Прогестеронът и неговите нива в организма


Прогестеронът е хормон, чието наличие в организма контролира много функции. Той се произвежда в яйчниците, в плацентата (когато сте бременна) и в надбъбречните жлези. Прогестеронът е този, който подготвя тялото за зачеване, регулира менструалния цикъл и влияе на либидото. Ако тялото ви не разполага с достатъчна наличност на този хормон, то вие може да имате проблем при забременяването или с вече съществуваща бременност. 
Нивата на прогестерон са колебливи по време на месечния ви цикъл. Покачват се всеки месец по време на втората половина от менструалния ви цикъл, след овулацията. Какво се случва със стойностите му накрая зависи от това дали има оплодена яйцеклетка. Причината за това е, че този хормон предизвиква маточната лигавица да отделя специални протеини, за да се подготви за имплантирането на оплодената яйцеклетка. Ако лигавицата не е достатъчно дебела, то е възможно имплантирането да не се получи и съответно нивата на естроген и прогестерон ще спаднат. Вашата лигавица на матката ще изтънее още повече и ще настъпи менструация. 
Ако все пак вие сте бременна, то нивата на прогестерона ще бъдат високи през 9-те месеца и особено ако имате многоплодна бременност. Нивата на естрогена и прогестерона потискат овулацията през бременността и насърчават растежа на млечните жлези, за да може гърдите да произвеждат кърма през този период. 
"Нормалните" нива на прогестерон зависят от възрастта и пола на човека, като при жените се свързва и с менструалния цикъл и бременността. 
Дъждобрани Penny Scallan- www.reia.bg
Ниските нива на прогестерон  могат да бъдат причинени от: 
--Възможен спонтанен аборт
--Проблеми с овулацията или яйчниците
--Менопауза
Симптомите на нисък прогестерон са: 
--Ниско либидо
--Горещи вълни
--Мигрена или главоболие
--Депресия, тревожност или други промени в настроението
--Нередовност или отсъствие на месечен цикъл
Докато сте бременна се нуждаете от прогестерон, за да поддържате матката си, докато детето не се роди. Ако нивата му се прекалено ниски има вероятност да не можете да износите бебето до термина. 


Някои симптоми на ниски нива на прогестерон при бременните жени вклюват:
--Петна по кожата
--Болки в корема
--Често понижаване на захарта
--Болезнени гърди 
--Постоянна умора
--Вагинална сухота
www.commons.wikimedia.org
Прогестеронът и естрогенът се допълват взаимно, така че когато не разполагате с достатъчно прогестерон, то естрогенът доминира, което може да доведе до: 
--Депресия, промени в настроението или ниско либидо 
--Качване на тегло
--Обилно кръвотечение
--Предменструален синдром
--Чувствителност на гърдите
--Преждевременни стареене
--Поява на доброкачествени и злокачествени заболявания на половите органи и жлезите
--Хипертонични пристъпи
Ако имате притеснение относно нивата на прогестерона ви, то вашият лекар може да ви направи тест, който да определи какво е количеството и да ви посъветва какво трябва да се направи ако нивата са различни от нормалните за вашето състояние. По този начин можете също да разберете каква е причината да не забременеете ако имате неуспех в това. или пък ако сте бременна, може да ви посъветва да започнете терапия за увеличаване на прогестерона, защото вашата бременност може да е подложена на риск. 
Спални чували Grobag- www.grobag.bg
Терапии за повишаване нивата на прогестерон
Няколко различни терапии могат да ви помогнат да се справите с ниските нива на хормона. 
--Ако се опитвате да заченете прогестероновата терапия може да ви помогне да удебелите лигавицата на матката си, което би могло да подобри шансовете ви за бебе. 
--Ако имате тежки симптоми на менопауза вашата хормонална терапия вероятно ще бъде комбинация от прогестерон и естроген. 


Физическите средства за стимулиране нивата на прогестерон включват: 
--Консумирането на повече храни богати на цинк, като мидите. Освен това се смята, че някои билки като корен от репей и сибирски женшен, стимулират производството на хормона в организма. 
--Повишаването на приема на витамините В и С, които спомагат за поддържане нивата на прогестерон. 
--Регулиране нивата на стреса(когато сте много стресирани се освобождава кортизол, който намалява нивата на прогестерон). 
Кои стойности на прогестерона са "нормални"?
www.medicalnewstoday.com
Както вече казахме този хормон зависи от много фактори, които включват както месечния ви цикъл, така и приемът на различни лекарствени медикаменти и освен това всяка клинична лаборатория има определени референтни стойности. Има обаче, едни стойности, които в общи линии се смятат за "нормани". 
--При редовен месечен цикъл: 
До 14 ден: по-малки от 1ng/ml, където ng е нанограм, а ml е милилитър
От 15 до 28 ден: 0-25 ng/ml 
--При бременност:
От първо до трети месец: 10-44 ng/ml
От четвърти до шести месец: 19,5- 82, 5 ng/ml
От седми до девети месец: 65-290 ng/ml
--След менопауза: 
По-малко от 1ng/ml 
Когато нивата на прогестерон са ниски това влияе изцяло на живота на жената. Постоянни стават главоболието и умората, рискът от ракови заболявания се увеличава и много често се развива хипертония. Прогестеронът насърчава растежа на костно вечество и съответно ниските му нива могат да доведат до остеопороза, която ще се усети най-силно по време на менопаузата. 
Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg
Източник: www.healthywomen.org

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"