Защо свързваме щъркелите с "пристигането" на бебето?


В тази статия ще потърсим отговора на въпроса "защо казваме, че щъркелите донасят бебето".

Всички сме запознати с това как се правят бебетата. но в същото време всички знаем и легендата за щъркелът, който лети над покрива с торбичка в човката си, каца на прага на дома на млада двойка и оставя там въпросната торбичка, в която има малко сладко бебенце, което се усмихва доволно. Това е мит, който дълги години се разказва на децата, защото те са прекалено малки, за да им бъде разкрита истината. От къде обаче идва този мит?


Щъркелите са свързвани с бебетата и семейството в продължение на векове. В Гръцката митология те са свързани с Хера, която превръща съперницата си в щъркел, а тя, като щъркел, се опитва да открадне сина й. В Египетската митология душата на човека (Ба) обикновено била представяна от щъркел. Щъркелите са птици, които мигрират и се е смятало, че ако щъркелът се завърне и душата на човек се завръща и може да бъде съживен отново. В Скандинавската митология щъркелът е символ на семейните ценности и ангажираност един към друг.
Има и други митoлогии, според които щъркелът е символ на вярност и моногамен брак, защото щъркелите избират своята половинка завинаги. В интерес на истината те всъщност не се чифтосват за цял живот, но следват традицията да се връщат в едно и също гнездо всяка година и да се чифтосват със същия партньор.
Щъркелите са част и от китайската, израелската и различни европейски култури, но се смята, че митът за тях като такива, които донасят бебето, идва от Германия преди няколко стотин години.
Слингове Babylonia- www.Reia.bg
Естественото поведение на щъркелите служи, за да дава представа за тяхната връзка с раждането. Като прелетни птици белите щъркели отлитат на юг през есента и се връщат отново в Европа 9 месеца по-късно, за да гнездят. Това може да се наблюдава около март и април месец. Бебетата, които се раждат в този период вероятно са били заченати през юни на предходната година. Еньовден, който е празник на лятното слънцестоене и е на 21 юни е също и езическият празник на брака и плодовитостта. Периодът около него е изпълнен с много бракосъчетания и любов и съответно много бебета ще се родят точно тогава когато щъркелите се връщат от юг, което създава мита, че тези птици  носят бебетата. Моделът за символиката на тяхната миграция, примесен с различни легенди вероятно е допринесъл за популярността на историята и днес. 
www.pinterest.com
Ханс Кристиян Андерсен още повече популяризира този мит като  през 19-ти век пише кратка история за щъркелите. В нея ято щъркели летели из едно селце, но били замеряни с камъни от младо момче. За да му отмъстят те намират мъртво бебе и го поставят на прага на дома му. Историята има две версии, тази на датския писател, в която се казва, че щъркелите взимали спящите бебета от едно блато и оставяли пред вратите на семействата с добри деца. Според другата версия птиците взимали т. нар. "щъркелови камъни" и го носели по домовете в кошница на гърба си или във вързоп, закачен на клюна им. След като "камъните" стигнели до майката, те оживявали. 
Софи жирафчето гъвкава гризалка- мек и по-мек вариант- Sp Pure- www.sophiegiraffe.bg
Фрой и Юнг също са обърнали широко внимание на щъркелите и тяхната връзка с бебетата. 
Легендата за това, че големите бели птици носят бебетата в къщи може би се разпространява и до ден днешен заради по-странната необходимост на родителите да не разкриват "как всъщност идват бебетата" на децата си, колкото се може по-дълго време. По времето на Ханс Кристиян Андерсен темата "секс" е била табу. Но дори и днес, когато това не е точно така, много родители не достигат моментът, в който са готови да говорят с децата си за това. Просто с времето децата сами научават каква е истината. Поради това, че историята с щъркелите е толкова стара, но все още се използва, тя е най-лесното и удобно обяснение когато детето изведнъж зададе неудобния за възрастните въпрос. 
www.3storks.com

Бонус факти:
--В някои страни се е смятало, че поставянето на лакомство на прозореца е знак за щъркелите, че семейството е готово да има дете.
--В Древна Гърция е имало закон, според който децата трябвало да се грижат за родителите си в напреднала възраст. Законът е наречен " Pelargonia", което произлиза от гръцката дума за щъркел- Pelargos. Щъркелите са склонни да се грижат за своето малко докато то стане готово да отлети и да се грижи само за себе си, което ни навежда на мисълта, че младите се грижат за старите след това. Това е още един начин, който свързва щъркелите с бебетата. 
--Щъркелите се възприемат като символ на късмет. Те гнездят на покриви и комини и се смятало, че семейството, което живее под този покрив скоро ще се сдобие с рожба. 
--Щъркелите имат висока толерантност към хората и не се плашат от нас. 
--Не всички легенди за щъркела обаче, са толкова положителни. В Полша например се смята, че белите пера на птицата са дадени от Бог, а пък черните от дявола, което прави щъркела двуполюсен. В Англия тази птица се смята са символ на прелюбодеяние. 
--Научното име на белия щъркел е Ciconia Cikonia. Cikonia е латинската дума за щъркел, която се използва за първи път от Овидий и Хорас. 
Спални чували Grobag-www.grobag.bg


Източник: www.todayifoundout.com

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"