6 причини, поради които чистотата може да бъде опасна?


Всяко уважаващо себе си семейство се старае в къщата му да цари уют, да бъде чисто и подредено. За да могат децата ни да бъдат здрави ние правим всичко по силите си домът ни да бъде чист. Според проучвания обаче, това не винаги е много полезно, защото повечето препарати, които използваме съдържат в себе си вредни вещества, които могат да ни навредят.
Препаратите в много случаи могат да причинят главоболие, гадене, затруднено дишане, различни възпаления, увреждания на белите дробове и дори рак. Помислете си и се сетете колко пъти сте се чувствали отпаднали, виело ви се е свят или сте били неразположени след като сте почиствали дома си. Вероятно много и това не се дължи само на умората от самия процес на чистене, а и на препаратите, които ползвате. Може би е време да преосмислите начина на хигиенизиране. Ето някои медикаменти, с които трябва да бъдете много внимателни:


1. Перилни препарати и омекотители за дрехи
Те съдържат вещества, които могат да причинят химическа чувствителност, която често се проявява като обикновена настинка, но също така се могат да предизвикат сърбежи от изпраните дрехи. Ако усетите, че имате подобен тип чувствителност можете да замените тези препарати с био продукти, които съдържат натурални съставки. Също така гледайте да използвате естествени ароматизатори за дрехите вместо омекотител. 

www.rd.com
2. Ароматни тоалетни блокчета
Всички искаме в тоалетното помещение да ухае добре, но ароматните тоалетни блокчета са много опасни. Те съдържат смятаното за канцерогенно хлорирано съединение парадихлорбензол, което може да повлияе зле на черния дроб. Тук отново можете да замените тези блокчета с естествени аромати, като лавандула или лимон. 
Сбруя за стол Gro- www.grobag.bg
3. Белина
Белината е позната с високото си съдържание на хлор. Той е най-опасният от всички почистващи продукти, особено когато го вдишваме или го смесваме с други подобни продукти. В този случай се получават реакции, които произвеждат хлорин и солна киселина. Всичко това може да доведе до дразнения на белите дробове и съответно до затруднения в дишането. Вместо да използвате белина можете да я замените с окислители, които са на основата на белина или избелващи препарати, които съдържат натрии. 
www.shienelopez.wordpress.com
4. Препарати за измиване на съдове
В рекламите на всички препарати за съдове се подчертава, че съдържат антибактериални вещества. Тези вещества обаче, са напълно ненужни и освен това могат да бъдат много опасни. В някои препарати се съдържат антибиотици като трихлозан, които могат да бъдат вредни както за децата, така и за възрастните. 


5. Общи почистващи препарати
Повечето препарати съдържат феноли. Прекаленото им натрупване в организма може да доведе до репродуктивни проблеми. 
Ученически чанти и раници- www.Reia.bg
6. Инсектициди
Инсектицидите съдържат дихлорометан, който причинява главоболие, замаяност, дерматит, дори сърдечна аритмия. Има естествени начини да се отървете от насекомите. Можете да използвате босилек, карамфил, магданоз или люспи от лук, които могат да прогонят мухите и комарите, а пък обелките от краставици са срещу хлебарките. 

Преди да си закупите определените препарати за почистване и освежаване внимателно прочитайте техния състав и начин на ползване. Недейте да употребявате даден препарат за нещо, за което не е предназначен и не смесвайте два или повече препарата. Когато започнете да чистите задължително слагайте ръкавици, които да предпазват кожата ви и след това затваряйте добре флаконите. Уверете се, че вашите деца, както и домашните ви любимци нямат достъп до препаратите, а пък ако сте бременна просто е задължително да преустановите използването на медикаменти с високо химично съдържание. Когато чистите дома си имайте предвид, че всички химични елементи, които се съдържат в препаратите, които използвате остават след това в килимите, по мебелите и т.н., затова е важно да проветрявате помещението. 
Подаръчен сет в чанта Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg


Източник: www.babyspace.bg
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"