Бебешки приключения: Как бебето преживява раждането?


Чудили ли сте се някога какво преживява вашето бебе докато се ражда? Ето близък поглед на това какво чувства то по време на първото си приключение.

Бебето е готово да излиза, защото вече е достатъчно голямо, a терминът на майка му е настъпил. Размерът му вече не позволява кой знае какви движения, освен смучене на палец. Понякога то хълца и коремът на мама подскача, а понякога просто си почива като усеща все по-близо нейния допир и чува нейния глас. Специалистите казват, че през последните три седмици тялото се подготвя за раждането чрез тренировъчни контракции, а плодът вече се намества с главата надолу, което е най-добрата позиция за раждане. По време на тези контракции коремната стена се втвърдява, а ако са много силни е възможно матката да се превърне в твърдо кълбо. Сега бебето поглъща много околоплодна течност- до три литра дневно, за да подготви пикочния си мехур, бъбреците и стомаха за техните функции навън. Повечето бебета са особено спокойни в този период. 


Как главата му се провира през толкова малък отвор?
При започването на раждането бебето е спокойно, контракциите са се засилили и съответно то усеща сътресение на негови дом. Струва му се, че отвсякъде го теглят, дърпат и пристискат. Сега то усеща празнота пред себе си и нещо, което му препречва пътя, за да се измъкне. 
Контракциите са тези, които разширяват матката до 10 см. В горната й част се образува дебел мускулен слой, който помага на детето да се избута надолу. Бебето вече е възбудено и се опитва да размахва ръце и крака в тясното пространство. 
Всяка жена се чуди как може бебе, което преди раждането си е достигнало 3кг. и дори повече, да премине през отвор, който е с размера на дупка на поничка. Майката природа обаче е дарила бебетата с мек череп, благодарение на което те могат гъвкаво да преминат през родилния канал. Главите на почти всички бебета, които са родени по естествен път се деформират леко от процеса, но се възстановяват до няколко дни след това. 
Костенурката Марго-www.sophiegiraffe.bg
Как диша бебето?
По време на раждането се случват механични и физиологични промени, които помагат на бебето да се подготви за своята първа глътка въздух. "Бебетата не получават кислород от въздуха, трябва да го набавят от майка си". обяснява Санди Фолк, доктор и клиничен инструктор в болница в Бостън. В утробата кислородът се доставя чрез плацентата, но когато бебето се роди и пъпната връв бива прерязана, плацентата вече не може да извършва тази дейност. В утробата белите дробове на плода са пълни с течност, което им помага да се развиват, но след раждането тази течност изчезва, така че белите дробове могат да се разширят и да се напълнят с въздух. Белите дробове на бебето също така започват да изпомпват повече кръв след раждането. В утробата кръвта ги подминава заради налягането, но след раждането то намалява и кръвта на бебето започва да тече през тях нормално. 

Как бебетата остават топли?
Как бебето, което идва от среда с температура 37С градуса се приспособява към среда с 21С градуса? Тук щитовидната жлеза играе голяма роля. При раждането на бебето нивото на щитовидната му жлеза е много високо, което се дължи както на промяната в температурата, така и на високия адреналин. Контракциите намаляват от време на време и бебето си мисли, че всичко е както преди, но уви, греши. Трусовете стават по-чести, а мама вече не му говори. Повишените нива на щитовидната жлеза предизвикват производството на топлинна енергия от т. нар. кафява мазнина, която е от съществено значение за регулиране на температурата на бебето извън матката. 
Тоалетен комплект Софи жирафчето-www.sophiegiraffe.bg
Усеща ли болка бебето?
Според последните проучвания се смята, че бебетата изпитват болка по време на раждането, но колко е силна тя е все още под въпрос. Ако скоро след раждането се налага да се извърши медицинска процедура на бебето, то със сигурност ще усеща силна болка. Трудно е да се каже какво усеща едно новородено, тъй като нашата и неговата болки са доста различни. Може би можем да си представим какво чувства като си помислим какво е да минаваме през много тясна дупка, чувство на компресия. 


Какво може да чуе и види бебето по време на раждане?
Точно както няма начин, по който да се докаже какво точно чувства бебето когато минава през родилния канал, така не може да се докаже и какво чува и вижда то. Но със сигурност е установено, че бебето има някакъв развит слух след като се роди. Когато майката говори и пее на плода докато той е в утробата й, помага на бебето да свикне с нейния глас и съответно да го разпознава и след като се роди. Зрението на бебето обаче, е трудно да се прецени. Знаем, че след  раждането то е размазано и новороденото не може да фокусира. 

www.1ohww.org
Как се придвижва бебето по време на раждането?
Когато вашето раждане започне бебето ви ще прави всичко необходимо, за да ви помогне. 
--За да започне разширяването на цервикалния канал на шийката на матката главата на бебето ви пристиска родилния канал. 
--Новородените обикновено се обръщат така, че да им е най-лесно да преминат през родилния канал- с главата надолу.
--След като главата вече е навън останалата част ще мине доста по-леко и гладко.


При Цезарово сечение
С какво се различава приключението на родените нормално бебета и тези, родени чрез секцио?
Родените чрез секцио деца имат по-голяма вероятност да се родят с кръгла глава, която не е притискана. 
Родените чрез секцио бебета, започват да дишат много по-учестено от другите. Това е защото контракциите на утробата на майката преди раждането, също както и притискането на гърдите помагат да се изхвърли течността от белите дробове. Следователно бебето може да се роди с т. нар. преходна тахипнея или "мокър бял дроб", което означава, че бебето ще започне да диша по-бързо и трудно докато течността се абсорбира. Това обикновено се решава от 24 до 48 часа.
Сбруя за стол-Chair Harness- www.Reia.bg



Източник: www.parents.com

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"