10-те най-здравословни храни на планетата


Да се стараем да се храним здравословно е наистина изключително полезно за всички нас. Това не винаги е много лесно като се има предвид, че в последно време продуктите, които купуваме от пазара не гарантират високо качество. Хубаво е когато сами можем да отглеждаме храните, които ядем, но когато това е невъзможно трябва внимателно да следим етикетите на продуктите и да внимаваме за плодовете и зеленчуците, които консумираме. Ето кои са 10-те най-полезни храни.
Оригинална кукла Lammily- www.Reia.bg
1. #Лимоните
Лимоните са тези, които могат да ни набавят 100% от нужния на организма ни витамин C. Всекидневният прием на лимони влияе положително на нивата на холестерол и същевременно укрепва костите. Цитрусовите флавоноиди, намиращи се в лимоните могат да инхибират растежа на ракови клетки и да подействат противовъзпалително.
Бърз съвет: Добавяйте резен лимон към своя чай, за да може организмът ви по-лесно да абсорбира антиоксидантите в чая.

2. #Броколи
Броколито е зеленчук, който съдържа повече от 100% от нужния дневен прием на витамин K и почти 200% от нужната доза витамин C- два от основните стълбове на здравото тяло. Приемът на броколи също е много подходящ при някои видове ракови заболявания. 
Бърз съвет: При термообработка в микровълнова фурна броколито запазва 90% от съдържанието на витамин C (ако се вари на пара запазва около 66%).

3. #Черен шоколад
Едно парченце черен шоколад на ден може да понижи кръвното налягане, което намалява риска от инфаркт и инсулт. Какаото на прах е богато на флавоноиди и антиоксиданти и съответно мазнините в черния шоколад не повишават нивата на холестерола. Какаовите полифеноли в черния шоколад намаляват риска от рак на дебелото черво. Колкото по-горчив, толкова по-добре. 
Бърз съвет: Черният шоколад съдържа 53, 5 милиграма флавоноиди, докато млечният има по-малко от 14 милиграма. Кой шоколад ще изберете?




4. #Картофи
Един червен картоф съдържа 66 микрограма фолиева киселина, което е приблизително същото количество, съдържащо се в една чаша спанак или броколи. Един сладък картоф съдържа полезния при борба с рак и повишаващия имунитета витамин А. 
Бърз съвет: Изяждайте по един сладък картоф преди основното хранене. Изследвания доказват, че това може да помогне да изгорите 25% повече калории след хранене, благодарение на устойчивото на мазнини нишесте. 

5. #Сьомгa
Сьомгата е богат източник на омега 3-мастни киселини, които са свързани с намаляване риска от депресия, сърдечни заболявания и рак. В 100 грама сьомга има наличие на нужната дневна доза ниацин, който предпазва от заболявания като Алцхаймер. 
Бърз съвет: За да бъдете красиви използвайте продукти, на козметични фирми, които използват сьомгата за техните продукти. Тя повишава производството на колаген и фибри за еластичност на кожата. 

6. #Орехи
Орехите са тези, които съдържат в себе си най-много омега 3-мастни киселини, намаляващи холестерола, от всички ядки. Омега 3-мастните киселини могат също да ви предпазят от рак и от вредното въздействие на слънцето. 
Бърз съвет: Яжте малко орехи за десерт след вечеря, защото мелатонинът, който те съдържат помага за регулиране на съня. 

7. #Авокадо
Според различни изследвания авокадото спомага за намаляване на холестерола с до 22%. Консумирайки авокадо ние си набавяме около 40% от дневната доза фолиева киселина, която намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. 
Бърз съвет: Добавете авокадо към салатата си и подобрете усвояването на ключови хранителни вещества като бета-каротин, 

8. #Чесън 
Чесънът е мощен борец срещу вируси и настинки. Той инхибира растежа на бактериите, включително на Ешерихия коли. Съдържанието на алицин в чесъна работи като противовъзпалително вещество и спомага за понижаване на кръвното налягане и холестерола. 
Бърз съвет: В дребния пресен чесън има най-високо съдържание на алицин. Имайте предвид, че термичната обработка на чесъна повече от 10 мин. е причина за загубата му на важните хранителни вещества. 

9. #Спанак
Спанакът съдържа лутеин и зеаксантин- двата имуностимулиращи антиоксиданта, важни за здравето на очите. Последните изследвания доказват, че при борбата с рака най-добър от плодовете и зеленчуците е точно спанакът. 
Бърз съвет: Опитайте страхотния коктейл със спанак. Смесете 1 ч. спанак, 1.ч.ч. настъргани моркови, 1 банан, 1 ч. ябълков сок и лед. 

10 #Бобови 
Яденето на бобови растения(грах, боб, леща) четири пъти седмично намалява риска от сърдечно заболявания с 22%. Същия навик може да намали и риска от рак на гърдата. 
Бърз съвет: Колкото по-тъмен е бобът, толкова повече антиоксиданти има в него. Изследване сочи, че в най-тъмният боб има с 40% повече антиоксиданти, отколкото в белия. 



Източник:www.fitnessmagazine.com

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"