Благодарение на децата ни живеем по-дълго!


Според най-новите изследвания децата ни са тези, които ни помагат да подобрим качеството си на живот и съответно да живеем по-дълго. Според шведски изследователи благодарение на родителството смъртта настъпва в по-късен етап. Това бива установено след проследяване живота на бездетни двойки и на такива, които имат деца. 
Разликите във възрастта обаче, не са много големи. Например за бащите се очаква да живеят с две години повече от тези, които нямат деца, а майките само година и половина повече. Като това се отнася за хората около 60-годишна възраст.
При хората, около 80 години се очаква бащите да живеят 8 месеца по-дълго, а майките около 7 месеца. 


Констатирано е, че родителите са живели по-дълго от бездетните дори в миналото. Според шведският асистент професор по епидемиология към към Каролинския институт в Стокхолм, това явление не се е променило през годините. 
Изследването показва, че продължителността на живота на родителите не зависи от това дали имат син, дъщеря или и двете. Разбира се, независимо, че учените са стигнали до този извод, те не могат да твърдят, че раждането на дете е причина за по-продължителен живот. По-скоро причината е в самия живот. Смята се, че двойките, които имат поне едно дете са по-щастливи, което означава, че може би животът им ще продължи по-дълго. 
Столче за кола Renolux Stream-www.sophiegiraffe.bg
Риск за ранна смърт има при всички хора, но въпреки това шведските учени констатират, че родителските са изложени по-слабо на този риск. 
Рискът при двойките се увеличава с напредването на възрастта и това е съвсем нормално. На 60-годишна възраст е бил 0, 1% при мъжете и 0,2% при жените, но до навършване на 90 рискът се увеличава на 1,5% при мъжете и 1,1% при жените. Всъщност учените не могат все още да разберат как точно децата спомагат за увеличаването на продължителността на живота на техните родители. 
Едното възможно твърдение е, че родителите имат по-добро здравословно поведение от бездетните двойки. Бездетството може да е личен избор на хора, които искат да бъдат обект на биологични или социални предизвикателства, които по принцип засягат продължителността на живота. 


Друг възможен отговор е, че двойките, които имат деца в повечето случи могат да разчитат на тях когато станат на възраст, в която им е по-трудно да се справят. Децата им помагат и ако се наложи се грижат за тях. Подкрепата от децата е много важна и зарежда положително застаряващите хора. Родителите се радват на силно социално взаимодействие благодарение на своите деца и внуци. 
Неженените мъже са по-силно изложени на риск от по-ранна смърт, отколкото жените. 
В крайна сметка ние хората сме социални животни и се възползваме от това да се развиваме, контактувайки с други хора. Независимо как отглеждате децата си, то вие сте едно семейство, което е достатъчно, за да се поддържате емоционално и физически по-дълго време. 
Бездетните възрастни хора могат да удължат продължителността на живота си като се присъединят към определени групи, в които да намират семейството, което им липсва. 
Подложки против изпотяване за столче за кола и количка Air Layer Aeromoov- www.Reia.bg

Източник: www.healthywomen.org
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"