Венчалните халки и тяхната символика


В тази статия ще ви разкрием историята на венчалните халки, тяхната символика и причината за това в повечето култури те да се носят на четвъртия пръст на ръката, по-известен като безименен. 
В днешно време брачните халки са символ на любовта, те показват, че хората, които ги носят са встъпили в брак и сърцето им вече е заето и пълно с обич. Но всъщност много малко хора са запознати с истинската символика на тези пръстени и може би никой не може да каже кога точно е започнала тази традиция. 
Според редица учени идеята да се разменят брачни халки идва от Древен Египет преди около 4800 години. Тръстиката, растяща по крайбрежията, заедно с добре познатият коноп са били усуквани и вплитани в пръстени и поставяни на пръстите на жените в тези дни като символ на любов, но не и на вярност, защото се смята, че египтяните били полигамни. 
Кръгът е символ на вечността, без начало и край, не само за египтяните, но и за много други древни култури. Дупката на пръстена също има своето значение, тя не се смята просто за място, мислена е като врата, която води към известни и неизвестни събития. Щом един мъж дава на жената пръстен това значи безкрайна и безсмъртна любов. 
Термометър GroEgg- www.grobag.bg
Материалите, които били използвани за направата на халките бързо били заменени от кожа и слонова кост. Колкото по-скъпо струващ бил материалът, толкова по-силна била любовта, показвана на получателя. Стойността на пръстена демонстрирала богатството на даващия. 
В последствие и Римляните възприели тази традиция, но я преобразили по свой собствен начин. Вместо да се дава пръстен на жената като символ на любовта, халката се поставя, за да се покаже, че тази жена вече е дадена собственост. Римските годежни пръстени са правени от желязо и са наричани "Anulus Pronubus". Символизират силата и постоянството. Смята се, че римляните са тези, които първи гравират своите пръстени. Някои легенди разказват, че пръстенът се слагал на средния пръст на жената, защото от там тръгвал нерв, който води до сърцето, а ако той бъдел прекъснат с пръстен, то любовта нямало да има край. Други разказват, че пръстените се носели на безименния пръст, защото от там тръгвала вената на любовта. Все още обаче няма сведения дали и мъжете са си слагали подобен тип пръстени. Независимо от това тези аксесоари са били символ на богатството на мъжа и на "заетата" жена. 


Брачните халки започнали да се разменят между съпрузите около 2 век от нашата ера. Началото на тази традиция започва от християнските обреди. В началото те били изработвани от бронз, а по-късно около 4 век вече започнали да се правят от злато и да се използват пряко в церемонията. 
www.ancient-origins.net
Има и друга легенда, според която Йосиф е дарил пръстен на Мария в знак на обичта си. Аметист бил и камъкът, който красял пръстена, от където дошла и модата венчалните халки да имат камъни. Реликвата се съхранява до ден днешен в италианския град Перуджа. 
Историята разказва, че първият мъж дарил пръстен със скъпоценен камък на жена си бил Максимилиан Австрийски, който през 15 век се врича във вярност на Мария Бургундска с пръстен, украсен с елмази. По-късно започват да се използват и диамантите, защото както казахме, колкото по-скъп е пръстенът, толкова по-силна е любовта. 
С времето обаче, църквата заклеймява такива пръстени като "варварски" и сватбените халки били далеч по-опростени и им се дава по-духовен поглед, наричат ги "символ на обединението на сърцата". 
Смята се, че това е моментът, в който пръстените биват разделени на две категории- годежни пръстени и брачни халки. Първите се изработвали от гладка повърхност, златна или сребърна, и участвали пряко в брачната церемония, а вторите се подарявали от жениха на неговата избраница когато се вричали един на друг. Причина за това е, че девойките не са имали финансовата възможност да подарят обратен подарък. 
Дъждобрани Penny Scallan- www.Reia.bg
В католическия свят се изградила традиция имената на младоженците да се гравират във вътрешната част на халката. Така мъжът винаги носел жена си със себе си и обратното. Пръстенът на младоженецът бивал изработен от злато, а на жената от сребро. 
В Ирландия обаче все още продължавал да се спазва обичаят и двете халки да бъдат от злато, защото се смятало, че друг метал би донесъл нещастие на семейството. 
В различни етапи от историята брачните халки били носени на различни пръсти, включително палеца. Както по-горе казахме римляните смятали, че халката трябва да се носи на безименния пръст на лявата ръка, защото от там тръгва "Vena Amoris"или вената на любовта, свързана директно със сърцето. Въпреки това учените твърдят, че това не е истина, но и до ден днешен се спазва. 
Християнската теория изглежда малко по-правдоподобна. Раннохристиянските бракове имали традиция, гласяща, че пръстенът трябва да се сложи на третия пръст. След това обаче, когато свещеникът води церемонията и казва "В името на Отца, Сина и Светия Дух" той докосва палеца, показалеца и средния пръст с халката, а докато младоженците казват "Амин" той поставя пръстена на следващия пръст, а именно безименния, за да запечата брака. Така се зародил и този обичай. 
www.bidorbuy.co.za
Друга теория казва, че пръстенът трябва да се поставя на лявата ръка, защото златото ще се износи по-малко поради това, че повечето хора оперират с дясната си ръка. Освен това безименният пръст е вторият най-малко използван пръст от ръката. Ще се запитате защо тогава халките не се носят на малките пръсти? Защото те са твърде малки и съответно пръстенът ще бъде по-малък и няма да има достатъчно място за украса. 


Интересно е да се отбележи, че в последно време много младоженци решават да заменят венчалната халка с татуировка. Какво смятате вие по въпроса? Мислите ли, че подобен тип традиция може да замени досегашната и въобще има ли резон в такава постъпка? Можете да отговорите в коментар под статията. 
http://www.sheldonsfans.com












Бонус факти: 
--Най-малката жена, която е получила годежен пръстен е принцеса Мери, дъщерята на Хенри 8. Тогава тя е на 2 години. 
--17 тона злато се използва годишно за направата на венчални халки в САЩ.
--В много страни и до днес брачната халка се носи на безименния пръст на дясната ръка. Такива са Норвегия, Русия, Гърция, България, Полша, Австрия, Германия, Португалия и Испания. В еврейската традиция младоженецът поставя пръстен на показалеца на булката. 
Подаръчен комплект Софи жирафчето в памучна чанта- www.sophiegiraffe.bg



Източник: www.todayifoundout.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"