9 рефлекса на новороденото

Тъй като бебетата са ограничени в контрола на тялото си, майката природа им е дала много вродени умения за оцеляване. Понякога тези бебешките рефлекси могат да накарат бебето да изглежда сякаш е нервно, защото се друса или рита с крачета, но всъщност това са признаци, че всичко в тялото му работи добре и инстинктите му също. Една част от тези рефлекси изчезват с времето, защото тялото на детето вече е по-организирано и то не се нуждае от тях. Можете да проверите дали всичко с детето ви е наред с няколко лесни трика

Прочетете още: Кого да изберем за кръстник на нашето дете? 

1. Какво е това "Рефлекс на търсене"
Погалете с ръка едната буза на детето с пръсти или го докоснете по крайчето на устата и ще видите, че то инстинктивно се обръща, за да потърси дразнителя и да го засуче. Това е основен инстинкт за оцеляване и може да бъде в помощ на кърмещите майки, които се опитват да научат децата си да засучат. 
Кога изчезва: Този рефлекс изчезва около 4-я месец. 
Спални чували Grobag.bg- www.grobag.bg
2. Какво е това "Моро рефлекс или рефлекс на стряскането"
Задръжте бебето си изправено за известно време като го придържате с ръце под мишниците а с пръсти подпирате врата му. След това бавно махнете ръце от врата му и ще видите как то ще разпери ръце сякаш иска да ви каже да го гушнете. То ще се изплаши и ще забележите как се разтреперва, ококорва се, сгушва глава в раменете и я отмята назад. Неочаквани силни шумове могат да предизвикат този инстинкт и дори могат да накарат бебето да се разплаче.
Кога изчезва: Този рефлекс изчезва около 2-я месец
www.parenting.com
3. Какво е това "Рефлекс на ходене"
Ако държите бебето под мишниците вдигнато и постепенно го приближите към земята ще видите, че то инстинктивно ще постави единия крак пред другия и едва ли не ще започне да "ходи" на място
Кога изчезва: Този рефлекс изчезва около 2-я месец и може би е начин природата да покаже на бебето, че все още не е готово да ходи.


4. Какво е това "Палмарен рефлекс или рефлекс на хващането (Робинзон)"
Погалете бебето си с пръсти по дланта и ще видите как то веднага свива пръстчета и започва да стиска. Това е начин бебето да достигне до вас и да се възползва от контакта с кожата ви колкото се може по-дълго. Ако го погалите по стъпалото то отново ще свие пръстечата си. 
Кога изчезва: Този рефлекс изчезва постепенно като започва от 3-я месец
www.parenting.com
5. Какво е това "Тоничен рефлекс или рефлекс на фехтовача"
Когато вашето дете лежи по гръб, обърнете главата му надясно и ще видите, че то изправя десните си краче и ръчичка, а срещуположните остават свити. Тази поза прилича на позата, която заемат фехтовачите и затова рефлексът е познат като рефлекс на фехтовача. Лекарите все още не са наясно каква е функцията на този рефлекс, но определено той помага на детето по някакъв начин да контролира крайниците си. 
Кога изчезва: Този рефлекс изчезва между 4-я и 5-я месец


6. Какво е това "Правилни рефлекси"
Внимателно поставете одеяло върху лицето на бебето. Ще видите как то автоматично започва да клати глава, опитвайки се да се освободи. Това е инстинкт за самозащита и се развива все повече и повече. Така например когато детето се учи да сяда, то инстинктивно поставя ръката си отдолу, за да се предпази от падане. 
Кога изчезва: Този рефлекс изчезва към края на първата година, когато мускулният контрол се подобри.
Бебешка козметика Kokona- www.Reia.bg
7. Какво е това "Рефлекс на избутване с език"
Докоснете езика на бебето с върха на лъжица и наблюдавайте как то я избутва навън. Този инстинкт предпазва децата от задавяне с различни чужди предмети. 
Кога изчезва: Този рефлекс изчезва около 4-я и 6-я месец когато детето започва да се захранва с твърда храна. Изключение правят децата, които имат рефлукс. 

8. Какво е това "Рефлекс на плуване"
Ако се опитате да потопите за миг бебето във вода ще видите, че то автоматично спира да диша, за да предпази дробовете си от навлизането на течност, Едновременно с това започва да маха с ръце и крака, за да се пита да излезе на повърхността. 
Кога изчезва: Този рефлекс изчезва около 6-я месец 
www.amusingplanet.com
9. Какво е това "Рефлекс за сучене"
През първите два месеца от живота на бебето сученето се дължи на рефлекс. Сложете нещо в устата ми и ще видите, че то инстинктивно ще започне да го суче. 
Кога изчезва: Този рефлекс изчезва около 2-я месец и бива заменен от осъзнато сучене. 
Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg

Източник: www.parenting.com


Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"