Защо се влюбваме?


Въпросът, който получава най-малко внимание в психологическата литература е защо хората се влюбват. Един от обещаващите отговори е, че романтичната любов се случва когато двама души генерират цялостно привличане, а социалните фактори и обстоятелства произвеждат особено силни страсти. Ето кои са отделните елементи на цялостното привличане:


1. Сходство
Това понятие включва сходство във вярванията, сходство в личните виждания и сходство в личностните черти.
2. Близост
Това включва познанството с човек, с който след това прекарвате много време заедно, мислите за този човек и взаимодействате с него.
3. Желани характеристики
Този фактор е особено фокусиран върху външния вид и в много малка степен върху личностните черти.
4. Взаимно привличане
Когато един човек, който ви харесва, също е привлечен от вас, то вероятността за влюбване е по-голяма.
Чанта за бебешки аксесоари Pacapod- www.Reia.bg
Има и два допълнителни фактора, които могат да помогнат да бъде обяснено защо хората се влюбват. Това са:

1. Социалните влияния
Потенциален съюз, който отговаря на общите социални норми, както и приемането на този съюз в рамките на социалната мрежа могат да допринесат за това двама души да се влюбят. От друга страна един съюз, който не отговаря на общите социални норми или не се приема от една социална мрежа може отново да доведе до влюбване. 
2. Отговаряне на нуждите
Ако един човек може да отговори на потребностите за общуване, любов, секс или флирт, то има по-голям шанс другия човек да се влюби в него. 
www.abc.net.au
Ето и още пет фактора, които любовта изисква, за да може едно приятелство да се превърне в любов, а влюбените да успеят да разширят своето "Аз".

1. Възбуда
Ако двама души са в една необичайна среда, която може да предизвика страст, независимо от обстоятелствата може да се влюбят, особено ако средата е опасна и носи допълнителен адреналин.
2. Специфични жестове
Особените характеристики на другия могат да предизвикат особено силно привличане (например части от тялото или черти на лицето). 
3. Готовност
Колкото повече искате да имате връзка, толкова по-вероятно е да се влюбите.
Кошара за спане и игра с подложка за сменяне на памперси- Renolux- www.Reia.bg
4. Изолация
Времето, което прекарвате насаме с един човек може да повиши вероятността за развитие на страст и след това на любов между вас.
5. Мистерия
Ако има някаква мистерия около другия човек и несигурност относно това, което той мисли и чувства, вие сте склонни да отделяте много внимание на това да разкриете мистерията и съответно това може да се превърне в страст.


През 1989г. психологът Артър Арън и още няколко негови колеги правят изследване за влюбването, като проучват кои от горепосочените фактори са най-често срещани при младите.
Резултатите сочат, че най-често срещаният фактор, предхождащ любовта е откриването на общи характеристики у другия човек, а след това се нареждат изживените заедно приятни емоции. Умерена честота на споменаване имат факторите, които изискват страст, като например готовност и възбуда. Най-ниска до умерена честота на споменаване имат факторите готовност и изолация.
www.theanatomyoflove.com
Изследователите твърдят, че моделът на личностно развитие и разширяване на "Аза", е прогнозирал претеглянето на тези фактори. Всъщност ние имаме най-голям шанс да се влюбим когато възприемаме човека срещу нас като човек, който може да ни помогне да разширим нашия свят. Създаването на сериозна връзка изисква отказване от някои неща, които са част от личната ни автономия и включване на другия човек в нашия живот. Ако другото лице притежава желаните характеристики тяхното присъствие в нашия живот може да означава разширяване на собственото ни "Аз", а не загуба на свободата. 
Експерти в неврологията казват, че хората, които са влюбени се характеризират с ниски нива на серотонин, точно каквато е характеристиката и на обсесивно-компулсивното разстройство. 
Понякога високите нива на адреналин се бъркат с влюбване. Според проучванията повече мъже се влюбват в жена, която е склонна да задава въпроси, провокиращи тревога и страх, отколкото в такава, която е спокойна. 
Друга особеност на влюбването е, че то създава много високи нива на мотивация и повишени нива на допамин, а разстоянието може да доведе до страстно желание. 
Проучванията сочат, че факторите сходство и близост имат парадоксално значение за влюбването, но всъщност тяхната роля е важна за продължителността на връзката. Основната причина за това е, че познаването и приликата между двама души прави малко вероятно разширяването на "Аза", но в същото време тези фактори могат да корелират по-високи нива на свързаност между окситозин и вазопресин, което би увеличило продължителността на връзката и би насърчило романтичната привързаност между партньорите. 
Неразливаща чаша Софи жирафчето-www.sophiegiraffe.bg

Източник: www.psychologytoday.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"