10 начина да се справим със сутрешното гадене


Има много жени, които не изпитват "сутрешно гадене" по време на своята бременност, но има и такива, които по време на вечеря в ресторант тичат до тоалетната или пък стават през нощта, за да коленичат пред трона от порцелан. 
Гаденето и повръщането са ужасен и неприятен страничен ефект от бременността, свързан с хормоните, който обикновено започва след третата седмица от периода и се разсейва някъде между 12-16 седмица. Има и жени обаче, които страдат от това явление доста по-дълго. Най-тежката част от него е сутрин и за това се нарича "сутрешно гадене". Тогава комбинацията от хормоните и празният стомах могат да направят ставането от леглото равносилно на слизане от влакчето на ужасите в увеселителен парк. Разбира се, всяка бременност протича по различен начин и гаденето може да е най-силно през нощта или пък на обяд. Защо обаче има такава разлика?


Някои жени има гадене на обяд, защото нямат добре поддържани нива на кръвната захар. Ако са консумирали много сладкиши и съответно въглехидрати кръвната им захар може да увеличи стойностите си и съответно да причини чувство на дискомфорт. Леката закуска между основния обяд и вечерята също може да има подобен ефект, а чувствителността към миризмите през бременността може да го засили. Тук не говорим само за неприятно миризми, а напротив- вечер когато се приберете след работа, а партньорът ви приготвя вкусна и ароматна вечеря, то вие вместо да се зарадвате вероятно ще изтичате бързо в тоалетната. 
За щастие обаче, има няколко стъпки, които можете да следвате и по този начин да облекчите сутрешното си гадене.
Мексикански бижута за бременни Bola- www.Reia.bg
1. Хранене през деня и през нощта
Гаденето най-често е причинено от празен стомах. За това вместо три големи хранения опитайте повече, но по-малки хранения. Бадемите, както и киселото мляко с ниско съдържание на захар могат да ви помогнат да отстраните гаденето както у дома, така и по време на пътуване или на работа. Храните, които имат протеини могат чудесно да поддържат вашия гликемичен индекс балансиран и да ви помагат да се чувствате добре. Дръжте подобни харни до вас на нощното шкафче, така че да можете да си хапнете ако се събудите през нощта или пък да го направите преди лягане. 

2. Хидратиране
Дехидратацията може да бъде резултат от повръщането, затова е задължително да пиете много течности. Дръжте вода на нощното шкафче и носете такава когато сте навън. Ако имате проблем с приема на вода, можете да опитате да се храните със солени храни, които да предизвикат жаждата ви. Освен това внимавайте с температурата на напитката, защото леко хладка такава може да предизвика гадене. 
www.information-perroquet.com

3. Намаляване на мазнините и захарта
Пържените храни и тези, които имат високо съдържание на захари и мазнини са по-трудни за смилане, което може да доведе до подуване на корема, киселини и киселинен рефлукс. Ако сте склонни към гадене и повръщане избягвайте ги колко се може повече. Когато все пак консумирате такива храни е добре да ги балансирате с други. Например ако изядете една ябълка, след това хапнете малко сирене, така балансирате захарта с протеините. 

4. Чист въздух
Ако определени миризми ви дразнят задължително гледайте да проветрявате помещението, в което стоите или пък пускайте вентилатор. Да, зимата е малко по-трудно, поради ниските температури, но все пак се старайте да дишате чист въздух, за да избегнете гаденето. 
Образователен часовник Gro Clock- www.grobag.bg
5. Алтернативни средства за защита
Прочувания показват, че джинджифилът помага за намаляване на гаденето, така че е добре вечер да изпивате чаша чай от джинджифил. В аптеките се продават акупресурни гривни, които също биха могли да ви донесат спокойствие. Клиничните проучвания сочат, че подобен тип гривни могат да бъдат до 50% ефективни. 

6. Почивка
Ако сутрин ставате и имат силно гадене, то тогава си вземете почивен ден и недейте да ходите на работа. Почивайте си добре, защото все пак във вас расте бебе и вие заслужавате един почивен ден. 
www.babyboxco.com
7. Говорене
Може би се притеснявате да говорите за това, от което имате нужда и мислите, че ще се справите тихо и без да безпокоите никого, но знайте, че колкото повече говорите за мислите и чувствата си, толкова по-вероятно е гаденето ви да бъде облекчено. Вашите близки вероятно не знаят, че миризмата на определен сапун или цвете могат да ви накарат да повърнете, затова е добре да ги осведомявате. Всички промени, които ще ви накарат да се чувствате добре са важни, защото така и гаденето ще намалее. 

8. Пред компютъра
Колкото и да си мислите, че стоенето пред компютъра може да отвлече вниманието ви от гаденето и така то да отмине, се лъжете. По-вероятно е яркият екран и различните светлини, идващи от него да ви подействат зле и да ви се доповръща. Ако все пак се налага да стоите през компютъра променете настройките му, така че да се намали напрежението в очите. Направете размера на шрифта по-голям и сменете тапета на екрана с цвят, който да носи по-скоро успокоение, а не напрежение. 


9. Разсейване
Не е лесно да се игнорира гаденето, но все пак намерете нещо, което да ви помогне да забравите за известно време. Прочетете някоя книга, решавайте кръстословици или судоку или просто си направете кратка разходка. Някои майки твърдят, че упражненията облекчават тяхното гадене, но ако и вие решите да спортувате задължително преди това се консултирайте с лекаря си. Най-важното е да слушате тялото си. 

10. Лечение
Ако нищо от това не помага можете да се консултирате с вашия лекар, който да ви назначи комбинация от витамин В6 и антихистамин, които помагат при гадене. Те обаче, предизвикват сънливост, което може да ви помогне да си отпочинете, но може и да направи трудни ежедневните ви дейности. Друг вариант е прием само на витамин В6(най-много 200 милиграма на ден), което също ще има положителен ефект. 
Софи жирафчето "Малък сет 1"- www.sophiegiraffe.bg


Източник: www.todaysparent.com

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"