Какво трябва да знаем за разранените зърна по време на бременността и след това


Разранените зърна по време на бременността са много често срещано явление при жените. Независимо дали те са напукани, сухи или имате сърбежи, то това може да продължи през целия период, както и след това, по време на кърменето, и е много неприятно за дамите. 


Какви са причините, поради които зърната се разраняват през бременността?
--Една от причините за възпаляване на зърната е увеличеното ниво на естрогена и прогестерона в тялото. 
--Гърдите претърпяват много промени по време на бременността и това се дължи на факта, че те се подготвят за това, че ще трябва да хранят бебето. Повишава се притока на кръв в млечните жлези, както и мазнините и съответно млечните канали се разширяват. Всички тези промени могат да причинят болки в гърдите и в зърната. 
--Болезнените зърна могат да бъдат симптом на бременността, но въпреки това жените могат да изпитват дискомфорт през целия период на бременността. 
--Разранените зърна определено не са индикатор за пол и съответно не можете да разберете дали ще имате момче или момиче по болките. 

Възпалени зърна по време на кърменето
www.breastfeedingquest.com
В първите седмици след раждането ако майката кърми е много вероятно зърната й да се възпалят. Болката, която изпитват трае няколко секунди докато бебето засуче гърдата. Не е нормално обаче, болката да трае дълго или да продължава през целия период на кърменето. Болките могат да ви завладеят, особено ако сте на болкоуспокояващи след раждането или сте толкова фокусирани върху храненето на бебето, че сте готови да се справите с дискомфорта, като се надявате, че ще отмине. 
Хубаво е ако наистина болките не отминават да се допитате до консултант по кърменето, защото ако пренебрегвате случващото се в един момент зърната ви могат да започнат да кървят и болката да стане непоносима. 

Какви са причините, поради които зърната се разраняват по време на кърменето?

--Късо езиче
Зърната ви могат да се разранят по време на кърменето ако езичето на бебето ви е късо и то не може да засуче добре. Така бебето предизвиква болка и ако това се случва е добре да се консултирате със запознати по темата хора, които да ви посъветват как да позиционирате детето, за да може да засмуква добре. 

--Помпа за кърма
Когато изпомпвате кърмата си с помпа също можете да нараните зърната си. Причината може да е неправилното поставяне на помпата, за това преди да стартирате процеса по изпомпване се запознайте добре с технологията. 
Възглавници за кърмене Babylonia- www.Reia.bg

--Млечна инфекция
Ако бебето ви има млечница или някаква инфекция в устата, то без проблем може да я предаде и на вас и да разрани зърната ви. Може също да включва сърбеж, зачервяване и режещи болки в гърдите по време и след кърмене. 


--Дерматит
Това е рядко срещано явление и е причинено обикновено от кремове, мехлеми или видове лекарства. Прекратете използването на тези мазила и се консултирайте с лекар. 

www.pinterest.com
Когато гърдите ви са сериозно възпалени е добре за известно време да преустановите кърменето, докато нещата се успокоят. Можете да използвате помпа, за да изпомпвате млякото от гърдите си. Ако само една ви гърда е възпалена бебето най-спокойно може да суче от другата. 

Възможности за лечение на възпалените зърна
В зависимост от причината за възпалението има различни начини за облекчаване на болезнените зърна по време на бременност. 

--Инвестирайте в нов сутиен
Ако вашият сутиен е изработен от не много качествен материал това може да е причина за дразнене на зърната, затова е добре да си купите сутиен, които изработен от памук. 
--Носете сутиен в леглото
Въпреки че звучи абсурдно е добре бременните жени да носят сутиен и в леглото. Има удобни сутиени, които биха могли да помогнат при възпаления.
Избелващ крем Kokona and Mother- www.Reia.bg

--Вземете горещ душ
Известно е, че горещият душ може да подейства много успокояващо на болезнени възпалени зърна. Освен това слагането на напоена с топла вода кърпа също се препоръчва.


--Използвайте крем за зърна
Ако зърната ви са възпалени можете да използвате крем, който е предназначен точно за това. Прилагането му може да успокои подутите гърди и болезнените зърна. Много от кремовете за зърна съдържат лайка и невен, естествени и безопасни билки, а други имат какаово масло, ший или зехтин, които са известни с овлажняващите си свойства. 

Ако зърната ви се възпалят по време на кърменето е най-добре да се свържете с консултант по кърменето, който да диагностицира причините за възпалението и да ви свърже с други доктори ако е необходимо. 
Софи жирафчето www.sophiegiraffe.bg


Източници: www.babyprepping.com


www.babycenter.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"