15 интересни и забавни факти за бебетата


Бебетата са най-сладките същества на света, но за много от нас те са изключително интересни и непознати. И дори и най-опитният родител може да бъде объркан понякога от малчуганите и техните чудатости. Независимо обаче, дали сте решили, че няма да имате деца или пък вече имате няколко такива ние събрахме за вас няколко интересни и забавни факти за бебетата, които може би не знаете. 
Мексикански бижута за бременни Bola- www.Reia.bg
1. Не можете да кръстите бебето си както си поискате!
В много страни по света е позволено да се използват ругатни, цифри или символи като име на дете, но някъде такива са напълно забранени. В Норвегия например няма да ви позволят да използвате традиционно фамилно име като собствено. А пък във Франция съвсем скоро съдът забрани на двойка да кръсти детето си на известна марка шоколад. В Португалия бива забранено името Нирвана. В САЩ нещата са малко по-лесни и там можете да кръстите своето дете както си поискате.
www.parents.com

2. Има места, където почти не се раждат бебета
Преди около година момченце на име Пабло стана първото дете, родено в Остано, Италия от почти 30 години. То е 85-ят жител на града. 

3. Те са се научават да бъдат очарователни
Бебетата за напълно зависими за тяхното оцеляване от възрастните през първите няколко години от живота си, така че те са се обучили да бъдат толкова симпатични, че да получават цялото внимание на своите родители и другите възрастни хора. Учените са установили, че има определени детски характеристики, които ние възрастните намираме за очарователни и неустоими и това са голяма глава, кръгло лице, големи очи и изпъкнали бузи. 


4. Ние искаме да ги "изядем"
Учени от Йейлския университет установяват, че хората са склонни да се чувстват агресивни когато се сблъскват със снимки на бебета или животни или пък ги срещат на живо. Разбира се, това е от чисто положително чувство, което е свързано с желанието за щипане по бузите или пък силни прегръдки. Учените не могат да дадат отговор на въпроса защо това се случва, но хипотезата е, че по този начин се регулират екстремните положителни емоции. 

5. Дори най-малките знаят, че са сладки
През 2014 година е проведено изследване на 3 годишни деца като се проследява кое намират те за най-сладко. Отговорите им са бебетата, кученцата и котенцата. Интересно е да се отбележи, че кученцата са определени като по-сладки от бебетата и котенцата. 

6. Бебетата са привлечени най-много от изненадите
През 2015 година е установено, че бебетата най-често са привлечени от обекти, които ги изненадват. 
www.mentalfloss.com

7. Бебетата знаят да задържат дъха си под водата
Бебетата инстинктивно задържат дъха си под водата и си отварят очите. Това е гмуркащи рефлекс, който обаче намалява с течение на времето. 

8. Бебетата наистина харесват приспивни песни
Изследване от 2015 година установява, че бебетата наистина стават по-спокойни когато слушат песни, дори и на друг език, в сравнение с нормалната реч. 

9. Те инстинктивно имитират
Изследване на мозъчната активност на бебетата установява, че когато те наблюдават другите, двигателният им мозък се активира. Това им помага да разберат действията на хората и да започват да ги упражняват. 
Сбруя за стол- www.grobag.bg

10. Техните вкусови рецептори могат да се развият още в утробата
Докато са в утробата бебетата поглъщат околоплодната течност и съоtветно някои от вкусовете, които майката е приела. Проучване установява, че бебетата, чийто майки са пили сок от моркови по време на бременността харесват аромата на моркови много повече от тези, чийто майки са избягвали сок от морков. 


11. Те наистина не виждат
През първите 3 месеца от своя живот бебетата не могат да виждат добре. Те различават само движения и сенки на най-много 5-6 метра. 

12. Имат уникална мека и пухкава коса
Докато някои бебета идват на белия свят без никакво окосмяване, то им и такива, които се раждат с лек мъх по тялото, особено преждевременно родените. Този мек и нежен мъх се нарича Лануго. Развива се в петия месец от бременността и ако не е изчезнал докато детето се роди, то това се случва в рамките на няколко седмици. 
www.jarowley.blogspot.bg

13. Бебетата са математици
Математическите способности се зараждат още в кърмаческата възраст, според учени от САЩ. Според тях бебетата могат да се ориентират точно в разликата между предмет и група предмети. Те се раждат с вродена представа за смятане. Дори при един поглед да се появи инстинктивното чувство за определяне на по-голяма група от обекти означава, че мозъкът притежава умението да смята без да влага смисъл. 

14. Мозъците им имат почти толкова неврони, колкото и възрастните
Мозъкът на бебето се променя с всеки изминал ден през първите дни от раждането му, но броят на невроните остава приблизително същият- между 86 и 100 млрд. Въпреки това мозъкът развива още хиляди връзки между невроните през първите две години след раждането. 


15. Бебетата могат да видя неща, които възрастните не могат
Както вече казахме очите на бебетата не са достатъчно развити до 3-4 месец и съответно не могат да различават обекти, места и цветове. Но проучване от 2015 година установява, че бебетата на тази възраст могат да видят разлики в картините, причинени от осветлението, докато възрастните не могат. 
Софи жирафчето-подаръчен сет в чанта- www.sophiegoraffe.bg
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"