Да поплуваме заедно с нашето дете


Запознаването на бебето с водата още в най-ранна възраст има логика от гледна точка на безопасността и развитието му, а плуването е едно много забавно упражнение, което същевременно подпомага цялото тяло. Ето няколко съвета, които могат да ви бъдат от полза ако решите да приемете предизвикателството да плувате заедно с вашето дете. 


Кога можете да започнете да плувате с бебето си?
Най-добре е да изчакате да минат поне 6 седмици от раждането, за да започнете да плувате с бебето. Ако стартирате този процес по-рано е възможно развиване на инфекции. Ако сте родили чрез Цезарово сечение е добре да се консултирате с лекаря си, защото той да ви посъветва да изчакате по-дълго време. Дори обаче, да сте родили нормално то вие ще кървите през първите седмици, което значи, че не е възможно да отидете да плувате. 
Всъщност вашето бебе може да започне класове по плуване във всеки един момент, но повечето такива стартират след 6-я месец. А ако вие много държите това да се случи преди това, вашият партньор може да го заведе на басейн. Специалистите смятат, че не е необходимо да се чака първата имунизация, за да може бебето да стартира плуването. 
Ако вашето бебе е под 6 месеца трябва да го водите на място, на което водата е около 32C градуса и е предназначено за малки деца, защото големите басейни са много студени и не са подходящи за тях.
Обувки за плаж Jakabel- www.Reia.bg
От какво имате нужда на басейна
--На първо място във вашият списък трябва да стоят памперсите или пелените за многократна употреба, защото всичко се случва.
--Термоустойчиво шише с храна, защото след плуването ще се наложи да нахраните детето си
--Кърпа с качулка или халат, за да можете да подсушите детето след като излезете от басейна
--Някаква твърда храна, защото водата кара бебетата да огладняват и може би само мляко няма да утоли глада на малчугана
--Вземете някакви играчки на бебето, подходящи за водата, за да направите атмосферата по-забавна
--Постелка за преповиване
www.marianswimmingpool.com
Как да предпазвате бебето във водата?
--Първо се уверете, че в басейна е достатъчно топло и ако се наложи поискайте да измерят температурата пред вас. Дръжте бебето във водата потопено до раменете, за да му е достатъчно топло и го движете във водата. 
--Ако бебето ви започне да трепери веднага го извадете от водата и го завийте с топла кърпа. Бебетата понижават температурата на тялото си много по-бързо, отколкото възрастните.
--Започнете със сесии от по 10 минути и постепенно ги увеличавайте до 20. Ако бебето ви е под една година не го дръжте във водата повече от 30 минути. 
--Ако вашето дете има някаква настинка или вирус не е добра идея да го водите на басейн. Също така ако бебчето има проблемно коремче не трябва да плува, дори е добре след като се изчисти да се изчака 48 часа преди водната гимнастика.
--Ако бебето ви има проблемна кожа е добре предварително да се консултирате с лекар, който да ви посъветва за това дали хлорът няма да дразни наранените места. 
--Винаги след плуване изкъпете добре бебето, за да отстраните натрупания хлор и след това намажете с овлажняващ крем. 


Какво да правите когато заведете бебето на басейн, но не в клас по плуване?
--Започнете да вкарвате бебето във водата плавно и спокойно. Направете времето в басейна забавно. Пръскайте внимателно вода по тялото му и леко го местете във водата, за да може да свикне с нея. 
--Ако за първи път посещавате басейн изберете време, в което той не е много препълнен. Позвънете по телефона, за да разберете дали е достъпен за колички и дали има място, на което да смените памперса на детето си. Хубаво е да помолите някой приятел да ви придружи и да се присъедини към вашето майка-бебе начинание. Ако вие се чувствате спокойни и уверени и вашето дете ще бъде спокойно и няма да се страхува. 
Карусел- музикална кутия Софи и приятели-www.sophiegiraffe.bg
Има много неща, които можете да направите, за да може времето в басейна да бъде забавно и да помогнете за стимулиране доверието на детето във водата. 
--Задължително докато сте в басейна стойте близо и поддържайте непрекъснат контакт с очите.
--Когато усетите, че и вие и детето сте по-уверени можете да отпуснете ръцете си до изправено състояние и да движите детето около вас.
--Говорете на бебето постоянно със спокоен тон и с похвали
--Нека вашето дете пръска вода и си играе с играчките за баня, които сте взели
--Покажете на бебето как се правят балончета с уста във водата, това е един много важен урок, защото така то се научава, че духайки не може да погълне вода  
--Ако детето ви е достатъчно голямо, можете да хвърлите някоя от играчките на някакво разстояние и да го накарате да стигне до нея
--Насърчавайте детето да рита с крачета


Какво да правите ако вие не можете да плувате, трябва ли бебето да плува?
--Независимо дали вие сте запален плувец или това не е вашият спорт е добре да позволите на бебето да се възползва от плюсовете, които може да му даде плуването. Вие самите можете да вземете няколко урока преди да отидете с детето на басейн или просто можете да го запишете в клас по плуване, така ще се успокоите, че то ще бъде добре след като видите и другите деца и освен това е чудесен начин да се запознаете и с други родители. 
--Да се научите да се наслаждавате на водата заедно с бебето ви ще засили връзката между вас и освен това ще ви накара да се чувствате по-положително настроени към плуването
www.hellomagazine.com
Какво се случва в класовете по плуване?
--Бебешките класове по плуване обикновено се състоят от малки групи деца и техните родители. 
--Винаги има класове за начинаещи, за средно ниво и за напреднали. Учителите по плуване се стараят да направят часовете забавни и да насърчават ученето чрез игра.
-- По принцип бебета се раждат със минимален инстинкт за плуване и учителите обикновено се стараят да доразвият тези рефлекси
--Както вече казахме контактът с очите е много важен
--След като вашето дете е достатъчно уверено във водата учителят ще започне да го насърчава да плува под вода
--Всеки един родител е доста притеснен относно това бебето му да плува, но трябва да знаете, че децата наистина се раждат с естествен афинитет към водата. Освен това техният плувен рефлекс е силно активен до 6 месец. Когато бебето се потопи под вода то автоматично спира да диша, за да предпази дробовете си от навлизане на течност и едновременно с това започва движения с ръце и крака, за да изплува на повърхността. 

Ако искате да запишете бебето си на уроци по плуване попитайте къде във вашия град се провеждат такива.
Столче за кола Renolux Stefix 2-3 romeo, 3-10 години- www.Reia.bg


Източник: www.babycentre.co.uk
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"