"Мъжки наръчник за бременност"

 

Мъжки наръчник за бременност...да, звучи наистина странно, защото в крайна сметка жената е тази, която е бременна. Тогава на лице изникват най-съществените разлики между двата пола. Жената отглежда детето си 9 месеца в себе си, преди то да се роди, докато  мъжът е отвън и може или да помага или да стои и да гледа отстрани. 

Една приятелка, която в момента е бременна, постоянно ми разказва, че нейният партньор кара по-тежка бременност от нея. В началото на мен ми беше смешно, но след това осъзнах, че всъщност той наистина иска да е до нея и да й помага, за да може тя да се чувства по-добре. Той се притеснява заедно с нея, дори малко повече, радва се с нея когато са при доктора и гледат на видеозона и се грижи за дома им, за да може тя по-често да си почива. Той просто иска да е до жена си.
Много мъже обаче, смятат, че периода не бременността е малко объркващ и когато разберат, че чакат дете реагират по начин, който не винаги показва, че са ентусиазирани от новината, защото придобиват негативно изражение и започват да задават въпроси, от сорта на „защо не си си пила хапчетата“.  Въпреки това в крайна сметка са щастливи от факта, но не могат да го изразят много добре. Затова ето няколко съвета, които биха могли да бъдат от полза на бъдещите татковци, в периода на очакване на рожбата им.

Прочетете няколко книги за бременността.
Хубаво е да сте запознати по въпросите за бременността. Колкото повече се образовате, толкова по-добре ще знаете как да помогнете на жена си ако има нужда. Има богата библиотека от книги за бременни и във всяка от тях има глава за татковци, така че няма да ви е трудно да получите информация. Там също подробно е очертано развитието на бебето в утробата на майката, как се оформят органите, кога очичките преминават от страничната част на главата отпред, където им е мястото.

Придружавайте я по време на прегледите. 
Източник: www.parents.com


От много голямо значение е да придружавате жена си по време на прегледите при доктора. Разбира се, често се случва мъжът да е зает и да е невъзможно да присъства, но наистина ако има как да бъдете до нея в тези моменти го правете, защото по този начин жена ви ще почувства вашата подкрепа и освен това ще сте по-запознат с това как протича бременността й. Тенденция е паметта на бременните жени да отслабва в този период, затова присъствието ви при доктора е желателно, за да слушате внимателно заедно с нея какво казва той и какво препоръчва да се прави. И най-важното е, че когато заедно гледате бебето на видеозона и слушате тоновете му вие изграждате още от сега връзката баща-дете.

Помагайте й да се наспи
Характерно за бременните жени е, че те изпитват затруднения при спането. Когато жената лежи по гръб тежестта на бебето оказва натиск върху гръбначния стълб, червата и големите кръвоносни съдове. Всичко това може да доведе то болки и съответно до проблеми със заспиването. Друг проблем е, че бебето може да използва матката на майка си за боксова круша, а това отново затруднява съня. Има няколко начина, с които да помогнете на жена си да заспи.

--Купете на жена си възглавница за тяло. Бременните не трябва да спят по корем или по
гръб. Такава възглавница прави спането по-лесно защото подкрепя гърба и подпира корема й. Екипът на Happy mama препоръчва  Възглавница за кърмене "Babylonia" - Form Fix, защото тя може лесно да променя своята форма и съответно да прилепне по тялото независимо от промяната на позицията . Можете да я намерите тук: www.reia.bg 

--Масажирайте гърба й преди лягане.
Източник: www.parents.com
--Правете й билков чай преди да заспи, за да й помогнете да отпусне ума и тялото си. 
--Добра идея да я погушкате преди лягане и дори да правите любов с нея ако тя иска. 
--Бъдете търпелив, защото бременността предизвиква сериозен хормонален взрив. В някои дни тя може да се чувства фантастично, но ще има и дни в които ще иска да ви убие или ще плаче без да има съществена причина за това. 

Сексуалността на жената ще играе водеща роля по време на бременността. Често спада през първото тримесечие, повишава се през второто и отново слиза ниско в последния етап от бременността. Този период е споходен и от много честото ходене до тоалетна от страна на майката, затова трябва да бъдете много търпелив и в това отношение. Може да ви се стори странно, че вашата половинка става през половин час, но само се опитайте да си представите какво й е на нея- не може да изгледа един филм като хората, защото й се налага поне 3 пъти да става до тоалетната докато той тече. Има няколко неща, които биха ви били от полза в това отношение. Едно от тях е да не мрънкате и да не се оплаквате когато сте на път и жена ви ви моли да спрете до бензиностанцията, за да отиде до тоалетната. Бъдете услужлив и спокоен. Второто, което е доста важно е да направите пътя до тоалетната възможно най-лесен. Избягвайте да слагате такива вещи, от които може да се спъне и да се нарани.

  Действайте сякаш бременният сте вие.
Източник: www.livestrong.com

Тук определено не се има предвид да облечете дрехи, с които да приличате на бременен или пък от тези бодита за бременни, само и само да се почувствате такъв. Още по-малко се има предвид да ядете сладолед до припадък и да пиете много бира, за да може и вие да ходите до тоалетна през половин час. Идеята на този съвет е да прибавите или премахнете всички навици, с които жена ви се е сдобила или се е лишила от тях в името на бременността. По този начин тя ще усети, че има вашата морална подкрепа. Много добър начин да засвидетелствате своята обич и разбиране е да й помагате стриктно да следва указанията на доктора. Така, че ако жена ви вече не пуши, недейте и вие, ако не се храни с вредни храни, не ги яжте и вие, или просто не правете това пред очите й.  Отказвайки се от тези вредни навици ще имате възможност да създадете нови полезни такива. Пример за това са разходките в парка, които може да правите заедно или ходенето на фитнес, разбира се в рамките на безопасността.

Казвай й, че е красива и я обичаш.
Източник: www.stopbabyblues.com

Тялото на вашата половинка минава през много различни трансформации по време на бременността. Но въпреки това вие не трябва да преставате да й доказвате че я обичате чрез думи и дела. Недейте да спирате да й повтаряте, че с всеки изминал ден става все по-красива и да й засвидетелствате вашата подкрепа.

Помагайте й да се справи със сутрешното гадене. 
Сутрешното гадене си остава един от най-лошите моменти от бременността, като не забравяме разбира се, че целият период не е никак лек. То засяга около 75% от жените и включва както главоболие и сънливост, така и чувство за гадене и повръщане. В повечето случаи жените усещат за пръв път гадене около първият месец след зачеването и продължават да го имат до 12-14 седмица от бременността. Независимо, че явлението се нарича „сутрешно гадене“ то може да споходи жената не само сутрин, но и през целия ден. Затова един добър партньор трябва да бъде готов за екстремни ситуации, включващи нощно ходене до аптеката или различни методи, чрез които да облекчи неудобството на жена си. Ето и някои възможни техники за справяне със ситуацията:

--Направете на жена си ментов чай или напитка с джинджифил. И ментата и джинджифилът доказано намаляват чувството за гадене.
--Можете да дадете няколко бисквитки на жена си, защото сутрешното гадене на празен стомах е още по-мъчително за нея. Те са много лесни за храносмилане и освен това може да ги хапва още преди да е станала от леглото.
--Правете така, че жена ви да консумира витамин B6, защото той също облекчава симптомите на гадене. 
--Много е важно да обърнете сериозно внимание на това, с което се храни вашата половинка. Днес някоя храна може да е много неприятна за нея, но утре може да й се харесва. Затова трябва да имате готовност да бъдете гъвкав и да й предлагате това, което нейният стомах би приел. 
--Жените стават изключително чувствителни на тема миризми по време на бременността и дори тези аромати, които до вчера са били нейни любими, днес могат да предизвикат стомашно разстройство. Така, че гледайте да си взимате душ всеки ден, ако се налага и по два пъти и гледайте да не прекалявате с парфюма.
--Подарете й бижу, с което да се чувства едновременно красива и спокойно. Идеални за тази цел за Мексиканските бижута за бременни Bola, които допринасят за чувството за хармония при бременните и техните бебета. Разгледайте различните модели тук: http://www.reia.bg/za-mayki/meksikanski-bizhuta-za-bremenni-bola.html

Не забравяйте комуникацията.
Бременността е един наистина тежък и сложен период в живота на всяка жена. Всеки ден в нейната глава изникват куп въпроси, които държат съзнанието й будно постоянно. Те са свързани с това дали детето се развива нормално в утробата й, дали ще бъде добър родител, дали й се налага секцио раждане и още хиляди подобни. Затова е много важно вие, нейният партньор в живота, да бъдете винаги готов да я изслушате и да й дадете съвет, да й предложите рамо, на което да поплаче, както и да се посмеете заедно, независимо, че е средата на нощта. Ако жена ви има притеснения относно нещо определено, то тогава можете да направите допълнителни изследвания, за да бъде сигурна, че няма за какво да се притеснява.

Спазвайте всички тези инструкции и се подгответе за дълга битка, но не забравяйте, че това е ваше задължение.
Просто бъдете до жена си. 


Източник: www.kingsman.bg

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"