Често срещани проблеми при кърменето


Проблеми при започването на кърменето
Проблемите с кърменето определено не са рядкост. За щастие една част от тях отминават, но има и такива, които създават доста трудности. Не се обезкуражавайте ако нещата не потръгнат още в началото. Знайте, че това е само началото, все пак вие още се учите. С много търпение и практика с вашето бебе ще станете експерти в това. Ако обаче, продължавате да изпитвате затруднения дълго време, трябва да се свържете с лекар или пък да потърсите консултант по кърменето. Колкото по-рано се диагностицира проблемът, толкова по-рано ще се намери решение за него. 


Бебето не се събужда, за да суче
Някои бебета спят по-дълго време от обичайното след като се родят. Причините за това могат да бъдат различни- дълго и трудно раждане, лекарства, приемани по време на бременността, родова травма или други. Може би вие сте нетърпеливи да започнете да кърмите, но ще осъзнаете, че това е двустранен процес и двете страни трябва да участват, за да се получи. Ако бебето ви спи повече от 3 часа и половина, а вие още сте в болницата е добре да помолите някоя медицинска сестра да ви помогне да го събудите. Не чакайте новороденото да се разплаче, за да започнете да правите опити за кърмене. Вместо това се опитвайте да го събудите с леки движения, пипайте нежно ръчичките и крачетата. Махнете одеялото от бебето, сменете му памперса или го масажирайте. Бебетата инстинктивно отварят очите си когато са в изправено положение. Опитайте да затъмните помещението ако ярката светлина кара детето да си затваря очите. 
Избелващ крем Kokona and Mother- www.Reia.bg
Бебето захапва гърдата много трудно
Дори и бебето да е будно и да е нащрек, то не винаги може да засуче гърдата веднага. Често то плаче, стресирано е и определено не знае какво да прави. Това може да бъде изключително разочароващо, особено ако майката си мисли, че кърменето е един доста спокоен и лесен процес. Дори понякога се стига до крайни заключения от сорта на "детето ми не иска гърдите ми". Разбира се, че това не е истина. Бебето иска да суче, то просто не знае как да се възползва от зърната ви и да получи мляко. Ако новороденото има проблем с това да засуче пробвайте тези няколко техники: 

--Опитайте се да избягвате силните емоции, които биха разстроили бебето. Ако се налага починете една минута, поемете дълбоко въздух и се успокойте. Също така говорете на бебето с мек глас, за да може и то да се успокои. Опитайте се да поставите детето да легне и сложете своя малък пръст в устата му с месестата част обърната към небцето. Ще видите, че бебето ви ще започне да показва интерес и след това можете отново да пробвате с кърменето. 
--Помогнете на бебето да свикне да бъде близо до гърдите ви. Дръжте го до себе си дори когато не се опитвате да кърмите. Контактът кожа с кожа е много важен. 
--Уверете се, че вие и бебето сте в правилната за кърмене позиция. Ако се съмнявате, че сте наясно с нея се консултирайте със специалист, които да ви посъветва как точно трябва да се позиционирате. 
--Капнете няколко капки коластра върху зърното си или малко подсладена вода, за да примамите бебето. 
Възглавница за кърмене Babilonia- www.Reia.bg
--Ако се налага използвайте помпа за изцеждане и дайте малко мляко на бебето от бутилка, докато то се успокои и след това можете пак да пробвате със зърното. 
--Ако зърното ви е плоско може би се нуждаете от малко време преди кърмата ви да започне да тече, така че изчакайте преди да прикрепите бебето към гърдата. 
--Дори и да ви се стори, че бебето ви не може да привикне да суче, не се отказвайте и пробвайте до последно. 


Бебето не иска да суче, въпреки всички опити
Някои бебета успяват до засучат, но много бързо след това се отказват и започват да плачат. Причината за това може да е, че може би очакват незабавно млякото да започне да тече, но не става така и те са разочаровани. Това се случва често при бебета, които са хранени повече с бутилка и съответно са свикнали млякото да започва да тече мигновено. 
Друга причина, поради която някои бебета не искат да сучат, е че ако вече са правени много опити за кърмене, но по не-толкова добър и спокоен начин. Ако бебето има негативни спомени за изживяването е доста вероятно да се дърпа, да не иска да суче и да затваря устата си когато го доближите до зърното. 
Бебето може да изпитва е сензорно натоварване включително хълцане, прозяване и да го показва като вдига ръчичката си нагоре което значи "стоп". Просто е важно да не позволявате храненето да се превръща в борба за власт. Дръжте бебето си нежно, говорете му спокойно и го поставяйте удобно срещу гърдата си. Може дори да се наложи да го храните известно време с изцедена кърма преди пак да пробвате да кърмите. 
Не забравяйте, че ако имате наистина сериозно трудности с храненето, дори с изцеденото мляко трябва да отидете на лекар. 
Неразливаща чаша Софи жирафчето- sophiegiraffe.bg


Източник: www.familyeducation.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"