Колики: Какво е това?


Бебето ми плаче през цялото време, колики ли са това?
Коликите са това, което предизвиква неконтролируем плач от страна на иначе здравото бебе. Ако детето ви е на по-малко от 5 месеца и плаче с часове, то причината за това определено за коликите. Трябва да знаете, че коликите не са болест и не могат да нанесат трайни увреждания на новороденото. След 3-4 месец те просто отминават, но през това време на бебетата им е много трудно, а също и на техните родители. Има някои методи, с които можете да облекчите коликите. Те разбира се, не сработват винаги защото не трябва да забравяме, че всяко бебе е различно. Ето повече за коликите:
Peppa- приятели за комфорт- www.Reia.bg

Какви са симптомите на коликите?
Коликите най-често се появяват когато новороденото е на 2-3 седмици. Бебетата обикновено плачат когато за мокри, гладни, уплашени и уморени, но едно дете, което е измъчвано от колики плаче много често през деня, особено следобед и вечер. Много важна особеност на плачът заради колики е, че гласът на бебето в този момент е много по-силен от обикновено и освен това започва и свършва внезапно. 
Коликите могат да бъдат причина детето да получи газове в корема и не защото те го предизвикват, а защото когато новороденото плаче то поглъща много въздух. Симптомите на коликите са зачервяване, извиване на гръбчето, изпъване на крачетата си или наличие на газове. Понякога освобождаването от тези газове успяват да накарат бебето да се почувства по-добре и освен това раздвижването на червата също носи кратък покой. 


Колко време продължават коликите?
За щастие има светлина в края на тунела. Коликите достигат своя връх около 6-та седмица, а след това намаляват и състоянието на детето се подобрява около 3-4 месец. До 4-я месец 80-90% от бебетата вече не страдат от колики. След още един месец и останалият малък процент се освобождава от коликите. 
Да, това е един доста дълъг и труден процес, но в същото време вие ще се научите да успокоявате бебето по различни начини. Ако се нуждаете от помощ просто я потърсете. Грижата за коликите на бебето може да бъде доста стресиращ процес и е хубаво от време на време да си правите почивки, за да запазите собствените си сили. Нека вашият партньор или друг близък да ви отменя, докато вие отидете да се разходите в парка например. 
www.blog.trilighthealth.com
Защо бебето има колики?
Коликите са една от най-големите мистерии в живота на бебето. Експертите смятат, че бебетата има колики, защото все още имат несъвършенства в храносмилателната система или по-точно в микро-флората. Доказано е, че липсата на лактобацилус ацидофилус води до колики, както и лактозната нетолерантност. Бебето се храни само с мляко, което съдържа лактоза и съответно новороденото все още не може да усвои толкова голямо количество от нея, което води до болки, подуване, дискомфорт, плач и газове, познати като колики. 
Според други теории в края на вечерта бебетата са толкова изтормозени и изтощени от множеството гледки, звуци и усещания от изминалия ден, че плачат просто, за да изпуснат парата. 
Следващата теория, която е научно доказана е, че стомашно-чревните смущения като дисфункцията при приемането на въглехидрати, са причини за появата на колики. Тук отново трябва да споменем все още чувствителната храносмилателна система, в която няма достатъчно ензими, които да разградят въглехидратите от млякото. 
Сбруя за стол (текстилна предпазна седалка) Grobag Chair Harness- www.grobag.bg
Трябва ли да заведете бебето на лекар ако смятате, че има колики?
Да, можете да заведете бебето на доктор, за да се консултирате и да получите съвет. Освен това ако не сте сигурни, че коликите са причина за плача на новороденото, лекарят може да изключи чревни проблеми или инфекции на пикочните пътища, както и да ви каже дали детето расте и се храни правилно. Така ще можете да разберете кое е най-доброто за облекчаване на коликите. 
Ако бебето ви има симптоми като температура, повръщане или кръв в изпражненията, веднага се свържете с лекар. Тези симптоми не се дължат на колики. 


Може ли хранителна алергия да предизвика колики?
Едно от нещата, за които трябва да се консултирате с лекар са алергиите. Вашето дете може да има алергия към млечни протеини в храната. Въпреки, че това не може да се приеме като причина за колики, може да предизвика дискомфорт в стомаха, имитиращ коликите. Ако храните детето с адаптирано мляко, може би ще се наложи да го смените с друго. Ако това е причината за неприятното усещане на бебето, то състоянието му ще се подобри седмица след като смените млякото. 
Ако бебето ви е кърмено, може да се наложи да се подложите на една диета, изключваща животински продукти, въпреки че няма доказателства, че това помага. Ако в момента кърмите се консултирайте с лекаря за намаляване на млякото, за да видите дали ще има разлика. Освен това вашето меню също може да е проблем ако приемате повече яйца, кофеин или шоколад, които са смятани за проблемни. 
За да видите дали диетата ви ще помогне са необходими няколко дни. Когато усетите, че детето се успокоява можете бавно да започвате да въвеждате храните, които сте премахнали от менюто си, но една по една. Така ще можете да видите точно коя от тях е причина за алергията. 
www.thebump.com
Лечение
Обикновено лекарят на вашето бебе изписва някакви медикаменти, с които коликите да бъдат облекчени. Има много различни такива, но основната съставка на всички тях е симетикон. Това е газогонно вещество, което се абсорбира от организма и развива своето действие в стомаха. Целта му е да премахне пяната, която според експертите е една от причините за коликите. Веществото обаче не може да я неутрализира. От известно време се смята, че добавянето на ензима лактаза в млякото също облекчава коликите, защото той разгражда лактозата. При справянето с коликите не бива да се забравя и действието на различни чайове, както и действията на копър, бъз и анасон. 
Подаръчен ет в памучна чанта Софи жирафчето-www.sophiegiraffe.bg

Източник: www.babycenter.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"