"Четвъртият триместър"- трудности и щастие!


"Защо моето бебе иска да спи само и единствено когато е в ръцете ми, къде греша?"- Това е един много актуален въпрос, който изтощените майки често си задават. 

Първите три месеца от родителството обикновено са най-трудни. Една четвърт от всички бебета в тази възрастова група са диагностицирани като страдащи от колики. Бебетата не мога тда кажат какво им е, а родителите им не могат да спрат сълзите си. 
Всичко това обаче, има адекватно обяснение и то се нарича "Четвърти триместър" или периодът, в който майката трябва да се представи като "ходеща утроба" Когато бебета се раждат те не са подготвени за живота извън матката. Има теория, според която бебетата се раждат с по-големи глави, което е признак на интелигентност, но пък е причина те да се раждат по-рано, защото иначе няма как след това да се родят по естествен път. Това е добра новина за майките, но не и за бебетата, защото те биха могли да се подготвят още по-добре ако разполагаха с още три месеца в утробата. Разбирането на тази ситуация и третирането на бебето сякаш е в утробата през първите три месеца би улеснило живота на неговите родители. 
Мексикански бижута за бременни Bola- www.Reia.bg
Вътре в утробата е много тъмно и бебето се намира в непрекъснато топла вода- до 37С градуса. В допълнение на това бебетата са съвсем голи и не им се налага да носят памперси, пелени и каквито и да било дрехи. Докато майката е бременна нейното бебе е в непрекъснат контакт с нея, докато след раждането то прекарва много от времето си в леглото само. В утробата то чува приглушените шумове от ударите на сърцето на майката и нейната храносмилателна система, а след това му се налага да се запознае с много други различни звуци. През бременността бебето прекарва повече време с главата надолу, в позиция, готова за раждане, докато след раждането повечето време е легнало по гръб. И накрая по време на бременността бебето никога не е изпитвало чувство на глад или на жажда и след раждането тези усещания са съвсем нови за него. Промяната за бебето извън утробата е толкова голяма, че не е никаква изненада, че плаче твърде често. 
Има начин да създадете на бебето среда, наподобяваща утробата с тези няколко съвета. Това ще ви помогне да намалите бебешкия плач и да увеличите спокойния сън. 


1. Движение
Преди раждането майката често получава Бракстън Хикс контракции, които побутват бебето ритмично и всеки път когато майката се движи бебето вътре се поклаща. От тук можем да заключим, че бебета обичат движението и съответно не обичат да бъдат поставяни в леглото за по-дълго време. За да накарате бебето да се почувства спокойно можете да го люлеете, да направите една бърза разходка или да го повозите в колата.

2. Шум
Бебетата обичат шума, но не всички звуци са им приятни. За много от тях шумът на прахосмукачката и на сешоара са много по-успокоителни от приспивна песен. Възпроизвеждането на подобен шум може да накара бебето да спи спокойно. 

3. Позиция
Ако поставите бебето в позиция, по корем или т. нар. позиция "тигър на дърво", то ще видите как плачът му се успокоява и то скоро ще заспи. 
www.bluelotusfertility.com
4. Храна
Ако бебето ви е гладно, то нищо не може да го успокои. Винаги е по-добре храненето да се случва когато бебето реши, а не да е рутина, защото бебетата не винаги могат да огладняват напълно в точен час. Ако бебето не е гладно може просто да поиска да суче, защото по този начин се чувства спокойно. Това е добре защото помага на черепните кости на бебето да се върнат към нормалното си положение след раждането, както и да се установи количеството мляко при майката. 

5. Къпане
Понякога една топла вана може да спре сълзите на бебето за миг. Още по-добре е и майката да вземе душ заедно с бебето, защото допирът на кожата освобождава хормонът на щастието окситоцин от бебето и майката. 


6. Повиване
Повиването на бебето също може да го накара да почувства онова усещане за плътност, което е имало в утробата. въпреки, че пелената не трябва да стяга прекалено бебето и да му пречи да се движи свободно. 

7. Бебеносенето
Носенето на бебето в слинг е чудесен начин да го направите спокойно и щастливо. Изследванията показват, че бебетата, които са носени в слинг плачат много по-малко. От друга страна при бебеносенето родителят има две свободни ръце, с които може да свърши всичко. 
Слингове Babylonia- www.Reia.bg
8. Споделянето на леглото
В световен мащаб около 60% от родителите споделят едно легло със своите бебета. Във Великобритания обаче не смятат, че този подход е полезен от гледна точка на безопасността. Но всъщност ако се следват някои насоки можете да имате един спокоен нощен сън, както вие, така и бебето. 

Да се опитате да разберете чувствата на вашето бебе през първите три месеца от раждането му може да бъде от голяма полза и за двама ви. Интересно е да се отбележи, че повечето методи, които се препоръчват се извършват инстинктивно от родителите през "четвъртия триместър". Някои родители обаче са притеснени, че ако държат прекалено дълго бебето в ръцете си това може да има негативен ефект в бъдещето. Всъщност едно бебе никога не може да бъде държано прекалено дълго, че това да му навреди. Затова ако виждате, че новороденото е щастливо и спокойно, а и вие, тогава можете да го държите в ръцете си толкова, колкото поискате. 
Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg

Източник: www.huffingtonpost.co.uk
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"