Как всъщност работят тестовете за бременност?


Интересно ли ви е как всъщност работят тестовете за бременност?
Проверяване за наличие на бременност чрез урина е метод, който е използван още 1350г. пр. Хр.(виж по-долу в бонус фактите). Въпреки това съвременните тестове за бременност са се появили на пазара около 1978 година. Те установяват наличието на хормон, който може да бъде в организма на жената само ако тя е бременна. Това е човешкият хорион гонатропин(ЧХГ) в урината, който помага за достатъчното отделяне на прогестерон, както и за изграждането на нови кръвоносни съдове, които подпомагат изхранването на развиващия се плод. Около 4-6 ден след оплождането този хормон навлиза в кръвообръщението. 


Когато оплодената яйцеклетка се имплантира в матката на жената, плацентата започва да се развива. Обособените клетки започват да отделят ЧХГ от трофобластни клетки. Както казахме това се случва около 6 дни след оплождането, от където следва, че трябва да изчакате поне толкова, за да сте сигурни, че тестът ще ви даде точен резултат. 
Подложки против изпотяване за столче за кола и количка Air Layer-AeroMoov- www.Reia.bg
Тестът за бременност обикновено използва антитяло, известно като имуноанализ, за откриване наличието на ЧХГ. Създателите на тестовете синтезират ЧХГ с друго антитяло и етикират с боя химичната реакция, която се получава след процеса. Те съчетават две антитела на принципа на "сандвича". ЧХГ тестът е трипластов имуно-диагностичен тест. Когато се добави урина на тестовия блок, тя се придвижва по него и мобилизира злато-свързан ЧХГ конюгат, с който е покрит тестовият блок. Получената смес се придвижва по мембраната по капилярност и взаимодейства с антителата на анти- ЧХГ антитялото, с който е покрит тестовият участък. Ако има наличие на нива на ЧХГ от 25 mlU/ml или повече, резултатът е появата на цветна ивица в този участък. Ако в пробата няма наличие на ЧХГ хормон, участъкът остава безцветен. Урината продължава да се движи по контролния участък и го оцветява от розово до лилаво, което означава че теста действа и резултатът е валиден.
След като плацентата на жената започне да отделя ЧХГ, то количеството на хормона започва да се увеличава двойно за всеки 48 часа. Това продължава до около 11-12 гестационна седмица. След това той започва да намалява и да отделя ниски нива до края на бременността. Ето защо повечето специалисти съветват да си направите тест няколко дни след датата на пропуснатия цикъл. Ако следвате този съвет то тестът ще бъде точен 97-99%. 
www.ttckit.com
Ако се притеснявате, че резултатът няма да бъде толкова точен, колкото ако ги направите в лекарския кабинет, недейте!. Единствената разлика е в това, че вашият лекар може да ви вземе и кръвна проба заедно с урината. 
Въпреки че нивата на ЧХГ са почти еднакви в урината и в кръвта, то има случаи, в които да има наличие на ЧХГ в урината, но да не се наблюдава в кръвта. Това е най-честата причина за фалшив положителен резултат на теста. Няма от какво да се притеснявайте, с напредването на медицината и технологиите тестовете за бременност могат да ни дадат пълна сигурност. 


Бонус факти:
--Най-ранните сведения за тестване с урина са от Египет. Годината е около 1350 г. пр. Хр. и методът задължава жената да уринира върху пшеница и семена от ечемик в продължение на няколко дни. Смятало се е, че ако ечемикът поникне то жената чака дете от мъжки пол, а ако поникне пшеницата, то детето щяло да бъде момиче. Сега това може да звучи като някаква вуду медицина, но през 1963 година тази теория е тествана отново и се оказва, че е до известна степен релевантна. Около 70% от урината на тестваните бременни жени е станал причина семената да поникват, докато това не се случва със семената на тестваните мъже и на жените, които не очакват дете. Теорията е, че повишените нива на естроген са причина за никнене на семената. 
--ЧХГ е гликопротеинов хормон.
--Първият тест за определяне нивата на ЧХГ и откриване на бременнност е разработен през 1927 година. Известен е като A-Z тест и включва вземането на женска урина и инжектирането й в плъх или мишка, които могат да се размножават. Ако животното се разгони то това значи, че жената е бременна. 
Софи жирафчето сет от текстилен калъф за бебешки документи и дневник- www.sophiegiraffe.bg


Източник: www.todayifoundout.com

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"