Как да стимулираме обмяната на веществата и да се преборим с наддаването на килограми след раждането.

   

Кърменето може да донесе няколко предимства за майките, като едното от тях е, че при повечето от тях това води до намаляване на телесното тегло. Благодарение на новата роля на тялото, а именно машина за приготвяне на мляко, кърмещите жени изгарят много калории с бързи темпове, а някои жени дори стигат до такова тегло, каквото не са имали дори преди бременността. 

Източник: www.pinterest.com


За жените, които искат да имат слаби фигури всичко това би било страхотно, но само докато отбият бебето си и не го кърмят, защото след това те не биха могли да ядат по една кутия сладолед, без това да повиши теглото им. Специалистката по храненеРейчъл Бърман твърди, че дори да се подложите на жестока и строга диета след кърменето не означава, че ще свалите натрупаните килограми. 
„По време на кърменето жените се нуждаят от 300-500 калории повече на ден, за да могат да могат да хранят бебето с богата на вещества кърма.“- казва тя. След бременността жените се стремят да ограничават приема на калории, за да отслабнат, но това може да доведе до нарушения в метаболзима. Нашите тела са много умни и ако вашето усети, че не се храните достатъчно е по-вероятно за задържи калориите, вместо да ги превърне в енергия. Вместо това Бърган предлага 6 съвета за повишаване на вашия метаболзъм и за това как да се избегне прекомерното покачване на теглото след кърменето, а във всеки един период. 

1.Хранете се по-малко, но често.

По-добре е да изядете една шепа ядки или някакъв плод, отколкото да чакате по 4 часа между отделните хранения, защото тогава вие сте склонни да преяждате и да не се съобразите какво ядете.

2. Упражнения. 
Източник: www.livestrong.com
 Само защото имате определен час, в който да ходите на фитнес, не означава, че не можете да практикувате някои допълнителни дейности–направете си 10-минутна разходка, клякайте в кухнята, докато миете бебешките шишета, всяка физическа дейност има значение. 

3. Внимавайте какво пиете. 
Източник: www.breastfeedingbasics.com
Първо се уверете, че пиете достатъчно вода, за да може да се хидратирате. Недейте да приемате повече от една алкохолна напитка на ден, ако пиете, защото това влияе зле на метаболизма ви-отслабва функцията на черния дроб за известно време и съответно той не може да разгради най-ефективно натрупаните хранителни вещества. 

4. Опитайте се да спите повече. 

Недостатъчното спане влияе зле защото въздейства на хормоните на глада. Това прави трудна преценката за това дали сте гладни или вече сте се нахранили достатъчно. За малките бебета е много трудно, дори само ако вземете предвид факта, че може би не са гладни, но въпреки това трябва да се хранят. Като си повтаряте това по-често, ще можете да контролирате себе си. 

5. Яжте повече фибри.
Източник: wellness.okstate.edu
Храни с по-голямо съдържание на фибри поддържат организма сит по-дълго време и също така съдържат много полезни вещества. Винаги имате храни, богата на фибри под ръка-плодове, зеленчуци или пълнозърнеста закуска, които винаги можете да хапнете, ако се почувствате гладни. 

6. Не се критикувайте прекалено много. 
Източник: www.beu.bg
Проучванията показват, че прекалената самокритика за всичко, може да бъде проблем. Много често жените, които скоро са станали майки се срамуват от своето тегло и тази самокритика може да ги накара да посегнат към храната, като средство за облекчаване на болката. Затова всеки път когато ви нападат негативни мисли, си помислете за хубавите неща, които притежавате-любовта, която имате, покрива над главата ви и всичко останало. 

Източник: http://www.mothermag.com/

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"