13 трика във възпитанието, благодарение на които вашето дете ще стане по-независимо



Повечето родители искате техните деца да бъдат по-независими, което означава, че децата трябва да станат, да си измият зъбите, да се облекат за училище и да не бъркат лява и дясна обувка, без да се нуждаят от чужда помощ. Това е една сбъдната мечта за родителите нали?
Има няколко основни трика във възпитанието, благодарение на които родителите могат да помогнат за това техните деца да бъдат по-независими. Разбира се, в началото на всяко родителство трябва да стоят любовта и вниманието, а сладоледите и бонбоните са само допълнение. Всички трикове, които ще видите по-надолу са тествани и резултатите от тях са потвърдени от специалисти. 

1. Как да не разливат разтвора за балони?

Всеки родител се е сблъсквал поне веднъж с проблема с разливането на течността за балончета. От една страна вашето дете е изключително развълнувано от това, че е получило подарък, който толкова много харесва, но от друга страна вие страшно се притеснявате, че от силната емоция то всеки миг ще разлее разтвора върху себе си. И това е съвсем нормално, все пак малките деца не винаги осъзнават последиците от постъпките си, но въпреки това се разстройват много защото в последствие разбират, че това, което са направили не е хубаво. Затова можете да опитате един много прост трик- задръжте контейнерчето с разтвора за стол с помощта на някаква лента, като по този начин вашето дете ще получи "неразливаща" се готина играчка, с която да се забавлява, а вие ще се чувствате напълно спокойни. 

2. Как да предпазим детето от сладоледените петна?

Сладоледът няма да съсипе дрехите на вашето дете ако използвате хартиена форма за мъфини, която да поставите под сладоледа, за да може тя да играе ролята на "капко-ловец". 

3. Как да научите детето да бъде по-организирано?

Можете да научите детето си да бъде организирано и същевременно да се забавлява. Начинът е да му създадете този забавен цветен часовник. Всеки свят трябва да отговаря на някаква определена дейност и по този начин детето бързо ще се научи да се ориентира какво трябва да прави, дали е време за игра или е дошъл моментът за домашните. 

4. Как да превърнете домашните задължения в забавна игра?

Вашето дете ще изпита истинско удоволствие от метенето например ако превърнете тази дейност в забавна детска игра. Можете да направите квадрат на пода, като го очертаете с някаква лента и да му кажете, че то има мисия, която включва почистването на този участък. 

5. Как да не обърква ключовете?

Ако вашето дете носи в себе си ключове, но му е трудно да запомни кой от къде е можете да го улесните като боядисате ключовете в различни цветове, като по този начин ще му помогнете по-лесно да се ориентира кой ключ на коя врата отговаря. 

6. Как да прекратите бъркането на лява и дясна обувка?

Много често децата имат проблем с ориентацията относно ляво и дясно и съответно им е трудно да обуват правилно своите обувки. За да направите този процес по-лесен може да разделите един стикер на две части и да поставите всяка една в обувките на детето като по този начин то ще се научи да се обува правилно като се опитва да сглоби пъзела и да направи картинката едно цяло. 

7. Как да научим детето да държи правилно химикалката?
За да научите детето да държи правилно химикалката или молива можете да използвате салфетка, която то да държи в ръката си като се опитва да я скрие с четвъртия и петия си пръст. Освен това е добре да му осигурите различни химикалки и моливи, с любими анимационни герои, за да може детето само да започне да изпитва интерес от това да пише и да се учи. Предлагаме на вашето внимание колекцията от несесери на Reia.bg, благодарение на които учението ще бъде истински забавно и същевременно отговорно. Разгледайте ги и изберете най-подходящият за вашето мъниче тук: http://www.reia.bg/uchenicheski-posobiya/neseseri.html



8. Как да не се заключва?

Можете да използвате цветно тиксо ако се притеснявате, че има опасност вашето дете да се заключи без да иска в стаята си и да се налага да вика за помощ и съответно да се уплаши. Все пак всички знаем, че децата обичат да тряскат вратите нали?

9. Как да го научите по колко тоалетна хартия да си къса?

Можете да залепите на стената стикери под формата на червени стрелки, които да показват колко хартия е необходима на детето. 

10. Как да накарате детето да мие зъбите си поне по две минути?

За възрастните понякога е трудно да преценят колко време е нужно, за да измият зъбите си добре, пък какво остава за децата. Пясъчният часовник, поставен на мивката е идеално решение на този проблем както за вас, така и за вашите деца. Друг вариант е да намерите подходяща детска песен, която да трае достатъчно дълго и да я пускате на детето си докато то си мие зъбите. 

11. Как да научите детето си да уважава храната и да се храни само?
Много често срещано явление е децата да хвърлят храната когато не им харесва и много дълго време да не искат да се научат да се хранят сами. Най-добрият вариант, за да се справите с този проблем е да направите храненето наистина забавно с прибори, които изобразяват любими детски играчки. Пример за това са "вилицата и лъжицата за деца-Софи жирафчето". Те са направени така, че да предотвратят инциденти, а дръжката улеснява сцеплението. Можете да ги видите тук: http://www.reia.bg/za-bebeta/za-hranene/pribori-i-sdove-za-hranene/sofi-zhirafcheto-lzhica-i-vilica-za-deca.html


12. Как да предпазите детето си от това да се загуби?
Често срещано явление е да отидете на голямо събитие с вашето дете и то да се изплъзне от ръцете ви и да се мушне в тълпата. Това не е знак, че не сте добър родител, просто децата са непредсказуеми. Има решение на този проблем и то е да напишете телефонният си номер и името си на китката на детето с перманентен маркер, така ако случайно то се загуби ще могат да се свържат с вас. Най-важното е разбира се, да се опитате да научите детето си как да се държи в подобна ситуация, с други думи, можете да го предупредите, че ако по някаква случайност се загуби вие ще го чакате на някакво определено място или пък му кажете да отиде в някой близък магазин и да помоли за помощ. 

13. Как трябва да се държи едно дете докато неговата майка разтоварва пазарските чанти от колата?

Ако искате да избегнете страха, че вашето хиперактивно дете ще тича около паркинга докато вие разтоварвате пазарските чанти от колата си, предлагаме една забавна игра. Поставете стикер в ярък цвят на колата си и кажете на своето дете, че тя е някакъв космически кораб, който се нуждае от презареждане, а детската енергия е неговото зарядно, и че то трябва да допре ръка до стикера за известно време, за да може колата след това да потегли.

Ако и вие знаете някакви интересни трикове, които да улеснят родителството, моля споделете ги с нас в коментари! 


Източници: www.brightside.me
                       www.zenparent.in



Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"