15 грешки, които трябва да се опитваме да избягваме в грижата за нашата коса


Красотата е термин, който включва в себе си безброй компоненти и няма да е грешка ако кажем, че здравата и добре поддържана коса е един от тях и играе ключова роля в изграждането на един уникален и привлекателен образ. 
Екипът на Bright side предлага едно ръководство от най-често срещаните грешки, които правят жените в стремежа си да имат коса-мечта. 

Грешка №1: Избор на грешен шампоан
www.hairlossblackbook.com
Изборът на шампоан от съществено значение за грижата за косата. За да избегнете лошия ефект върху скалпа се уверете, че шампоанът, който използвате е подходящ точно за вашия тип коса. 

Грешка №2: Измиване на косата прекалено често/рядко
www.rd.com
Препоръчителната честота на измиване на косата зависи от много фактори, като например вашият тип коса и качеството на водата, която потребявате. Ако косата ви принадлежи към категорията "мазна" е добре да я миете на всеки 1-2 дни, докато ако е суха се препоръчва по-рядкото измиване. 

Грешка №3: Неправилно нанасяне на шампоан
www.michellephan.com
Важно е да срешете косата си внимателно преди миене. Количеството шампоан, което трябва да нанесете зависи от дължината на косата ви, затова трябва да бъдете много предпазливи за това дали не използвате твърде много или пък твърде малко от шампоана, След като поставите шампоана в дланите си ги разтъркайте една в друга, докато започне да се появява пяна и нанесете сместа дълбоко в корените на вашата коса. Масажирайте главата, но избягвайте да докосвате скалпа си с нокти, за да избегнете наранявания, трябва да използвате само меките части на пръстите си. След като нанесете шампоана добре, измийте обилно с вода, като не спирате да масажирате главата си, защото това стимулира растежа на косъма. 

Грешка №4: Забравяне, че косата има нужда от подхранване
www.goodhousekeeping.com
Косата много бързо губи своята влажност, затова често се налага използването на различни балсами и маски, които да я подхранят. Това са продукти, които имат само положително влияние върху косата ви, така че не трябва да се притеснявате. Балсамът е важен и е хубаво да го нанасяте веднага след шампоана или дори заедно с него и след това да изплакнете. Правилният начин за нанасяне на балсама е по дължината на косата като се избягва втриване в кожата. Важно е да запомните, че маските за коса не трябва да се използват повече от веднъж седмично. 

Грешка №5: Неподходяща температура на водата
www.emergencyplumberalexandria.com.au
Много често хората използват много гореща вода когато измиват косата си, а това е сериозна грешка, защото тя провокира дейността на мастните жлези и освен това нарушава цвета на косата. Най-добрият съвет е да се използва топла или дори хладка вода, за да избегнете по-бързото омазняване, освен това по-хладката вода по-добре премахва мръсотията и подобрява кръвообръщението. Ако искате да постигнете максимален ефект завършете измиването със студена струя, за да заключите процедурата. Това ще помогне на кръвообръщението и ще помогне за това косата ви да изглежда гладка и лъскава. 

Грешка №6: Сушене на косата с кърпа
www.tutorial.top10inaction.com
След като измиете косата си попийте внимателно с кърпа от корените към краищата. Не увивайте косата си в кърпата защото това може да увреди космените фоликули. Ако ви се налага да изсушите косата много бързо е по-добре да използвате памучна тениска вместо кърпа. 

Грешка №7: Често и агресивно сресване
www.highstylife.com
Прекаленото честото сресване може да е причината косата ви да започне да се къса и да изглежда изтощена. Недейте да решете косата си веднага след като сте я измили. Изчакахте мокрите кичури да изсъхнат и след това внимателно ги разделете с пръсти и едва след това можете да започнете да я разресвате. Не забравяйте да използвате гребен с широки зъбци и започнете да разресвате от краищата и се движете бавно към корените. 

Грешка №8: Честа употреба на стилизиращи уреди
www.kesharadhya.wordpress.com
Сешоари, преси за коса, маши и други подобни уреди спомагат за това косата ви да губи своята влажност и да става суха и чуплива. Ако все пак ви се налага често да използвате стилизиращи уреди е важно да прилагате спрей за топлинна защита по цялата дължина на косата. 

Грешка №9: Неправилно използване на сешоара 
www.thebeautytonic.com
Неправилното използване на сешоара може да увреди косата. Ето няколко съвета за това как да сушите косата си без това да има лоши последствия:
--попийте косата си с кърпа, след това вземете плоската приставка на сешоара и я поставете. Започнете сушенето от корените към краищата като се уверите, че накрайникът на сешоара се намира под остър ъгъл на косъма, защото по този начин косъма се запечатва. В началото когато косата е все още мокра е добре да включите максималната мощ на сешоара, но след това постепенно температурата трябва да бъде намалявана, за да се избегне прекаленото изсушаване. Хубаво когато избирате сешоара си да гледате да има различни степени на температурата. За да фиксирате косата накрая използвайте студена струя. 

Грешка №10: Нездравословен начин на хранене
www.ksnutrition.co.uk
Лошо балансираната диета и нездравословният начин на хранене правят невъзможно за един организъм да попълни совите запаси от витамини и минерали. Ако тази ситуация се превърне в постоянна величина можете да забравите за красивата и здрава коса. Уверете се, че всеки ден в храната ви има достатъчно протеини. Друг важен компонент, който трябва да се стараете да си набавяте е цинкът. Затова гледайте в менюто ви да има яйца, морски дарове, авокадо или сушени сини сливи. И не забравяйте желязото и калция!!! Можете да ги намерите в рибата, бобовите растения, птичето месо, пшеницата и ядките. 

Грешка №11: Липса на достатъчна грижа за здравето
www.joeknowshair.com
В много случи косопадът или бързото влошаване на косата могат да бъдат знак за сериозно заболяване, свързано със черния дроб или с щитовидната жлеза, както и хормонални нарушения, стрес или диабет. Нашите организми работят така, че косата винаги е последна на опашката за получаване на хранителни вещества. В такива случи е най-добре да посетите трихолог. 

Грешка №12 : Пренебрегване необходимостта от носене на шапки
www.dhleonardconsulting.com
Шапката е един много важен аксесоар, защото може да предпази косата от вредните слънчеви лъчи, особено през лятото, както и от студа през зимата. Носенето на шапка в сауната пък предпазва от вредните въздействия на парата. Има обаче, нещо, което не трябва да забравяте и това, че когато избирате своята шапка трябва да внимавате да не ви стои прекалено плътно, защото по този начин косата не може да диша. 

Грешка №13: Забравяне измиването на четките и гребените, които се използват
www.kesharadhya.wordpress.com
Вашият гребен трябва да се измива с топла вода поне веднъж седмично. Също така не забравяйте да подменяте своите гребени и четки редовно. 

Грешка №14: Твърде рядкото подстригване
www.stylecaster.com
От изключително значени е да подстригвате косата най-малко веднъж на два месеца. По този начин предпазвате косата си от заплитане и съответно от късане. 

Грешка №15: Спане с пусната коса
www.theodysseyonline.com
Когато косата ви е прекалено дълга и средно дълга е добре да я сплитате преди да си легнете. Това ще предотврати нейното заплитане и съответно сресването на сутринта ще е по-лесно и ще ви предпази от косопад. 


Източник: www.brightside.me
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"