Мит или факт: Менструалният цикъл на дамите се синхронизира ако те са в непосредствена близост по-дълго време


Вярно ли е, че менструалният цикъл на жените се синхронизира когато те са в непосредствена близост една до друга по-дълго време? Това е информация, която всеки мъж трябва да знае ако в повечето време е заобиколен от жени и особено ако живее с три или повече такива. Задължително ще е облян от прилив на естроген и бурни емоции на всеки 28 дни.
Всъщност убеждението за синхронизирания цикъл е доста разпространено. През 1999 година проучване стига да извода, че при 80% от жените това наистина се случва, а 70% от тях намират това за съвсем нормално и дори приятно. Истината обаче, както и много други неща в науката, все още е спорна, защото има учени, които смятат, че това не е нищо друго освен просто мит и ако има синхронизиране, то вероятно е съвсем случайно. Но всъщност нека разберем повече. 
Менструалният цикъл на жената се брои от първия ден, в който тя започне да кърви, до първия ден на следващата менструация. Този период може да варира между 21 и 35 дни, но се смята, че средната продължителност е 28 дни. Разделен е на четири фази-на менструация, фоликуларна, овулация и лутеалната фаза. 
Aerosleep- топ матрак за спокойния сън на вашето дете- www.Reia.bg
Фазата на менструацията е когато жената действително кърви, а средната времева рамка на това е 3-5 дни, макар че и 2-7 дни се счита за нормално. Това е фазата, на която се обръща внимание когато става въпрос за синхронизиране. Първият ден на кървенето се счита за начална точка. Фоликуларната фаза е моментът, в който фоликулите в яйчниците започват да узряват и да образуват яйцеклетка. Едновременно с това нивата на естроген се повишават, за да може лигавицата на матката да се удебели. Следващият процес овулацията, когато яйцеклетката се освобождава поради увеличаване нивата на хормона лутеин. Следва последната лутеална фаза, когато яйцеклетката се освобождава от яйчника и се движи надолу по фалопиевите тръби до матката. Ако тази яйцеклетка е оплодена и се прикрепи към стената на матката, то тогава настъпва бременност. Ако не, нивата на естроген и прогестерон падат и менструацията започва отново. Целият процес от началото на менструацията до началото на следващата менструация се медиира от хормони. 


Теорията за синхронизацията датира от 1971 година. Тогава студентката по психология от Харвардския университет Марта МакКлинтък публикува своя статия в списание "Природа", в която посочва, че жените, които прекарват много време заедно са склонни да синхронизират месечния си цикъл с течение на времето. Тя теоретизира, че те излъчват феромони, които причиняват това синхронизиране. Те се улавят както от жените, така и от мъжете и са първични сигнали за споделяне на информация. Мъжете приемат това като покана за възпроизводство. 
www.medindia.net
В животинския свят се наблюдава стадна организация на организмите Обикновено те целят осигуряване гаранция за едновременното оплождане на женските. По този начин те имат равен шанс да заченат от алфа-мъжкия в стадото. Тъй като феноменът хиперсексуалност не съществува при животните, животинската адаптация е подходящ метод за възпроизводство. От друга стана е важна синхронизацията на овулацията на женските, защото мъжкият предава своите гени на децата си, ограничавайки родословието на други индивиди. Както при животните, така и при жените, които прекарват много време заедно е важно да се уеднакви овулацията, като изключим, че жените искат да бъдат в една и съща фаза заедно с лидерката сред жените. Това се случва дори и да няма избрана такава жена. Просто всичко се върти около тази, която е доминираща и подсъзнателно подтиква другите към групова адаптация. 
След години, през 1998 година, МакКлинтък публикува друг труд в същото списание, според който ако една жена е в близост до тампон за грим на жена, която е в фоликуларна или лутеална фаза, то фазите на нейния цикъл коренно ще се променят. 
Тези теории обаче търпят сериозни критики. Спорът се крие в начина, по който се тълкуват. Различната продължителност на цикъла, в комбинация с безброй други неща, които му влияят, е причина да се смята, че синхронизирането е въпрос на шанс. Изследователят Н. Клайд Уилсън открива три пропуска в трудовете на МакКлинтък и съответно когато те биват доказани, фактите доказващи синхронизирането се изпаряват. 
Сет от слънцезащитна шапка и слънчеви очила-www.Reia.bg
Защо тогава е толкова сложно? Да се определи точно какво синхронизира цикъла не е никак лесно. Макар че има средни стойности, всяка жена е склонна да има свой собствен, уникален цикъл, който може да бъде засегнат от много неща. Да предположим, че имаме една жена, чийто цикъл е на 28 дни и една, чийто е на 29. Ако менструацията на двете започне в един и същи ден, то следващият им цикъл ще бъде с разлика 1 ден, по-следващият с 2. С течение на времето те отново ще съвпаднат. Нека приемем обаче, че двете жени имат продължителност на месечен цикъл в двете крайности- едната 21 дни, а другата 35. Ако този на втората жена започне на 1-ви януари, то на другата ще започне на 15-ти, вероятно следващият им цикъл ще съвпадне(4 и 5 февруари съответно). Тези жени могат да кажат, че са прекарали последните две седмици заедно и затова и цикълът им е по едно и също време. 


Другото нещо, което трябва да вземем предвид е, че всеки човек има различни разбирания за това, кое е нормално. Някои жени имат редовен цикъл, други имат променлив ритъм, а трети имат редовен неправилен модел. Същите тези жени имат различна дължина на цикъла в зависимост от няколко екологични фактори като например усилени тренировки, пубертет, менопауза, ниско съдържание на мазнини в тялото, загуба на тегло или наддаване. Поради факта, че хормоните контролират този процес, е ясно, че това, което ги засяга, засяга и цикъла. Това е просто тълкуване на данни и не цели отклонение от истината(тенденцията да се търси или интерпретира информация по начин, който потвърждава нечии убеждения може да доведе до грешки при статистическите анализи). 
www.steadyhealth.com
Идеята, че синхронизацията е просто въпрос на шанс се повтаря и в още няколко подобни проучвания. Едно от най-известните такива е това на Женгуей Янг от Медицински колеж в Северен Сечуан, Китай и на Джефри Шанг от Калифорнийския университет Дейвис. Те оборват теорията на Марта МакКлинтък като твърдят, че различната продължителност на цикъла е причина да се смята, че има синхронизация. 
Независимо какво е вашето мнение по въпроса  причината цикълът ви и този на вашата съквартиранта да се доближават или да се разминават се дължи на феромоните, които излъчвате. Поради разликите в женските цикли, както и поради факторите на околната среда, все някога ще има момент, в който всички жени в семейството ще бъдат едновременно неразположени. 

Бонус факти: 
--Първата менструация в живота на момичетата се нарича Менархе. 
Софи жирафчето-любимата бебешка играчка- www.sophiegiraffe.bg


Източник: www.todayifoundout.com

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"