Признаците на раждането

В тази статия можете да прочетете:
Как да разберете, че започвате да раждате.
Какво се случва ако ви се изтекат водите, но нямате контракции.
Каква е разликата между истинското раждане и т. нар фалшивата бременност.
Кога да отидете при вашия гинеколог.
Как да разберете, че започвате да раждате
Източник: www.parents.com

Няма начин да се предскаже кога точно ще започне раждането и дори да забележите първи признаци за такова, след това могат да минат няколко дни докато моментът наистина настъпи. Всъщност тялото ви започва да се подготвя за раждането около един месец преди това.
Ето и някои от признаците за предстоящото раждане.


Бебето „слиза“
Източник: www.medicalnewstoday.com

Ако това е първото ви раждане може да усетите знак преди то да започне. Може да усетите тежест в таза и по-малко напрежение ниско долу в ребрата от преди. Това означава, че бебето е слязло по-надолу, а вие ще започнете да дишате по-леко.

Бракстън Хикс конракциите
Източник: www.wikihow.com

Следващият признак са Бракстън Хикс контракциите. Те помагат на шийката на матката да се заглади, за може да се подготви за самото раждане. При някои жени те предизвикват болка като при менструация. Обикновено, когато самото раждане започне Бракстън Хикс контракциите се повтарят през 20 минути, но ако те са по-дълги, по-силни и по-тежки, но в същото време не помагат на матката ви да се разшири поетапно, то тогава има т. нар. "фалшиво раждане".

Шийката на матката се променя
В дните, дори в седмиците преди раждането съединителната тъкан на шийката на матката ви започва да омеква, а освен това и Бракстън Хикс контракциите са спомогнали за нейното разширяване. (Ако вече сте раждали, матката ви ще има 1-2см. разкритие преди раждането, но имайте предвид, че при първата ви бременност дори в 40-та седмица да имате 1см. разкритие, това не означава, че раждането е започнало.)
Когато терминът ви наближи, вашият лекар може да реши, че е добре да направи вагинален преглед по време на консултацията, за да провери дали шийката на матката ви е започнала да се променя.
Пада т. нар. „тапа“(слузестото образованиена входа на матката) или има кръвотечение
Източник: http://momma-vogue.blogspot.bg/

Преди започването на раждането можете да забележите върху бельото си, че т.нар. „тапа“, или с други думи, слузестото образование, което пази входа на матката е паднало. Това е признак, че шийката на матката ви е започнала да се разширява и скоро ви предстои раждането.
придружен от кървави следи. Сексуалният контакт или влагалищен преглед при лекаря също могат да спомогнат„тапата“да падне, дори и раждането да не се случи през следващите няколко дни.

Контракциите
Източник: www.parents.com

За разлика от Бракстън Хикс контракциите, родилните контракции стават все по-интензивни, по-чести и по-продължителни, те са тези, които разширяват шийката на матката и я подготвят за раждането.

Изтичат ви водите
Източник: timesofindia.indiatimes.com

Когато околополдният сак, пълен с амниотична течност се спука, течността от него изтича през влагалището и независимо дали това се случва със силна струя или не, се налага веднага да се свържете с вашият гинеколог.

Повечето жени започват своето раждане с регулирани контракции, дори без да са им изтекли водите, но в някои случаи се случва първо да ви изтекат водите и раждането настъпва много бързо след това. Ако контракциите не започнат след изтичането на водите, то тогава вашият лекар ще започне процедура по предизвикване на раждането, защото иначе може да се развие инфекция на околоплодните води, които предпазват бебето.
Какво се случва ако ви изтекат водите, но нямате контракции
Както вече споменахме ако вашите води изтекат, но нямате настъпили контракции, то тогава вашият лекар ще предизвика раждането чрез медикаменти, за да ви предпази от инфекция на околоплодните води, пазещи бебето. Ако тестът ви за Стрептококи от група Б, лекарят ви вероятно ще ви изпрати в болницата, където да проведете антибиотично лечение.
Каква е разликата между истинското раждане и т. нар фалшивo такова
Много често не може да се предвиди започването на раждането, защото Бракстън контракциите напомнят много на родилните контракции и могат да се забележат седмици преди раждането. Но ако тези Бракстън контракции стават по-чести и по-силни означава, че има фалшива бременност.


При родилните контракции:
Те са по-силни
Продължават по-дълго
Започват да стават все по-чести.
Ако забележите кръв по бельото си по време на контракциите, значи това сареални родилни признаци.
Всяка жена трябва да може да различи какви са нейните контракции. В началото на раждането те могат да бъдат през повече време, но с времето те няма да станат по-малко, а напротив, те ще стават все по-силни. При родилните контракции много жени започват да усещат първо болки в гърба, докато при фалшивата бременност болките са само в предната част. Има и случи, в които родилните контракции се появяват неочаквано. Това е различни за всяка бременност.

Кога да отидете при вашия гинеколог
Източник: www.howafrica.com

Към края на бременността вашият лекар ще ви посъветва точно кога да се насочите към родилното отделение. Тази инструкции зависят изцяло от вашата бременност и не важат за всички. Ако имате притеснения относно всичко това вие можете да се обадите на гинеколога си, за да сте сигурни. Ако вашата бременност е протекла без усложнения, то тогава можете да отидете при лекаря си когато контракциите започнат. Освен това можете да се обадите по телефона и да обясните през колко време имате контракции и колко силни са те.
Свържете се с вашият гинеколог веднага ако:
  • Ви изтекат водите или имате контракции преди 37-та седмица, защото тогава може да настъпи преждевременно раждане. Другите признаци на такова раждане са кървенето, зацапването, необичайно вагинално течение, болки в корема, тежест в таза или болки в кръста преди 37-та седмица.
  • Подозирате, че има изтичане на околоплодна течност. Веднага кажете на лекаря си какъв е цвета, защото ако жълт, кафяв или зеленикав, то тогава може да има наличие на мекониум (първото изхождане на вашето бебе), което понякога е признак за фетален стрес.
  • Забележите, че вашето бебе е по-малко активно.
  • Вие имате постоянно кървене, вагинално течение или висока температура.
  • Имате признци за преждевременно раждане.
  • Имате силно главоболие, промени в зрението или силни болки в горната част на корема и подуване.
 Много жени смятат, че всичките различни симптоми за просто част от бременността, докато други се притесняват, че всяка физическа промяна ще донесе неприятности. Ако сте добре запознати с всички симптоми, тогава бихте могли да прецените кое е нормално и кое изисква намесата на лекар.
Всяка бременност протича по различен начин, затова ако се чувствате притеснени просто се обадете на лекувашия си лекар, за да се уверите, че всичко е наред.

Източник:http://www.babycenter.com/
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"