Раждане под вода- за или против?


В последно време изключително често дискутирана тема е тази за раждането под вода и за това по-добрият вариант ли е това или не. Този метод е популярен сред любителите на естественото раждане с минимум интервенции. Игор Чарковски- известен руски изследовател е един от пионерите в тази област. Той изгражда стъклен басейн за раждане в собствения си дом в Москва. Като цяло раждането под вода е широко разпространено в развитите държави по света. Вече повече от 20 години се прилага както в болници, така и у дома. В България този процес все още не е одобрен от всички вещи в областта лица, но въпреки това има болници, които го предлагат, защото раждането под вода всъщност предизвиква сериозен ентусиазъм у майките. 
Раждането под вода се е практикувало още в Древна Гърция. По този начин жриците са гарантирали връзката на детето със стихиите. Но наистина ли такъв тип раждане е добър вариант и дали няма опасност от удавяне на бебето ще разберете в следващите редове. 

Защо раждането под вода е истинско предизвикателство за една майка?

1. Един от основните плюсове на метода раждане под вода е наличието на по-малко медицински интервенции. Когато жената влиза под водата това сякаш се превръща в нейното лично пространство и тя се чувства по-спокойна и може да се концентрира върху своите усещания. Лекарските прегледи се свеждат до минимум, а сърдечните тонове на плода се следят докато жената е във водата. Много важно е да се отбележи, че тук нуждата от медикаментозно обезболяване значително намалява. 

2. Друго основно преимущество на раждането под вода е намаляването на болката. Водата действа отпускащо на мускулите и намалява напрежението, което носи страха от предстоящите болки. Специалистите твърдят, че жените раждащи по този начин изпитват много по-малко болка, от тези, които раждат извън вода, защото се появяват ефектът на безтегловност и възможността  да се заемат различни пози, които правят контракциите по-малко болезнени, а гърба отпуснат. 

3. Според различни изследвания раждането под вода е много добър метод защото благодарение на него бебето, което е живяло 9 месеца в утробата на майка си има нужда да премине плавно към новата среда. Доказано е, че бебетата, родени под вода са по-спокойни, по-малко стресирани и плачат по-малко.
www.confessionariomaterno.wordpress.com
4. Всяка родилка иска раждането да протече бързо и безболезнено. Това е напълно възможно ако се случи под вода. Както вече споменах потапянето във вода кара родилката да се отпусне и да се почувства спокойна. Комфортът, който водата предлага премахва задръжките и спомага както за отделянето на окситоцин, така и за намаляване нивата на адреналин. Резултатът от всичко това е, че контракциите стават много по-ефективни и съответно процесът на раждането напредва много бързо. От изключителна важност обаче, е освен грижата на медицинския персонал, така и кога жената ще влезе във водата. Анализи сочат, че ако жената влезе твърде рано, когато разкритието й е не повече от 3 см, раждането може да се ускори за известно време, но след това да се забави още повече. Ако обаче жената влезе във водата при разкритие 5-6 см, тогава раждането се случва в рамките на 1-3 часа. Смята се, че водата стимулира покачването на нивата на окситоцин, но за определено време (окситоцинова вълна).

5. Всяко едно раждане има своите рискове от разкъсвания. Проучванията сочат обаче, че раждането под вода значително намалява този риск. Причината е, че водата помага на перинеума да се разтегли по-бързи и освен това омекотява тъканите.

Бонус: 
Спокойствието на майката носи спокойствие и на плода. Мексиканските бижута за бременни Bola са най-добрият избор на една бъдеща майка. Нежният звук, който те издават носи толкова приятно усещане, че няма как да не се почувствате великолепно! Можете да се запознаете с историята на бижутата Bola тук: http://www.reia.bg/za-mayki/meksikanski-bizhuta-za-bremenni-bola.html


За бебето
Раждането под вода има значителни предимства не само за майката, но и за бебето. 

1. Защитава детето от промяната на атмосферното налягане по време на раждането. Първото вдишването на бебето става плавно и спокойно. Белите дробове не се разгръщат рязко както става при раждането във въздушна среда. При много родители възниква страх, че детето може да се удави. Всъщност процесът на вдишване на първата глътка въздух е много интересен. Има няколко фактора, които предотвратяват вдишването на вода от бебето. При раждането нивата на простагландин Е2 се повишават значително. Това води до намаляване и дори спиране на дихателните движения, които бебето извършва, за да се подготви за живота извън утробата. Другият фактор е, че температурата на водата във ваната е много близка на тази, в която бебето е живяло до момента и съответно то не реагира на нея. Рефлексът на гмуркането също предотвратява вдишването на вода. Когато субстанцията, която влиза в гърлото на детето е течна, глотисът се затваря и бебето гълта тази вода вместо да я вдиша.
www.globalnews.ca
Как протича?
Когато разкритието на жената достигне 5 см тя влиза във ваната, където се мерят пулсът, кръвното и температурата й. През първата фаза се следят тоновете на бебето през 30 мин, докато през втората това се случва след всяка контракция. Ако раждането се забави е препоръчително жената да излезе от водата. 
По време на първата фаза е добре температурата на водата да е 32- 36 C. в зависимост от желанията на родилката. Когато жената е във водата нейните гърди трябва да бъдат покрити, но раменете й трябва да са открити. Има случаи, в който на майката й става лошо, независимо, че показателите й са в норма. Това може би означава, че тя е прегряла и е добре да пие много вода и да се отвори прозореца. 
Когато раждането започне температурата на водата трябва да е 36-37 C. Когато бебето се роди то веднага се подава на майката като главата му е извън водата, но тялото остава вътре.

Бонус:
За да имате по-безболезнено и бързо раждане е хубаво по време на бременността да си почивате и да бъдете наистина спокойни. Можете да го направите с възглавницата за бременни Babylonia Form Fix, която осигурява наистина максимален комфорт. Научете повече тук: http://www.reia.bg/za-mayki/babylonia-vzglavnici-za-krmene/babylonia-nursing-pillow-form-fix.html

Кога не се препоръчва раждане във вода?

1. Когато бебето е със седалищно предлежание
2. Когато има опасения, че здравето на бебето не е добро, има отклонения на нормалната сърдечна честота или има наличие на мекониум  в околоплодните води (преди раждането във вода се извършва амниотомия, за да се провери дали има наличие на мекониум) 
3. При висока температура на майката, инфекция или повишено кръвно налягане
4. HIV позитивна майка
5. Ако раждането е преждевременно
6. Използването на медикаментозно обезболяване
7. Кървене при майката

Независимо, че раждането във вода е изключително интересно и в последно време много навлиза в медицинските практики, има много хора, които са скептични. Традиционната акушерка Клер Лопринци твърди, че такова раждане не е много полезно защото при излизане от водата тялото на майката изстива е в този момент топлата среда е от изключителна важност. Освен това тя смята, че във водата не може да се определи точната кръвозагуба. 
Много книги са написани и много филми са направени за раждането във вода. Всъщност когато това се случва в болница е много по-малко свободно, отколкото във външна среда, примерно раждане в море. 

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"