Как диетата и начинът на живот на бащата влияят на развитието на бебето


 Бременните жени са съветвани да променят хранителния си режим докато носят детето в утробата си. Но когато става дума за влияние върху новороденото каква е ролята на бащата? Две нови изследвания, проведени от Американската асоциация за напредък на науката, разкриват как диетите на бащите могат да имат достатъчно мощно влияние върху гените на тяхното потомство чрез семенната си течност. 
  В първото проучване учените са оплодили яйца на група мишки, като използвали семенна течност от мъжки мишки, които са хранени с богата на мазнини храна и на такива, които са хранени по нормален хранителен режим. След като бебетата на мишките били родени, учените проследили теглото им, непоносимостта им към глюкоза, както и инсулиновата им резистентност. След седем седмици, бебетата на мишките, чиито бащи са били хранени с храна с високо съдържание на мазнини са развили нарушен глюкозен толеранс и инсулинова резистентност - и двете са симптоми на диабет. На петнадесетата седмица състоянието им силно се влошило и станало тежко. Това ясно показва, че дори бащата да няма здравословен проблем, то неговото хранене оказва силни влияние върху потомството му в дългосрочен план.    Всичко се свежда до мъжките гени, които се предават чрез семенната течност. Всички знаем, че ДНК и РНК играят ключови роли в генетиката и имат различни отговорности вътре в тялото. ДНК трансферира генетичната информация, а РНК действа като пратеник, който превежда генетичната информация и следи за активността на гените в ранното развитие.      
   
   Друго изследване се концентрира върху наличието на витамин B9 или с други думи казано, фолиева киселина. Тя се съдържа най-вече в зелените листни зеленчуци, зърнени храни, плодове и месо. Известно е, че за да се предотврати риска от спонтанен аборт  и вродени дефекти, майката трябва да получава достатъчно количество фолиева киселина. Изследванията показват, че фолиевата киселна, приемана от бащата преди зачеването също играе важна роля. Затова мъжете трябва да обърнат сериозно внимание на храненето си в периода на зачеване на децата си. 
  
 Въпреки факта, че фолиевата киселина вече се добавя към различни храни, то мъжете, които приемат високо съдържание на мазнини, ядат т. нар. Fast Food или са с наднормено тегло не винаги имат добър метаболизъм и съответно не могат да усвоят добре B9. Опитите с мишките доказват, че наличието на фолиева киселна предпазва плода от вродени аномалии. 

  И двете изследвания показват, че бъдещите бащи трябва много сериозно да обмисля какво слагат в устата си, това, за това, с което се хранят и това, което пият, защото в крайна сметка те преодпределят следващото поколение. 

Източник: http://www.medicaldaily.com/
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"