Безопасност и ефективни упражнения за всеки стадии от бременността


Болки и страдание, напрежение в мускулите, гадене, умора, има още един милион причини, поради които да не се чувствате добре по време на бременността. Но всъщност това са тези симптоми, които физическите упражнения могат да облекчат. След като установите една редовна спортна практика, то ще видите, че ще се чувствате по-добре и чувството за дискомфорт почти ще изчезне, а тялото ви ще е пълно с енергия. Трябва да изберете упражнения, които са подходящи за съответния период от бременността ви и да бъдете напълно спокойни и уверени, че правите най-доброто за вас и вашето бебе. Не трябва да забравяте някои основни правила, а именно да бъдете винаги хидратирани, да преустановите упражненията ако усетите умора и напрежение или болка и дискомфорт. Консултирайте се с лекаря си преди да решите да спортувате отново. 
Лекарят ви задължително трябва да знае, че вие искате да спортувате докато сте бременна. Не забравяйте, че всичко трябва да става бавно, защото нежните и последователни усилия водят до по-добри резултати в сравнение с бързата и интензивна дейност и освен това намаляват риска от травми. Майките, които имат по-трудна бременност може би ще имат допълнителни ограничения за това, което могат да правят или въобще няма да им бъде позволено да спортуват. 
Възглавница за кърмене- babylonia- www.Reia.bg
Първи триместър
През първите три месеца от бременността вие вероятно все още не сте качили килограми и съответно външният ви вид не се е променил много(има и изключения разбира се), от където следва, че вие все още можете да докоснете пръстите на краката си. 
Умората и гаденето са двата най-често срещани проблема в ранната бременност, но хубавото е, че и двата могат да бъдат облекчени с физически упражнения. Плуването е спорът, който по-специално може да облекчи сутрешното гадене, така че инвестирайте в един бански костюм и отидете да поплувате. 


Използвайте това време, в което все още можете да правите по-активни движения и практикувайте бягане, тенис и дори ски. Ако до сега сте била активен спортист значи е по-добре да продължите да го правите и през бременността(не забравяйте да се консултирате с лекаря си). 
Първият триместър е времето, което е най-подходящо за създаване на спортна рутина, която да продължи през цялата бременност. Плуване, разходки, йога, пилатес са само някои от спортовете, които можете да изберете. 
Чанти за бебешки аксесоари PacaPod- www.Reia.bg
Втори триместър
Тялото ви става по-голямо, защото бебето във вас расте и може да ви бъде малко по-трудно да свикнете с корема си. Сега е времето, в което трябва да се откажете от спортовете, изискващи баланс, като ските или сноуборда и със сигурност трябва да прекратите активности като бокс или бойни изкуства. 
Растящото ви тяло вече оказва все по-силен натиск върху мускулите и ставите ви, затова е препоръчително да практикувате по-спокойни спортове, които не ги натоварват толкова. 
Ако сте била активен бегач преди да заченете, най-вероятно можете да продължите да бягате, но задължително следете ставите си, бъдете винаги хидратирани и се уверете, че не получавате затруднения в дишането. В случай на съмнение спрете да бягате. 
mom.girlstalkinsmack.com
Трети триместър
Последният триместър от бременността е периодът, в който вие все по-често мислите за предстоящото раждане и за подготовката за него. Продължавайте да практикувате йога, пилатес, плуване и разходки, но помислете за движения, специално предназначени да ви подготвят за големия ден, които можете да добавите към ежедневните си тренировки. 
Здравните експерти препоръчват да движите таза си и да клякате, за да се подготвите за раждането. Това е много важно ако искате да облекчите както този процес, така и възстановителния период след това. Ако при вас има риск от преждевременно раждане обаче, тези клекове могат да навредят, за това е важно мнението на лекуващия ви лекар. 


Точно както и във втория семестър и сега трябва да следите дали при упражнения нямате трудности с дишането или дори с говора. Внимавайте да не прегрявате, защото и това е възможно. При умора просто прекратете тренировката и си почивайте. 
Софи жирафчето -www.sophiegiraffe.bg


Източник: www.babyboxco.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"