Ходенето на пръсти при бебетата


Прохождането на детето е един от най-важните етапи в неговото развитие, затова е необходимо този процес да се следи внимателно от родителите. Има мнения, че колкото по-рано проходи едно дете, толкова по-добре. Според видни специалисти обаче, това не е точно така. Прохождането преди 11-я месец може да зарадва родителите и да ги накара да насърчават детето още повече, но може и да предизвика проблеми като деформация на крачетата и съответно изграждането на една патешка походка напред във времето. В началото на прохождането е съвсем нормално за детето да има леко клатушкане в походката и замятане на крачетата, това е т.нар. "бебешка походка". Понякога това може да притесни някои родители и те да потърсят консултация със специалист, но всъщност обикновено причината за това е все още неразвитата походка и е необходимо да се изчака определено време, за да може детското стъпало, което до 2-та година е плоско(дюстабан), да се развие напълно. 
www.babycenter.com
Ходенето на пръсти е често срещано при прохождащите деца. Има случи, в които това се проявява за много кратко време, но има и такива, в които явлението е по-продължително. Като цяло това зависи от времето, което е необходимо на малкия човек, за да усъвършенства своите движения. Ходенето на пръсти не може да се нарече проблем, но ако продължи много дълго време, може да доведе до такива, защото по този начин се натоварват определени групи мускули повече от други, както и гръбнака на детето. 
Като начало е добре да си изясним причините, поради които децата ходят на пръсти, защото по този начин ще можем да си направим нужните изводи и да предприемем мерки ако се налага. 
Когато един човек прави една крачка, той включва в това редица мускули и стави. Първоначално свива своето коляно, а след това го разгъва, за да пристъпи напред, петата поема цялата част на тялото и след това е прехвърля в предната част. Когато обаче, малките деца стъпват на пръсти всички тези движения отпадат и съответно за тях е по-лесно да се придвижват. По този начин обаче, се натоварват мускулите на цялото тяло, защото детето се опитва да запази равновесие. Може дори да се каже, че всъщност ходенето на пръсти е по-трудно от това на цяло ходило, затова ето няколко съвета, които могат да ви бъдат от полза, за да помогнете по-бързо на детето си да ходи с цяло ходило. 
Обувки за плуване и плаж Jacabel- www.Reia.bg
1. Гимнастиката за ходилата е наистина полезна. Опитвайте се да допирате детските петички една в друга, карайте малчуганите да тропат с крачета и пети, за да ги усетят по-добре. И накрая, е добре да практикувате патешко ходене и клякания, за да може да се развие способността за сгъване и разгъване на коляното. 

2. Правете масаж на ходилата на детето. Това спомага за доброто развитие на стъпалата и освен това кара детето да се чувства добре. Научете за масажите на бебето тук: http://www.happymama.bg/2016/12/blog-post_20.html#more

3. Хубаво е да карате детето да се опитва да ходи по различни повърхности, за да може да усети "почвата под краката си". Пример за това е пясъка на морето, мрамор или асфалт или камъчета.

4. Съществуват разбира се и средства, които се предлагат в различните магазини и могат да усъвършенстват ходенето. Килимчетата за баня или по-скоро за вана са много подходящи. Те обикновено за силиконови, за да предпазят от подхлъзване и същевременно са фигурални, което стимулира осезанието на бебешките крачета. Има и подходящи масажори за ходила, които да развиват ходилото. 
Матраче за игра- Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg
Не забравяйте, че ходенето на пръсти е характерно за най-малките, ако това се среща при вече големи деца може би е знак за някакво заболяване. Причината може да е вродено скъсено ахилесово сухожилие, детска церебрална парализа, аутизъм и други. Добре е да се консултирате с ортопед. 

Happy mama
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"