Майчини въпроси: Как влияе отбиването от кърменето на майката?


Отбиването на детето може да доведе до нов кръг от промени за майката. Ето как това може да й се отрази както физически, така и емоционално. 

Какво се случва когато отбиете детето и нормално ли е то?
Майките са едно голямо сплотено общество, което си помага, дава си съвети и всички членове в него разчитат едни на други. Да бъдеш майка може да бъде истински кошмар, но същевременно е най-прекрасното нещо на света. Жените, които кърмят децата си в един момент достигат до етапа, в който трябва да отбият детето си и да престанат да кърмят. Това е емоционален и физически шок за тялото, който се изразява с различни симптоми. 
Голяма част от майките започват да страдат от тежки спазми, наподобяващи ПМС (предменструален синдром), а има и такива, които си мислят, че отново са бременни, защото имат главоболие, гадене и са силно раздразнителни. Депресията също е често срещана след отбиване на бебето, както и тревожността. Не се притеснявайте, това е съвсем нормално и се случва с всички. 

Какви са причините за тези симптоми?
Д-р Батя Грунтланд, лекар в Торонто казва, че връщането на менструалният цикъл е различно при всяка жена, но пък при всяка има силни спазми и болки, които са причинени от нарастващите нива на естроген в организма. 
Когато една жена кърми хормонът пролактин в кръвта й се увеличава, а естрогенът намалява и съответно се потиска овулацията. Когато престанете да кърмите вероятно ще се върнете към нормалната си овулация, въпреки че при някои жени това се случва докато кърмят. 
Aerosleep- топ матрак за спокойния сън на вашето дете- www.Reia.bg
За депресията?
Що се отнася до депресията, специалистите твърдят, че тя се дължи на спирането на кърменето. Това е процес, който свързва майката с детето и след като в един момент спре, майката се чувства сякаш е скъсала тази връзка и ще настъпи промяна в отношенията й с детето, които тя смята за негативни. Поради тази причина се препоръчва отбиването да става бавно и същевременно да се създават нови ритуали с бебето, които по някакъв начин да заменят старите или по-скоро емоцията от тях. 
Робин Берман, която е дула в Халифакс твърди, че жените може би чувстват спазми, защото те им напомнят родилните болки и освен това не могат да се примирят, че трябва да се приспособят към нормалния си ритъм на живот, в който ще възвърнат сексуалността им, която може би е била на заден план заради кърменето и всички майчински отговорности. Тази сексуалност обаче е малко плашеща за майките, защото те не са сигурни, че всичко ще бъде както преди да забременеят и, че интимността може да е придобила друг характер, 
Другото, което притеснява жените, които отбиват детето си е променената в някаква степен форма на гърдите. Тези разлики могат да се усещат доста месеци след това.  
www.sellyourstoryuk.com
Защо отбиването трябва да става бавно?
Отбиването определено трябва да се случва много бавно поради много причини. Една от тях е, че внезапното спиране може да доведе до промяна в хормоните и дисбаланс в организма. 
Пролактинът и окситоцинът, чиито нива са значително по-високи докато кърмите намаляват количеството си след отбиването, а прогестеронът и естрогенът се увеличават. Това увеличаване може да стимулира вашето либидо, така че няма защо да се притеснявате за сексуалния си живот след спиране на кърменето. 

Можете да потърсите помощ!
Ако чувствате силна тъга и депресия не е проблем да потърсите помощ. Няма защо да се срамувате, случва се с много майки. 
За да облекчите болезнените мускулни спазми можете да използвате противовъзпалителни медикаменти или да вземете гореща вана. 
Ако менструацията ви протича много тежко може би има дефицит на желязо и е добре да се изследвате ако имате главоболие и постоянно чувство на отпадналост и умора. 
Помощ можете да потърсите освен от лекар и от приятели, семейство или дула. Просто не мълчете, а говорете за всичко, което преживявате! 
Софи жирафчето-любимата бебешка играчка- www.sophiegiraffe.bg

www.todaysparent.com

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"