Кого да изберем за кръстник на нашето дете?


Според немската акушерка Ува Майнер когато създаваме едно дете и след това го родим, то ние всъщност раждаме бъдещето. Отговорността е наистина много голяма, а задълженията са свързани с това какъв човек бихме искали да дадем на планетата. Родителите трябва да са наясно предварително как ще възпитават детето си, дали ще го посветят във вярата или няма да наблягат толкова на този процес и ще оставят когато детето порасте само да реши в какво да вярва и в какво не и какви да бъдат неговите убеждения. 



Днес повечето семейства кръщават своите деца в църква като по този начин им отварят вратата към Иисус. По принцип детето може да бъде въведено в Светото тайнство Кръщение след като са минали 40 дни от неговото раждане. Това разбира се, не е задължително, много семейства изчакват докато детето порасте, други се съобразяват с времето, а трети избират да кръстят детето си заедно с друго дете. Всъщност въвеждането в религията може да се извърши по всяко време и на всяка възраст. 
Костенурката Марго-www.sophiegiraffe.bg
За да може едно дете да бъде кръстено родителите му трябва да изберат човек, който да му стане кръстник. Кръстникът е духовният баща на това дете и като такъв има задачата да допринесе с всичко необходимо за възпитанието и щастието на своя кръщелник. От религиозна гледна точка кръстникът въвежда детето във вярата, разяснява му Библията и го запознава с обичаите и нравите, характерни за християните. 
Изборът на кръстник изглежда много лесен, но всъщност това не винаги е така. Този човек трябва да бъде пример в живота на детето и да може да съчетава едновременно ролите на родител, приятел и учител. Според религията духовният баща трябва да бъде кръстен, да е източно-православен християнин и да е вярващ. От светска гледна точка обаче, традициите търпят доста промени през годините. Обикновено кръстник на детето е кумът на майката и бащата, но както знаем в днешно време много семейства живеят без брак и съответно родителите трябва да изберат духовен водач на детето. От една страна най-добрата приятелка или приятел обикновено са достойни да заемат това място, защото винаги сте били заедно, в добро, в лошо, в смях и сълзи, но трябва добре да помисли за това дали този човек наистина може да поеме тази отговорност. Хубаво е да се разгледат всички факти и да се анализира добре ситуацията преди да се вземе крайно решение. 



www.newbridgeparish.ie
За да сте сигурни, че човекът, който ще стане духовен баща на вашето дете ще бъде такъв наистина е добре да се изолирате по някакъв начин от чувствата и емоциите в сърцето ви и да се опитате да мислите трезво. Защото вашият най-близък приятел може да е страхотен човек и да се забавлявате добре заедно, но същевременно може да се отнася с пренебрежение към своите задължения като кръстник. Ако ваши близки настояват да бъдат кръстници недейте да склонявате глава само заради това, че те наистина го искат и след като са ваши близки вие сте длъжни да се съгласите. Не забравяйте, че този човек ще бъде до детето ви цял живот. 
Най-подходящ за кръстник е човек, с който имате отношения, които са изпитани многократно във времето. Човек, който да обича децата и да държи на връзката си с вашето. Според църквата няма ограничения за това дали кръстникът да бъде мъж или жена, но в миналото предпочитанията обикновено са били насочени към кумът, защото се е смятало, че мъжът, като глава на семейството, може да бъде натоварен с подобен тип отговорност. В днешно време повечето майки искат жена да кръсти мъника, защото вярват в майчинския инстинкт, в загрижеността и и любвеобвилността, характерни за женския пол. 
По време на ритуала кръстникът преоблича детето. Това е ритуал, който се случва и на първия учебен ден и на други важни за детето събития. Детето трябва да получи талисман от своя духовен баща, който обикновено е кръстче, златно, сребърно или от обикновен метал. 
Бебешка козметика BEBINO- Kokona-www.Reia.bg


Happy mama
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"