите получават информация и прекален достъп. Поведението им, сексуалното им поведение по-скоро, започва от много рано, а сексуалните контакти, трансмисивните заболявания и стресът, всичко това оказва влияние върху репродуктивната функция. И може би расте едно поколение, което е изложено на тези рискови фактори още от съвсем ранна възраст, когато не знае да се предпазва, не знае какво може да се случи в последствие и съответно има такива проблеми на по-късен етап когато решава, че трябва да използва репродуктивната си система по предназначение. 

11. Всъщност коя е най-подходящата възраст за раждане на дете?
За мен най-подходящата възраст е между 20 и 30 години. Тогава организмът е още млад, няма толкова придружаващи заболявания и фактори, които да му оказват влияние. Стресът е не по-малък, но все пак, но на по-млада възраст едни проблеми се възприемат по един начин, а когато си по-възрастен по друг начин. Така че мисля, че между 20 и 30 години е най-подходящо да се ражда. 

12.  Според проучвания на НСИ в България се раждат много малко деца. Смятате ли, че причината за това е, че все повече жени раждат късно заради кариера или проблеми със зачеването и съответно нямат шанс за второ дете?
За мен демографският срив и въобще раждаемостта са в такова състояние основно заради социални проблеми. Липсата на средства за отглеждане на децата е основна. Не е кариерата, не са други неща, просто хората нямат достатъчно средства, за да раждат повече деца. Да, голям процент са двойките, които имат репродуктивни проблеми, доста жени искат първо да градят кариера и след това да раждат, но по-голямата част от жените раждат на по-млада възраст и се ограничават от раждането на повече деца на по-късен етап. Да не говорим, че голяма част от българите точно в тази възраст, в която трябва да раждат деца, са в чужбина. Така че няма как да има повече деца в България. 

10. Като имаме предвид каква е културата на днешните млади кое явление е по-често, планирана или случайна бременност. И въобще младите планират ли?
Ами аз преди малко казах, че когато детето е първо, а родителите са по-млади, точно в тази възраст 20-30 години, бременността по-често е случайна. на по-късен етап може би психологически и физически са по-подготвени, по-информирани и по-често плануват. 

11. А младите често ли се отказват от децата си, когато бременността не е планирана, като за тях това е някакъв вид изненада, плашат ли се?
Не, по-скоро не! Поне пациентите, които аз съм имала, макар и да са неподготвени за бременността, по-често накланя везната към това да задържат бебето. Докато когато се повтаря бременността и особено ако е трета по-често прекратяват и искат да се прекъсне. 

12. Може би пак поради социални проблеми?
Да. По-често заради социални проблеми.

13. Вече казахме, че в България раждаемостта е намаляла, свързано ли това по някакъв начин и със здравната ни система, какво не й е наред?
Здравната система наистина не ни е наред, но специално бременните са пощадени, защото имат право да се лекуват и не дължат потребителски такси.  Не е тя причината да не бременеят жените. По-скоро ги плаши отглеждането на децата и други социални проблеми и не точно здравната система интересува специално майките. Но иначе да, тя си има много проблеми и много неща не са й в ред. 

13. Да поговорим за таткото. Как се променят бащите по време на бременността?
Радва ме, че някои татковци проявяват голям интерес, като записват часове, интересуват се за здравето на жените си, следят стриктно дозите, терапиите, лечението и състоянието. Това ми се струва обаче, че е един малък процент от общата бройка татковци. 

14. Дано да се увеличава
Да, дано се увеличава, иначе много ме радва когато татковците проявяват интерес, искат да присъстват на раждане, искат да идват на консултации, да виждат бебето. Включително си водят и записки и това е наистина страхотно. Трябва да участват, колкото и майките. 

15. Все пак родителите са двама...
Да, съгласна съм!

16. Какво обаче, се случва след раждането? В миналото педиатрите наблюдаваха новородените много сериозно. Сега, в епохата на интернет, нещата същите ли са? Не гледат ли майките децата си по интернет.
Гледат да! Интернет помага и плаши, което е добре, защото колкото повече неприятна информация получаваш от интернет, толкова повече се обръщаш и към лекар. Понякога рискуват, но човек не е склонен много да рискува когато става въпроса за детето му. Ако е върху себе си, да, изчаква, опитва, допитва се до съседи, приятели и т.н., но когато става въпрос за дете не правят много експерименти. Слава Богу хората търсят лекар. за помощ, така че Гугъл помага, но винаги има една застраховка и лекар да види какво е положението. А иначе детските консултации са доста активни, доста стриктно се проследяват децата, слагат се съответните ваксини. Сега съществува възможност и от отказване на ваксини, с което много не съм съгласна, но в крайна сметка, родителят сам решава кое е най-добро за детето му и лекарят е длъжен да се съобрази. 

15. Спомняте ли си първите си израждания?
Помня ги! Не всичките си израждания, но помня първите от тях. Те бяха много емоционални и Слава Богу не е имало сериозни усложнения, които да ми създадат големи проблеми. Но помня как се чувствах след това. Помня когато изродих и акуширах първото си детенце, просто с неговия плач и моите сълзи напираха да потекат. Беше много емоционално и дълго време след това, при всяко раждане, при всяко бебе и при вълнението на майките аз се чувствах по същия начин. Все едно аз съм родила. Беше много приятно и ме караше все повече да харесвам професията си. 

16. И не е имало нито миг, в който да съжалявате, че сте избрали този път?
Не! Не и акушерството и гинекологията. 

17. Какво ще си пожелаете занапред?
Пожелавам си живот, здраве, да съм повече време със семейството си, това е най-важното за всеки човек.

18. А на нашите читатели?
На читателите пожелавам да раждат повече деца, да са по-смели и да са живи и здрави. 

Много Ви благодаря за отделеното време!
И аз благодаря!


Интервю: Слава Георгиева
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"