Съвети от експерти: Кога бебетата могат да летят със самолет?


Въпрос: На колко години трябва да е моето дете, за да може да лети със самолет?
Отговор: Ако приемем, че и майката и бебето са напълно здрави, то те могат да се качат в самолет още на втората седмица от раждането. Дори ако се налага по-ранно пътуване, няма проблем, но аз не го препоръчвам ако не е крайно наложително- казва експертът по педиатрия д-р Шери Недърсол, лекар в детска болница в Бостън и преподавател по педиатрия в медицинското училище в Харвард. 


Има няколко неща, които трябва да се вземат под внимание ако решите да летите с новородено. Първото, което трябва да знаете е, че вие излагате бебето на много възможни инфекции в претъпкания самолет. Настинките и грипа се предават лесно в затворено помещение като самолета. Рециркулацията на въздуха в кабината прави тези вируси много опасни за едно или дву-седмично бебе и малко по-малко за тези, които са на 3 или 4 месеца. Кърменето е процес, при който бебето се зарежда с антитела, които да го пазят от инфекции, но може и да се получи обратен ефект, те да станат по-податливи на такива ако не се внимава. 
Софи жирафчето-музикална дъска-www.Reia.bg
Второто важно нещо, което трябва да знаете е, че бебетата са напълно непредвидими в тази възраст. През първите няколко седмици от живота си те не се хранят много равномерно, все още нямат изградени навици за сън и плачат често. Въпреки, че всички тези неща могат да се контролират все пак това е много изтощително както за майката, така и за околните. Някои майки не искат да се подлагат на това и изчакват до 3-я месец преди да се качат на самолет заедно с бебето. 
www.abcnews.go.com
Третото нещо, на което задължително трябва да се обърне внимание е майката да е напълно възстановена след раждането. Жените, които са имали проблем с издуването на краката по време на бременността, както и след раждането или пък имат съсирване на кръвта, задължително трябва да изчакат преди да се качат на самолет, защото стоенето за дълго там може да увеличи възможността от повторни проблеми. Ако все пак ви се налага да летите е добре да пиете много течности по време на полета и да ставате често, за да се разтъпчете. 
Ако сте имали проблемно и трудно раждане е добре да избягвате пътуването със самолет докато докторът не каже, че това е възможно. В това число влизат и бебетата, които са недоносени или са имали респираторни проблеми или проблеми с храненето през първата седмица. 


Очевидно има много неща, които трябва да се вземат предвид при първото пътуване със самолет след раждането. Важно е да се отбележи, че един двучасов полет не е толкова труден, колкото един 6-7-часов или още по-дълъг. Затова д-р Недърсхол препоръчва преди полет задължително да се отиде на преглед при педиатър. 
Моля, обърнете внимание, че тези съвети не са предназначени да осигурят основа за действия при особени обстоятелства без мнението на компетентен професионалист. 
Сет Софи жирафчето и плюшена играчка- www.sophiegiraffe.bg

Източник: www.familyeducation.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"