Първото бебе ин витро в България


В днешно време създаването на деца в епруветка е широко използван метод и причините за това са много. Напрегнатият начин на живот, примесен с други здравословни проблеми води до невъзможността да се износи и роди дете по естествен път. За това в края на миналия век в Англия метода ин витро се превръща в истинска сензация. Това се случва в Кеймбридж през 1978г. когато се ражда Луиза Браун- първото официално признато дете оплодено чрез метода ин витро.
Луиза Браун- www.bilostalo.ru
Родителите на Луиза не могли да имат деца в продължение на 9 година и затова накрая решили да прибегнат до новия метод, разработен от английските учени Робърт Едуардс и Патрик Стептоу. Благодарение на тях на 25 юли 1978г. се ражда Луиза. Успехът не тези британски учени подарява надежда на много хора по целия свят. Вече има милиони деца, родили се по този начин и една от тях е сестрата на Луиза- Натали. Учените са имали съмнения, че момичетата родени ин витро ще бъдат безплодни, но на 20.12 2006г. Луиза опровергава тези притеснения като ражда здраво момче, заченато по естествен път. 
В България опитите за "бебе в епруветка" започват още през 1976г., в Медицинска академия. Тогава известни опити били постигнати само с гризачи. 
През 1988г. България става първата страна в Югоизточна Европа, в която се ражда "бебе в епруветка". Град Рила е щастливото място, а родителите са Таня и Крум Тирилови. Те били мили и обичащи се хора, но единственото нещо, което пречело на пълното им щастие била липсата на дете. 
По професия Таня била фризьорка, тя имала една извънматочна бременност, която била с тежки последици, а докторите дори казали, че вероятността да има деца е нищожна. След това семейството започнало да ходи по мъките и да се надява на чудо. И ето, че един ден Таня чула за един наистина добър доктор, за който се надявала да й помогне. Доцент Атанас Щерев. Отишла на преглед, но резултатите не били много обнадеждаващи. Единственият изход, който лекарят могъл да предложи е Таня да участва в експериментът "бебе в епруветка" или с други думи казано, технологията ин витро, която вече била позната в Англия. Таня имала нужда да помисли, всички нейни близки се опитвали да я разубедят като й казвали, че е опасно, че няма смисъл, че тя не е опитно зайче и не е необходимо да го прави. Младата жена обаче, искала дете на всяка цена и се съгласила да участва в експеримента. Е слава богу, че го е направила, защото резултатът бил успешен и тя заченала. 
Мексикански бижута за бременни Bola- www.Reia.bg
сп. Отечество
На 03. 01. 1988г. в Майчин дом на бял свят се появява Илияна- първото българско бебе, заченато ин витро. Бебето е напълно здраво, тежи 3,650кг, и е с дължина 52см.
Раждането е извършено чрез Цезарово сечение за по-голяма сигурност и с епидурална упойка, за да може майката да е в контакт с лекарите през цялото време. Таня е изключително щастлива от случилото се и казва: "Искам да пожелая много щастие на всички, които се грижеха за мен. А благодарността си с моя мъж изразяваме с това, че ще наречем рожбата си Илияна на моя доктор Илия Ватев, който извърши оплождането." Разбира се, Таня е благодарна на целия екип от лекари, които са помогнали Илияна да се роди. Малко известна подробност е, че една седмица след Илияна се ражда и второто бебе, което е оплодено ин витро. Това е Христо. 
Интересно е да се отбележи, че колкото и появата на Илияна да е най-щастливото събитие за Таня и Крум, то все пак е последвано и от негативни коментари от страна на по-възрастните им съграждани, чието мнение укорявало намесата на хората в делата на Господ. 
Когато Илияна била на година и половина нейният баща заминава за чужбина и повече не се връща. След време Таня се омъжва отново и ражда своето второ дете, заченато по естествен път, Докторите й казват, че първото дете било изпитание, а второто награда. 
Илияна заминава да живее при баща си в Америка и след завършването на университет тя започва работа в банка. Не след дълго се запознава с Данчо, който е българин от Добрич, отишъл на лятна бригада. Двамата млади се влюбват и се женят. Днес Илияна е истински щастлива. 
Gro Egg Термометър- www.grobag.bg


Източник:www.socbg.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"