Бременност и работа- съвместими ли са?


В последно време много често бива обсъждан въпросът дали е добре жените да работят докато са бременни, съвместими ли са работата и бременността и ако да, до кога? Много жени, които имат рискова бременност престават да работят още в началните месеци, но има и такива жени, които работят до край, защото бременността им протича без сериозни проблеми. Ето и няколко съвета, които биха ви помогнали да съчетаете работата си с бременността. 

1. Мога ли да работя през цялата ми бременност?
Ако вашата бременност протича без никакви усложнения и работата ви не включва излагането на организма ви на вредни химикали, то вие може да работите почти до деня, в който бебето се роди. Трябва обаче, да внимавате да не се преуморявате, защото това може да ви навреди. Бъдете спокойни и не се напрягайте излишно. 
Дайте си почивка. Ако ви е възможно гледайте да отидете някъде две-три седмици преди термина ви, релаксирайте и се поглезете, за да сте подготвени за раждането. Освен това може би тази ваканция ще ви е последна за неопределен период от време.
Софи жирафчето- любимата детска играчка- www.sophiegiraffe.bg

2. Как да поддържате професионалния си имидж с напредване на бременността?
Хубаво е да знаете как вашата бременност би повлияла на работата ви. В първия триместър е нормално да се уморявате, да чувствате определен дискомфорт и разсеяност. През втория триместър обаче, това чувство ще отмине, тъй като организмът ви вече се е адаптирал към промените, и е възможно да сте по-енергични и съсредоточени. Хубаво е да говорите за бременността си със свои близки, за да сте по-спокойни, не го правете на работа, не се оплаквайте от състоянието си защото това може да накара вашите началници да не ви позволят да работите до тогава докато искате и можете. 
Всеки път когато имате възможност да откраднете две-три минути свободно време се отдайте на релакс. Не мислете за работата, гледайте да помечтаете. 

3. Как да контролирам гаденето по време на работа?
www.bacfo.com
Голяма част от жените изпитват гадене в определен период от бременността и следователно има голям шанс това да се случва по време на работа. Говорете с вашия лекар относно този проблем и неговото облекчаване. 
Ако гаденето ви се случва често е хубаво винаги да имате под ръка найлонови торбички, кърпички и вода, за да не ви се налага постоянно да тичате до тоалетната. Ако все още не сте казали на шефа си, че сте бременна и все още не искате да го правите е добре да сте готови с някакво убедително обяснение в случай, че някой ви види да повръщате. 
Ако гаденето ви е често и продължително може би е по-добре да кажете на управителя си, че ще имате бебе, по-рано, отколкото сте предвидили. Това може да е трудно, защото вие не бихте искали някой да си мисли, че не си вършите работата пълноценно. 
Преди да споделите новината с колегите и с шефа си е добре да си направите сметка какви биха били вашите изисквания относно работата ви и това дали наистина ще имате възможност да бъдете 100% съсредоточени в дейностите си. 

4. Как да се чувствате удобно докато сте на работа?
Дори и работата ви да изисква минимални физически усилия, като да вдигате телефона, вие трябва да бъдете много внимателни и да се грижите за себе си по най-добрия начин. Ето някои съвети:

www.familyeducation.com
--Правете си почивки. Ако работата ви изисква да стоите прави е добре от време на време да сядате някъде и да вдигате краката си нависоко. Движението на мускулите помага течността, която е слязла във вашите крака отново да се върне нагоре по тялото и да избегнете подуването. 
--Движете се. Ако работата ви изисква продължително седене е добре на всеки два часа да ставате и да се раздвижвате. Това също ще облекчи подуването на краката и глезените и ще ви накара да се почувствате по-добре. Докато се разхождате е добре да правите и по някое упражнение за гърба. 
--Пийте много вода. Дръжте чаша или бутилка на бюрото си и гледайте винаги да е пълна. Това значи, често да се налага да ставате и да се раздвижвате, за да си напълните вода. Полезно е, затова го правете. 
--Обличайте се удобно. Носете удобни обувки и широки дрехи. Можете да опитвате носенето на чорапогащи или чорапи за бременни, за да облекчите подуването или разширените вени. 
--Не пропускайте да се храните. Яжте редовно храни, които не предизвикват вашето гадене. Избирайте възможно най-питателните такива и добавете фибри към тях, за да избегнете евентуален запек. 
--Бъдете внимателни с рутинните действия, които извършвате, защото бременните жени са изложени на по-голям риск от развитието на синдрома на карпалния канал. Това може да доведе до оплаквания и дразнене на китката. Гледайте да направите работното си място колкото се може по-комфортно. 
--Променете работното си място. Когато започнете да изпитвате дори малък дискомфорт от стола си например, си сложете ергономична възглавница. Не се колебайте да потърсите нужните за вас средства, които биха могли да ви облекчат.
--Намалете стреса. Ако не можете да премахнете напълно стреса на работното място е хубаво поне да се опитате да го намалите до минимум. Правете дълбоки дихателни упражнения, ходете на йога или просто се разхождайте сред природата. Гледайте да си почивате колкото се може повече. Ако се чувствате много уморени излезте за 15 мин. в обедна почивка и отидете в колата за една бърза дрямка. 
--Не прекалявайте. Недейте да оставате след работно време и намалете физическата активност на работното място. 
--Ако вашите колеги ви предлагат помощ, не отказвайте. 

5. Какви въпроси да задам на колегите, които вече са минали през това?
Ако имате късмет то на вашето работно място със сигурност ще има жени, които имат деца и съответно са преминали през това, през което преминавате вие сега. Има някои неща, които е добре да ги попитате като жени с опит. 
--Кога излязохте в майчинство?
--Как реагира началникът ви когато му казахте, че сте бременна?
--Как успявахте да се справяте с работата в последните месеци?
Неразливаща чаша Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg
--Как се справяхте с разсеяността?
--Ходехте ли в група за родители?
--Как намирате баланса между работа и семейство?
--Бяхте ли в състояние да работите с гъвкав график?

6. Кога трябва да спрете да работите?
Може да се наложи да спрете да работите по време на бременността ако:
--Вие сте изложени на риск от преждевременно раждане
--Очаквате близнаци
www.theparentbible.com
--Имате високо кръвно налягане и сте изложени на риск от прееклампсия
--Ако сте диагностицирани с предлежаща плацента(плацента превия)
--Имате цервикална недостатъчност или сте преживели спонтанен аборт
--Бебето ви не се развива правилно

7. Как да реагирате ако вашият началник не е благоразположен към състоянието ви.
Има много работодатели, които са положително настроени към бременността на свои служителки и се опитват да направят всичко възможно, за да може те да се чувстват добре. Други обаче, са далеч по-малко разбиращи. Отправят груби коментари или се оплакват от това, че бременността на дадена служителка прави нещата за тях много трудни. Според закона нито един началник, който има повече от 15 служители няма прави да ви дискриминира защото сте бременна. 
--Ако не можете да правите някои неща, поради бременността ви, вашият работодател трябва да се съобрази с това и да се отнася с вас като с всеки друг служител с временна трудова неработоспособност. Не трябва да ви карат да вдигате тежки предмети или да извършвате трудни за вас движения. Според закона вие имате право да отказвате до тогава, докато това не заплашва положението на фирмата, в която работите. 
--Ако ви се налага да вземете отпуск поради някакви усложнения по време на бременността, вашият работодател е длъжен да ви предостави такава възможност. 
--Ако все пак началникът ви не иска да се съобрази с вашето положение, то е добре да преосмислите дали има смисъл да оставете на това работно място и да прецените кое е най-добре за вас и вашето семейство.
Гъвкава гризалка So pure- Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg
8. Как да процедирате ако ви се налага да пътувате дълго до работата си?
Повечето жени могат спокойно да пътуват по време на бременността, но преди да ги направите е добре да се консултирате с лекаря си, особено ако ще го правите всеки ден. Задължително носете със себе си вашия медицински картон, за да можете да реагирате във всяка ситуация. Също така е добре да сте запознати с медицинските заведения по пътя. Най-добрият период за пътуване по принцип е вторият триместър, защото тогава вече го няма сутрешното гадене и все още не сте толкова уморени както през третия. 
Ако ви се налага да пътувате със самолет се консултирайте с лекаря си, защото такива пътувания не се препоръчват на бременни жени. 

9. Какво да правя ако работата ми е тежка?
--Ако работите тежки професии може да се наложи да направите някои промени по време на бременността. Някои проучвания показват, че жените, които работят тежка работа, свързана с периодично вдигане на тежки предмети са изложени на голям риск от преждевременно раждане, на риск от раждане на бебе с ниско тегло или пък от високо кръвно налягане, което може да доведе до усложнения. 
www.workingparents.lawye
--Ако работата ви е тежка наистина е добре да се консултирате с лекаря си и да се съгласите ако той ви посъветва да прекратите работната си дейност по-рано от предвиденото. 
--Ако обаче решите да работите трябва да сядате колкото се може по-често, както споменахме по-горе. Ако имате възможност да се смените с някой колега, чиито задължения са по-леки физически го направете. Ако все пак това е невъзможно тогава може би наистина е добре да преустановите работата си. 
--Ако работите с токсични вещества, разтворители и други химикали може би не е добре да работите, защото те могат да причинят спонтанен аборт, структурни дефекти при раждане, ненормално развитие на бебето и други. 
Много жени се опитват да запазят отпуската си и да я прибавят към майчинството, но все пак е добре да се опитвате да балансирате, за да имате здравословна бременност.
Възглавница за пътуване с ванилена гризалка Софи жирафчето- www.Reia.bg


Източник:www.babycenter.com


Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"