Защо е важно да учим децата си на изкуството на интернет-самозащитата


В 21 век смартфоните са просто един обикновен аксесоар, както за възрастните, така и за учениците в училище. Те са като найлоновите торбички и като цветните маратонки. И докато 10-годишните прекарват голяма част от времето си или пред компютъра или над телефона в социалните мрежи, то те едва ли осъзнават, че всичко това крие някои опасности и определено там не винаги може да се срещне приятелска среда. Много често може да попаднем на расистки, сексистки или по друг начин обидни публикации. Всъщност трябва да намерим най-добрият начин, чрез който да намалим езика на омразата в социалните мрежи и като начало можем да започнем с научването на децата на някои установени правила. 


Кибертормозът
Кибератаките могат да представляват реална опасност за подрастващите- това установи скорошно изследване на Американската академия по педиатрия. Децата често са лесно манипулируеми, а това е предпоставка за кибертормоз. В детска възраст всеки от нас иска да се хареса на връстниците си, и дори на по-големите, и е склонен да прави неща, които не са най-правилният избор. Много често се случва децата да изживяват срам поради някакви техни характерни черти, защото езикът на омразата в Интернет и на много високо ниво. Има много групи във Facebook например, които са расистки насочени и могат да накарат много хора да се чувстват зле от това. Често в мрежата възникват споровe, които са на етническа основа, особено в днешно време, като имаме на лице терористични организации, заради които биват заклеймявани всички мюсюлмани. 
Софи жирафчето музикална дъска- www.sophiegiraffe.bg

Трябва да има начин всичко това да се спре или поне да се намали. Децата ни трябва да бъдат защитени и единствения начин за това е да ги научим на определени правила, които да спазват в Интернет, за да се избегне враждебната среда, която се създава за младите потребители. 
Обучението на децата може да бъде ефективен начин за промяна на мирогледа, защото така децата ще се чувстват уверени, че имат някакви инструменти, с които да контролират онлайн средите, в които активно участват. Те спокойно ще могат да предприемат действия, за да се чувстват в безопасност. Децата, които са таргет за тормоз могат да създадат алтернативни мрежи за тях и техните приятели и така да отразяват своите дейности. 
Увеличаването на правата на децата чрез определени правила може да доведе до малки победи като се започне от изтриване на обидни коментари и се стигне до докладване на зловредни страници. Тези опции вече са на разположение на всички потребители, но децата все още не са свикнали да ги използват, защото след като се почувстват зле, те по-скоро се затварят в себе си. Не трябва да е така, ние техните родители трябва да направим всичко възможно, за да ги уверим, че те са свободни сами да избират дигиталните си пространства. 
Дъждобрани Penny Scallan- www.Reia.bg
Промяна на игралната култура отвътре навън
Стереотипните представи за раса и пол продължават да се размножават и в игралната култура. 
В много игри все още играчите биват представяни с характеристика "бял", "мъж", "християнин" и т.н. Така например една от най-популярните компютърни игри Minecraft директно генерира бял мъж на име Стив за аватар. Има много момичета, които искат да играят като момичета и това е трудно, но все пак възможно, проблемът е, че не могат да играят с аватар, който е цветнокож. Би било страхотно ако децата изучават малко повече програмиране, с помощта на което ще могат да правят образа си в играта такъв, какъвто искат. 
www.code.org
В действителност това не е толкова трудно постижимо. Компютрите вече са неизменна част от нашето ежедневие и много от децата са доста по започнати с техниките, от възрастните. Следователно могат да бъдат обучавани още в ранна възраст на някои умения, които да им бъдат от полза. 
В крайна сметка онлайн културата е много важна, за да можем да възпитаваме децата си правилно. Трябва да се даде възможност на всички деца да бъдат създатели на тази онлайн култура.
Зайче-утешител за гушкане Peppa- www.Reia.bg

Източник: www.csn.org
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"