10 възможни риска за безопасност около дома, за които трябва да внимаваме

   

Грижата за дома е една от най-трудните задачи, за всяко семейство. Освен всички задължения, включващи чистене, готвене, подредба и изобщо създаване на уют, не може да не се обърне внимание и на безопасността, особено когато вкъщи има деца, защото за съжаление има редица рискове, които се крият у дома.
Няма защо да се притеснявате, защото ние от Happy mama сме подбрали няколко ценни съвета, които ще ви помогнат да се отървете от тези опасения. Категоризирахме 10-те най-чести опасения, заедно с нещата, които можете да направите, за да ги неутрализирате.    

1. Падане
www.preciouslife2.blog.fc2.com

Независимо дали става въпрос за подхлъзване в банята или за падане по стълбите, нараняванията след нещо такова са най-често срещаните рискове в ежедневието.  
Стъпки, чрез които да сведете рисковете до минимум.
  • Стълбища: Уверете се, че всички стълбища имат подходящо осветление и солидни парапети, особено ако вкъщи има малки деца. 
  • Банята: Поставете подходящи стелки, за да може да не се хлъзгате когато подът е мокър. Уверете се, че ваната има здрав парапет, който да подпомага както децата, така и по-възрастните членове на семейството, когато влизат и излизат.

  • 2. Опасност от пожар

Много неща вкъщи могат да доведат до пожар, като се започне от свещичка и се стигне до забравен включен електрически уред. Има няколко неща, които можете да направите, за да предотвратите този риск.  

Как да сведем риска до минимум 

  • Противопожарни аларми: Уверете се, че противопожарните аларми са инсталирани добре навсякъде и редовно проверявайте дали батериите им не са за подмяна. По този начин ще сте сигурни, че дори при най-малката опасност от пожар те ще се активират. 
    www.nsc.org
  • Свещи: Никога недейте да оставяте запалените свещи без надзор и не ги дръжте близо до пердета или покривки.
  • Електрически уреди и кабели: Трябва да сте абсолютно сигурни, че електрическите ви уреди работят добре, а кабелите им не са протрити. Никога не претоварвайте контактите. Добра практика е да изключвате малките уреди, като тостера например, когато не го ползвате. 

  • 3. Въглероден окис
    Случайното отравяне с въглероден окис се случва все по-често.Това, което прави въглеродният окис така заплашителен е, че нито може да се види, нито може да се усети миризмата му. 
     Как да сведем риска до минимум 
  • Детектори и аларми: Можете да осигурите безопасност на семейството си като инсталирате детектор за въглероден окис, който да ви предупреждава ако той достигне високи нива, които са заплашителни. 
4. Опасност от задавяне
    Когато вечеряте е възможно някой от семейството да погълне малка частица, от която да се задави, а това може да се превърне в много голям проблем. Това разбира се, може да се случи не само на вечеря или изобщо когато се храним. Много често малките деца поглъщат различни елементи от своите играчки, които лесно могат да блокират дихателните пътища. 
    Как да се предпазим: 
  • Огледайте се добре: За да предпазите децата си от този риск е добре да преглеждате внимателно играчките за малки частици, които могат да се отделят и да се погълнат лесно от най-малките. Освен това е добре да проверявате по ъглите, както и по мебелите дали не е останало нещо, което може да бъде интересно за детската уста.
    www.raisingchildren.net.au
  • Съхранявайте опасните храни извън обсега на децата: Бъдете сигурни, че храните, като ядките и бонбоните например, са поставени на място, до което децата не могат да достигнат, като например в някой висок шкаф. Освен това е добре да следите дали вашето дете сдъвква добре малките храни. 
  • 5. Остри предмети
 Опасността от остри предмети у дома е съвсем ясна. За съжаление редица от ежедневните нужди изискват употребата на предмети, които имат остри върхове.

Как да намалим риска до минимум:
  • В кухнята: Инцидентите с ножове и други остри предмети в кухнята могат да доведат до редица сериозни порязвания, които дори налагат зашиване. Най-добрият начин, по който можете да намалите риска от такива наранявания е да се уверите, че острите предмети се съхраняват добре и дори са заключени в отделни шкафове, особено ако имате малки деца. Основен друг начин е разбира се, да бъдете внимателни при използването им. 
    www.friendshipcircle.org
  • В двора: Греблата, трионите и косачките представляват реална опасност от наранявания. Винаги почиствайте добре всички тези инструменти и ги прибирайте в гаража или на безопасно за децата място. Много е важно когато ги използвате да не позволявате нищо да ви отвлича вниманието и да бъдете максимално концентрирани.
  • 6. Бои и химикали

    Вие току-що сте завършили ремонта във вашия дом и нямате търпение да покажете на своите приятели, това, което сте постигнали. Но преди това е добре да се уверите, че случайно не сте създали някакви рискове за безопасността на своите гости. 
    Как да сведем риска до минимум:
  • Боята: Не забравяйте да съхранявате боите далеч от обсега на деца. Никога не поставяйте боята в различен контейнер от този, в който по принцип тя стои, защото детето ви може да реши, че това е нещо интересно за него, което ще ви постави в много рискова ситуация. 
  • Препарати: Винаги дръжте всички препарати в отделен шкаф, който дори е добре за заключвате. А пестицидите и другите продукти като терпентин например дръжте в заключен шкаф в гаража. 
    www.buzzfeed.com
7. Кабели и въжета
    Кабелите и въжетата могат да представляват сериозна опасност от удушване за малките деца и бебетата. 
Стъпки, чрез които да минимизираме риска:

  • Местоположение: Никога не поставяйте детското креватче до прозореца, където може да има висящи въжета от щорите например.
  • Кабелите: За да предпазите децата от заплитане в различни кабели е най-добре да ги отрежете до такава дължина, която е необходима за нужното разстояние. Недейте да оставяте свободен кабел, в който детето ви ще може да се оплете. Гледайте в дома ви да има колкото се може по-малко кабели.  
    www.mistersparkyfw.com
  • 8. Банята

    Доказано е, че повечето инциденти у дома стават именно в баните. В допълнение към риска от подхлъзване на мокрия под може да се добави и това, че това помещение е дом на различни химикали, както в сапуните, така и в гримовете и парфюмите. Предвид тези толкова много опасности, криещи се в тази малка стая е нужно да бъдем особено внимателни. 
    Как да минимизираме рисковете:
  • Медикаменти: Сложете ключ или специална брава на шкафовете, в които държите лекарствата и тоалетните си принадлежности. Ако имате някои лекарства, които са опасни е добре да ги поставите на отделно място, до което само човекът, нуждаещ се от тях да има достъп. 
  • Подхлъзване: Направете някакви парапети, които да помагат при мокър под. 
    www.bathroom.janajustice.com
  • 9. Съдомиялните машини

    Съдомиялните машини са наистина едно истинско улеснение за домакинството. те улесняват работата в кухнята и освен това спестяват време. Но колкото и да са невероятни тези уреди, те крият рискове, особено за малките деца. 
    Как да минимизираме рисковете:
  • Вилици и ножове: Можете да предпазите децата си от острите върхове на ножовете и вилиците като ги поставяте с върховете надолу в коша за съдове.
  • Препарат: Никога не пълнете дозатора със сапун ако нямате намерение да ползвате съдомиялната и освен това след всяко цикъл почистете добре от остатъците. 
  • Пара и гореща вода: Уверете се добре, че вашата миялна машина е затворена добре и няма опасност там да се мушнат малките детски ръчички, защото има вероятност да се опарят, особено в края на цикъла на измиване. 
  • 10. Печки

    Печките представляват опасност не само защото са горещи, но и защото ако детето реши да отвори вратата на печката е възможно да притисне своите ръчички след като се опита да я затвори. 
    Как да минимизираме рисковете:
  • Изгаряния: Опитвайте се да използвате повече задните котлони, когато това е възможно, защото те са по-трудни за достигане от най-малките. Никога не поставяйте примамливи продукти за децата като бисквити или бонбони, дори когато печката не е в употреба.  
    www.dishmag.com
  • Преобръщане: Избягвайте местенето и обръщането на печката, защото това създава риска да я закрепите не достатъчно добре и това да доведе до отваряне на фурната и съответно до инциденти. 
      Осигуряването на безопасността на цялото семейство си е работа на пълен работен ден. Ако обръщате внимание на опасностите и правите всичко възможно да намалите риска от тях, то тогава тази работа би била по-лека. Никой обаче, не може да бъде дежурен през цялото време, затова потърсете помощта на системите за сигурност. 
      В допълнение искаме да споменем, че системите за сигурност предлагат и защита от разстояние, а именно вие можете да проверявате какво се случва в дома ви дори когато не сте там.  



Източник: http://www.safewise.com/
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"