За "мръсните" думички в детския речник


Когато детето ви достигне 3-4 годишна възраст то разширява своя речников запас с всяка изминала минута. Колкото обаче да не ни се иска, там започват да намират място и някои "цветисти" думички, които ние, техните родители, не искаме да чуваме. В следващите редове ще ви дадем няколко съвета за това какво да правим когато детето ни използва тези т. нар. "мръсни" думички. 


Като начало трябва да приемете, че това са думи, които няма как да не чувате, независимо, че във вашия дом всички имате "чист" език. Децата са любознателни, искат да знаят всичко и освен това директната забрана ще накара малчуганите да изричат думите все по-често и по-често и това ще им доставя истинско удоволствие. Както повечето техники при детското възпитание и тази тук включва внимателно и спокойно обяснение, което в бъдеще време (запомнете, че няма да стане веднага) ще накара детето ви да разбере, защо не трябва да употребява определени думички. Бъдете търпеливи!
Ръчно изработени кукли magic Baby-www.Reia.bg
Знайте, че е невъзможно детето да не чува такива думи просто защото те са навсякъде около nego: на детската площадка, в детската градина и най-вече то ги чува от по-големите братя и сестри, а в екстремни ситуации дори и от родителите. "Мръсните" думички са съставна част на телевизионните програми, защото има предавания и филми, в които никак не се внимава с подбора на езиковите средства, дори и в по-ранни часове. 
Чувайки тези думи постоянно, детето ги приема за съвсем нормална част от ежедневната реч, като в повечето случаи дори не осъзнава какво значение имат всъщност те. То започва да ги повтаря също толкова често, колкото преди година е повтаряло думите куче, коте, къща и т.н., а вие сте били изключително горди. В момента гордостта ви определено не е в разгара си, но знайте, че вашето дете употребява "мръсните" думички без задна мисъл, като доказателство за това е, че често тези думи са отправяни към хората, които най-много обича, на които с цялото си същество иска да подражава. Когато цветистите думи биват употребявани от някой любим телевизионен герой те изглеждат още по-очарователни за малчуганите, особено като се има предвид, че придружават определен емоционален момент. Така те се превръщат в наистина вълшебна част от детските игри. 
www.washingtonpost.com
Както вече споменахме  в процеса на заучаване и наслагване на езикови знания думите биват използвани от детето, без да се знае значението им. Това, което всъщност променя този факт е реакцията на възрастните. Истината е, че когато родителите изразят гняв, възмущение, смущение или каквато и да било друга негативна реакция от чутото, това прави използването на "мръсните" думи още по-апетитно за децата. Това се превръща в неизбежно за възрастните и в много приятно за малките. 
Това е напълно нормално, защото когато детето осъзнава, че определени думи предизвикват значително по-силна и интригуваща реакция, то започва да ги използва още по-често, за да манипулира, провокира и понякога дори, за да изнудва родителите си. Тук от полза може да ви бъде добрият пример в семейството. Всички, включително братя, сестри, баби, дядовци, лели и чичовци, трябва да бъдат много внимателни когато общуват с детето. Всички ще се съгласите, че е напълно безсмислено да повтаряте на детето, че не хубаво да употребява определени думи, при положение, че то ги чува всеки ден у дома. 


За грешка се смята липсата на реакция от ваша страна с идеята да отклоните интереса на детето, за да може само да се откаже от "мръсните" думички. Пак казваме, най-добре е да седнете и спокойно да обясните на детето каква е причината, поради която не е добре да използва подобен тип думи. Негативното им значение може да разясните като използвате по-прости, познати на детето синоними или аналогични фрази. С течение на времето и често повтаряне на това детето ще започне да губи интерес към думите и ще разбере, че те наистина не трябва да бъдат част от неговия речник и съответно ще престане да ги ползва, особено като се сети, че след това ще следва невесел разговор с мама и тате. 
Софи жирафчето-www.sophiegiraffe.bg


Happy mama
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"