Следобедният сън на детето- Да или Не?


С растежа на вашето дете ви става все по-трудно да го накарате да спи следобед? Чудите се дали вече не е време да преустановите тази дрямка? Това е съвсем нормално и се случва на всичко родители и няма защо да се притеснявате. Ето няколко неща, които могат да ви помогнат в тази ситуация. 


Децата са изключително енергични, не спират да тичат, да скачат и да лудуват. Това обаче неизбежно води до по-честата умора. Ние родителите жадуваме за сън, особено когато сме уморени, но за разлика от нас децата не осъзнават неговата полза и особено от съня през деня. За тях това е просто ненужно и безсмислено прекъсване на забавлението и игрите. 
Трябва да се научите да правите разлика между дете, които силно се нуждае от следобеден сън и такова, на което сънят би се отразил добре, но не е така нужен. Ако вашето дете е от първата група, то задължително трябва да направите всичко необходимо, за да може сънят да е съществена и неизменна част от ежедневния график на малчугана. Ако обаче, детето е от втората група, то можете да замените следобедната дрямка с тиха и спокойна игра, която да "презареди" енергията. Ако детето има нужда то ще спи, а ако ли не ще се занимава с нещо, което му е приятно в определените за сън часове. Как обаче да се научите да правите разлика между двете групи и как да определите от коя е вашето дете?
Спални чували Grobag- www.grobag.bg
Детето се нуждае от сън. Ето кои са сигналите, които ще ви подскажат това:
--Когато дойде време за сън вашето дете не спори, не упорства, а даже напротив радва се и с удоволствие скача в кревата.
--Ако все пак отказва да легне в леглото, но същевременно заспива веднага щом го оставите там, значи има нужда от този сън.
--Сутрин вашето дете се събужда в прекрасно настроение, но пък през деня започва да става кисело и да търка очите си.
--В началото на деня е търпеливо, но с напредването му става нетърпеливо и раздразнително
--Когато детето ви пропуска следобедната дрямка и спи непробудно през нощта след това, но все пак се събужда в лошо настроение на следващата сутрин.
--С напредването на деня започва да се нарушава координацията на детето. То започва да пада по-често, затруднява се с някои дейности и не успява да се преоблече.
--Плаче по-често вечер.
--Независимо, че в следобедните часове детето е хиперактивно, то изглежда уморено.
--Записва в колата или докато гледа телевизия.
Спални чували Grobag- www.grobag.bg
Детето може да пропуска следобедната дрямка, но само от време на време. Ето кои са сигналите, които ще ви подскажат това:
--Детето има постоянно настроение през деня, освен в силно натоварените дни, в които наистина се е уморило от различни дейности.
--Като цяло детето ви е в добро настроение, но при по-висока активност или пък резки промени в ежедневието, то става капризно вечер.
--Когато го слагате да вземе дозата си следобеден сън, но то дълго време на може да заспи.
--Не виждате разлика ако детето пропусне един следобеден сън, но след няколко такива пропуска то става кисело.
--Вечер е готово за сън, а нощем спи непробудно.


Детето има нужда от почивка вместо сън.  Ето кои са сигналите, които ще ви подскажат това:
--Дори ако денят на детето е бил хиперактивен, неговото настроение остава без промени, дори и вечер.
--Лесно научва нови неща и няма проблем с концентрацията.
--Не заспива следобед, колкото и да се опитвате да го примамвате. 
--Ако все пак успее да заспи, това става много трудно и причинява среднощни събуждания.
--Детето ви се буди самичко и е в добро настроение
Термометър GroEgg-www.grobag.bg
Не трябва да забравяте, че децата не се отказват от следобедния си сън от веднъж. Нуждаят се от време, в което да свикнат, макар да не осъзнават това. Смята се, че са необходими няколко месеца, а вие можете да направите процеса по-лесен като:
--Ако планирате натоварен ден, то предвидете някакво време за почивка и не забравяйте да следите настроението на детето.
--Задължително бъдете подготвени за това, че малчуганът може да се нуждае да подремне, в колата или в парка. 
--Когато вашето дете не спи следобед е добре да го приспивате с половин час по-рано вечер, а на другия ден се погрижете то да е ангажирано, за да го върнете към нормалния му ритъм.
--Почивайте си заедно с мъника.
--Ако детето не е в настроение се опитайте да пренастроите деня му. Вечеряйте по-рано и го приспете по-рано. По-ранното заспиване не е проблем, когато детето има нужда от сън. 
Спални чували Grobag- www.grobag.bg


Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"